Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Búzadarás nyalánkság

Búzadarás nyalánkság
Búzadarás nyalánkság
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Saját hazája hangulatát idéztem meg ezzel a cukorszirupba áztatott süteménnyel a messziről hazatért (török) párocskámnak. Nagy volt a boldogság, de kicsit kevesebb a honvágy, hála a finom édességnek. A 20 db puffancs el is tűnt a hűtőből cirka 2 nap alatt, mintha ott se lett volna.
Az eredeti receptet a Yetur'la lezzet kareleri-n találtam.
Réges-régóta van egy ilyen kekszformáló eszközöm, amit eddig még soha az életben nem használtam, hát itt volt az ideje, hogy felavassam. De a fent leírt módon is hasonlóan szép kis puffancsokat kaptok majd.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A cukorsziruphoz

A tetejére

  • 2 marék dió (tetszés szerint mogyoró vagy pisztácia vagy natúr kókuszreszelék)

ajánlat

Annak, aki már volt, vagy éppen van, vagy esetleg tervez valamikor Törökországban lenni... ;)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban összeállítjuk a tésztát, nem szükséges gyúrni, fakanállal is szépen összedolgozható, majd beletesszük a hűtőbe.
  2. Ezután a szirup hozzávalóit összekeverjük, 5-6 percig forraljuk. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
  3. A masszából diónyi adagokat véve gömböket formálunk, majd ezeket ellapítva egy mélyebb, kiolajozott tepsibe helyezzük, ügyelve arra, hogy elegendő távolságot hagyjunk a korongok között, mert ezek a sütés és a szirup felszívása során is dagadni fognak.
  4. Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
  5. A sütőből kivéve óvatosan meglocsoljuk a sütiket az eddigre már max. langyoskás, de inkább hideg sziruppal (igen, az egészet tessék rájuk önteni, hadd úszkáljanak), majd visszatesszük a kikapcsolt, de meleg sütőbe. FONTOS, hogy a sütemény forró legyen, a szirup pedig szobahőmérséklet körüli, illetve fennakadás esetén megoldható fordítva is: hideg süti, forró szirup párosítással.
  6. Hagyjuk így a sütővel együtt kihűlni az alkotásunkat, majd kiszedhetjük tányérra, dobozba, ahogy tetszik... (Nem fogják az összes szirupot felszívni!)
  7. Tetejüket meghintjük durvára tört mogyoróval (dióval, natúr pisztáciával) vagy kókuszreszelékkel.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 405
elküldve: 4
receptkönyvben: 244
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

cukorszirupos puffancsok, török búzadarás édesség

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

molcsilla
molcsilla Mon, 2012-10-08 06:36

Kedves Elif!
Hol lehet ilyen formát beszerezni és milyen árban?
Üdv.!

Angibangi
Angi / Angibangi Sun, 2010-10-10 18:39

Elif!!
Elkészítettük a sütit... húú... húúú...:))
Nekem 35 db lett belőle és nem is oylan kicsik, mert igencsak megnőttek sülés után és öntözgetés közben, de összesen 7 db maradt belőle...(csak megjegyzem, a süti egy órája készült el..:D:D)
Egyébként bejelöltelek facebookon, oda raktam is fel róla képet:)

Angi

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-10-12 22:16

Nagyon örülök Angi, hogy így ízlett nektek! :) Megnéztem a képet és gondoltam itt is írok, hogy nagyon szépen sikerültek! Nyugodtan linkeld be ide is ha tudod, legalább mások is látják a kekszformázó nélkül is milyen remekül meg lehet csinálni ezt az édességet. Üdv: Elif

577
vaj 100 g
tojás 2 db
porcukor 0.5 bögre
búzadara 1 bögre
sütőpor 1 csomag
finomliszt 1.5 bögre
cukor 3 bögre
víz 1 l
citromlé 0.25 citromból nyert
dió 2 marék