Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cantuccini Audrey konyhájából

Cantuccini Audrey konyhájából
Cantuccini Audrey konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy Toszkán kekszféleség.

Egyszer karácsonyra ajándékozott házi készítésűt egyik nagyon kedves barátom, az volt az első találkozásom ezzel a kemény keksszel, és nagyon megszerettem (szinte én ettem meg egyedül az egész csomagot:). Elkértem a receptet, és tavaly karácsonyra már én is elkészítettem.

Több íz variációja is létezik már, sokkal találkoztam, de nekem ez jön be legjobban, ő marad az igazi. Valahogy az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.

Vin Santo nevezetű desszert borba mártogatva a legfinomabb és autentikusabb, Toszkánában így fogyasztják. Bevallom, még nem volt alkalmam így megkóstolni, én imádom tejbe, kakaóba mártogatva is vagy reggeli tejeskávé mellé.:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mandula helyett vagy mellett lehet még mogyoróval, aszalt vagy kandírozott  gyümölcsökkel, citromhéjjal, narancshéjjal, fahéjjal is ízesíteni, variálni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mandulát egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.
  2. A lisztet, sót, cukrot, 3 tojást és a plusz 1 tojássárgáját, a sütőport és a sáfrányt jól összekeverjük, összegyúrjuk. Egészen ragacsos tésztát kell kapnunk, ha túl kemény lenne, akkor hozzáadagolunk egy pici tejet, amíg ragacsos, de formázható nem lesz a tésztánk.
  3. A tésztához keverjük a megpirított mandulát, és megpróbáljuk benne egyenletesen elteríteni, eloszlatni.
  4. A tésztát a tepsin rudakká formázzuk, amiket kicsit lelapítunk, hogy kb. 5-9 cm széles és 1-3 cm magasságúak legyenek (attól függően mekkora kekszeket szeretnénk majd). Mivel ragacsos a tészta, a formázásban segíthet, ha vizes kézzel próbáljuk elsimítgatni, lapítgatni, nekem ez vált be.
  5. Megkenjük a tésztát a maradék tojássárgájával
  6. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, „szárítjuk” a tésztát. Ezután kivesszük, és még meleg(!!!) állapotban egy centis szeletek vágunk belőle átlósan (nagyon gyorsan kőkemény lesz a megsült cantuccini, ezért kell még melegen felvágni egy jó éles késsel). Miután kihűltek a tepsin, fémdobozba tesszük, ahol sokáig eltartható.
  7. kb. 30 db lesz ebből a mennyiségből.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 676
elküldve: 0
receptkönyvben: 45
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
71 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

cantucci, biscotti, mandulás keksz, mandulás cantuccini

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1034
finomliszt 400 g
cukor 300 g
mandula 200 g
tojás 3 db
tojássárgája 2 db
sütőpor 1 ek
tej 1 ek
sáfrány 1 csipet
1 csipet