Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Candida diétás, zabpehelylisztes mini bagett

Candida diétás, zabpehelylisztes mini bagett
Candida diétás, zabpehelylisztes mini bagett
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Candida diéta második fázisához kísérleteztem kenyérrel.
Mivel egyedül eszem, ez hosszú időre elegendő, ezért a kis adagok, amiket fagyasztok.
A méretek szintén ezen okból nem egyformák. 

A fenti hozzávalókból 3 db egyenként kb. 30 dkg körüli +  4 db 20 dkg körüli bagett készült.

Aktív rozskovász hozzávalóból a cél ugyanennyi lett volna súlyra, mint a lisztek (77,5 dkg), de kb. 55,5 dkg-ot sikerült összekaparni.

Szódabikarbóna és kovász: korábban már sütöttem kovászt és szódabikarbónát egyidejűleg használva. Kerestem forrást neten, nem blokkolja-e a kovász erjedését, nem találtam erről semmilyen irodalmat. Viszont anno az így sütött pogácsám remek lett.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

Előző nap:

  1. Dagasztógépben összedagasztjuk a liszteket a kovásszal, joghurttal, vízzel, sikérrel, aszkorbinsavval, útifűmaghéjjal.
  2. Miután összeállt, 10 percet pihentetjük.
  3. Ezután rakjuk bele a sót és a szódabikarbónát, ismét dagasztjuk.
  4. Ha összeállt, egy éjszakát a hűtőben állni hagyjuk.

Aznap:

  1. Reggel kinyújtjuk a tésztát, hajtogatjuk, pihentetjük fél-3/4 órát (ez megismételhető).
  2. Elharmadoljuk a tésztát, kinyújtjuk, azokat is felezzük vagy harmadoljuk, és bagettet formázunk belőlük (mikor az utolsókat nyújtjuk rajta, alászórjuk zabpelyhet, hogy beleragadjon).
  3. A sütőedénybe fektetjük keleszteni. Hőmérséklettől függően egy 3-24 órás művelet is lehet! (Saját tapasztalat, hogy nyáron a 37 °C-os kánikulában 3 óra alatt gyönyörűen megkelt a pékárum, míg 32 °C-ban már imádkozni kell neki, így vígan bedobom a sütőbe 40 °C-on kelegetni, nagy zacskóban, hogy ne száradjon ki, mellé egy presszós csésze vízzel, a páratartalom miatt. 3 óra alatt készre kelt.:) )
  4. Miután megkelt, bemetsszük borotvával, a sütőt 220 °C-ra állítjuk. A sütőtérbe tálban vizet helyezünk. Betoljuk a sütőedényt, majd 5 perc után visszavesszük a hőfokot 180 °C-ra.
  5. Fél óra alatt készre sütjük (ez csak a bagettekre érvényes, kenyérnél jóval több. Kenyérnél leginkább az öntöttvas lábas jött be, kis vízzel meglocsolva ,és egy ideig lefedve a sütőben sütve, így kemence-szerű mikroklímát létrehozva).
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 852
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

gorgo81

Mióta szakács: 2020.02.01.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: buci
hasonló kategóriák: kifli, briós, zsemle, croissant, perec, bagel, édes leveles, burek, hamburger-buci, pita

egyéb elnevezések

tönkölykenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

835
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 50 dkg
zabpehelyliszt 7.5 dkg
rozsliszt 20 dkg
kovász 55.5 g
joghurt 150 g
sikér 1.5 teáskanál
aszkorbinsav 1 késhegynyi
útifű maghéj 1 ek
0 ízlés szerint
szódabikarbóna 2 kávéskanál
olívaolaj 3 ek
víz 1.5 dl
lenmag 4 teáskanál
napraforgómag 4 teáskanál
szezámmag 4 teáskanál
zabpehely 2 ek