Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cantuccini mandulával és cseresznyével

Cantuccini mandulával és cseresznyével
Cantuccini mandulával és cseresznyével
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A cantuccini (vagy cantucci) eredetileg a toszkánai Prato városából származik, innen ered másik neve, a biscotti di Prato. A "biscotto" szó (ami olaszul kekszet jelent) utal az elkészítésére is: "kétszer sült", aminek eredményeként egy ropogós, mártogatni való kekszet kapunk. A keksz az eredeti recept szerint mandulával és fenyőmaggal készül mindenféle fűszerezés nélkül, de a modernizált változatokban már gyakorlatilag bármi előfordul a csokoládétól az aszalt gyümölcsökig. Ez is egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető édesség, és száraz helyen tárolva, akár két hétig is teljesen friss és ropogós marad. Már ha olyan sokáig megmarad. :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mandulához

ajánlat

Vizuális típusúaknak további képek az elkészítésről a blogomon. :) Ebből a mennyiségből kb. 15 keksz lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a mandulát: a mandulaszemeket pár másodpercre forró vízbe tesszük, majd leszedjük róluk a barna héjat és 100 fokos sütőben kb. 10 perc alatt kiszárítjuk őket.
  2. Egy serpenyőben átpirítjuk a mandulaszemeket, majd egy másik serpenyőbe tesszük a cukrot, a mézet, és a vizet, és elkezdjük forralni. Mikor forr, visszavesszük a lángot, és addig forraljuk tovább, míg aranybarna nem lesz.
  3. Átforgatjuk benne a mandulaszemeket és sütőpapírra borítjuk, és megvárjuk, míg kihűl.
  4. Amíg kihűl, elkészítjük a tésztát: egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a sütőport és a sót.
  5. Egy másik tálban összekeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat és a reszelt citrom héjat, és két részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket.
  6. A mandulát szétdaraboljuk, megszórjuk kevés fahéjjal és hozzáadjuk a cseresznyével együtt az elkészült tésztához.
  7. A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük, és hengert formálunk belőle. (Lehetőleg minél magasabbat, mert sütés közben szétterül.)
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és így sütjük kb. 25 percig, amíg szépen feljön, és elkezd pirulni az oldala.
  9. Ezután kivesszük a sütőből, 15 percet hagyjuk hűlni, majd átlósan kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle.
  10. Közben a sütő hőfokát visszavesszük 160 fokra, a felszeletelt sütit pedig újabb sütőpapírra tesszük, és visszatesszük a sütőbe még 15 percre, hogy száradjanak.
  11. Miután elkészült, rácsra szedjük őket (vagy a talpukra állítjuk), hogy kihűljenek.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 723
elküldve: 1
receptkönyvben: 99
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, buli receptek, karácsonyi édességek, Valentin-nap
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

cantuccini karamellizált mandulával és cseresznyével, biscotti, mandulás-cseresznyés cantuccini

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tac_agi
tac_agi Sat, 2012-04-21 22:39

Kedves Vikki,
a héten ez a második adag cantuccini, amit a recepted alapján készítek, nagyon tetszik!
Bár átkereszteltem "Cantuccini dióval és áfonyával"-ra, rögtönöznöm kellett, ezeket találtam itthon :)
Köszönöm a receptet!
Üdv:
Ági

vikki
vikki / vikki Sun, 2012-04-22 09:05

Szívesen! Igazából bármire lehet variálni a benne lévő gyümölcsöt/csonthéjast, mert biztosan nagyon finom mással is. Örülök, hogy ízlik!:)

583
finomliszt 21 dkg
cukor 10 dkg
sütőpor 1 tk
fahéj 0.5 teáskanál
1 csipet
vaj 5 dkg
tojás 2 db
citromhéj 0.25 citromból nyert
cseresznye 3 dkg
cukor 7.5 dkg
víz 3 ek
méz 1 ek
fahéj 0 ízlés szerint
mandula 5 dkg