Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Búzaprósza

Búzaprósza
Búzaprósza
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az édesanyám sütötte gyakran, mindig elégedetlen volt vele, hogy nem olyan, amilyent a nagyanyám szokott sütni, folyton a gyermekkora ízeit kereste. Nekem midig ízlett, nem értettem, miért elégedetlen vele. Itthon egyszerűen csak  "kenyér"- nek hívjuk, a barátnőm szülőfalujában "tyukláb"-nak nevezik az ilyen süteményt.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

  • 2 ek cukor ( darált dió vagy gyümölcs)

ajánlat

Két-három napig is friss marad, kellemesen édeskés, jól csomagolható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy kevés tejben 1 ek cukorral felfuttatjuk.
  2. Összekeverjük a többi hozzávalóval, kevert tészta sűrűségűnek kell lennie. Robotgéppel jól kikeverjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és egy félórát kelesztjük.
  3. Mielőtt a sütőbe tesszük megszórjuk a tetejét vagy sima kristálycukorral, vagy cukros darált dióval. Tehetünk rá gyümölcsöt, meggyet, cseresznyét, vagy szilvát is.
  4. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, a teteje berepedezhet.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x22 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 139
elküldve: 1
receptkönyvben: 80
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyinyinagyi

Mióta szakács: 2011.10.01.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

prósza, pite, búzalisztes prósza

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aurélia
Aurélia / Aurélia Mon, 2012-04-02 20:05

Elkészítettem! Meggy-dzsemmel a tetején. Nagyon finom lett.Egyszerű és kiadós mint általában a "régiek".Nem volt akkoriban idő sokat vacakolni. Meglegyen hamar, jó sok és finom! Néha azt gondolom, többre mennénk az efféle tudománnyal, mint a két szál snidling között két zöldbors, összekent óriástányéron.
Azt viszont nem tudom, hogy és hol kell jelölni, hogy elkészítettem. Felvettem az elkészíteni címszó alá, de az azt jelenti, hogy maaajd valamikor szeretném elkészíteni, nem azt, hogy megtörtét a dolog.
A receptet mindenesetre nagyon köszönöm Neked!

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2013-02-09 09:59

Kedves Aurélia!
Elolvastam a hsz-edet és nagyon tetszett! Ez a snidlinges-zölborsos hasonlat nagyon-nagyon találó!!!!!
Úgy kell bejelölni, hogy az oldaladon rámész a kedvenceidre, ott az elkészített receptjeidre, majd a bejelölt étel neve mellett van egy "nem" feliratú gomb, arra rákattintasz ami után is a "nem" "igen"-né változik, majd letekersz a lap aljára, és ott a beküldés című gombra, és kész is! Ilyen egyszerű!! :-))) Jobban nem is tudták volna megbonyolítani, de hát ez a folytonos és beteges megújuláskényszer-mánia ezt az oldalt sem kíméli...

Aurélia
Aurélia / Aurélia Sat, 2013-02-09 11:45

Kedves Tmea!
Nyinyinek írt válaszomban is kifejeztem "örök hálámat" az általad szolgáltatott megoldásért. :)
Mert azért mégiscsak úgy járja, hogyha valami jó, az meg legyen örökítve!
Köszönettel:Aurélia

Nyinyinagyi
Nyinyinagyi / Nyinyinagyi Tue, 2012-04-03 09:39

Örülök, hogy ízlett és igazad van a "régiekkel" kapcsolatban, az sem baj ha nem jelölöd, az a lényeg, hogy jó volt.
Üdv. Nyinyi

Aurélia
Aurélia / Aurélia Sat, 2013-02-09 11:40

Kedves Nyinyi!
Ez a tipikus esete a "türelem rózsát terem"-nek. Tmea lám megválaszolta az informatikai hiányosságból eredő dilemmá-mat(t). Sose jöttem volna rá, mert nem igazán gondolja az ember lánya, hogy a nem-re kell kattintani, ha igen-t akarsz írni. Lehet, hogy nem is az én informatikai hiányosságom, hanem egy logikai bukfenc a rendszerben? :))
Na de a lényeg: azóta számtalanszor készítettem a búzaprószát, számtalan-féle gyümölcsszórással, 2/3-nyi anyagmennyiségből. A liszt mennyiségéből 10 dkg-ot réteslisztből teszek bele, ha lehet fokozni, akkor így még lazább szerkezetű.
Mindenki csak ámuldozik, hogy mi ez a finomság! Nem győzlek dicsérni, hogy feltetted ezt a receptet, köszönöm mégegyszer!
üdvözöllek: Aurélia

neni
neni Thu, 2012-03-29 08:06

Gyermekkoromban az én anyukám is gyakran sütötte. Nagyon szerettük. Mi "kelt pitének" hívtuk!

553
tojás 3 db
tej 4 dl
1 csipet
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
napraforgó olaj 2 ek
friss élesztő 5 dkg
finomliszt 60 dkg
cukor 2 ek