Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Caponata - a szicíliai lecsó

Caponata - a szicíliai lecsó
Caponata - a szicíliai lecsó
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy tradicionálisan szicíliai fogás, az olaszok lecsója, amelynek ezerféle változata van, és nemcsak a szigeten, de egész Olaszországban (de főleg a déli régiókban) ismerik.

Érdekes az étel elnevezése, amely a "capone" szóból származik, és egy finom halfajtát, az aranymakrélát jelöli. Régen a szicíliai arisztokraták asztalán tálalták fel ezzel az édes-savanyú zöldséges szósszal. Mivel a szegények nem tudták megfizetni ezt a drága halat, padlizsánnal helyettesítették. Így lett mostanra a caponata igazi főszereplője a padlizsán.

Fogyasztása hűtve vagy szobahőmérsékleten ajánlott, de semmiképpen nem melegen! Akkor a legjobb, ha 1-2 napot áll a hűtőben, mert akkor az ízek összeérnek.

hozzávalók / 6 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Fogyasztható önálló fogásként, előételként egy szelet friss, ropogós házi kenyérrel vagy anélkül, mellé félédes fehérbor ajánlott. De mindenképpen hűtve tálaljuk. Akkor a legjobb, ha már 1-2 napot a hűtőben töltött!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat megmossuk, 3-4 cm-es kockákra vágjuk. jól megsózzuk, és hagyjuk kicsepegni kb. 10 percig.
  2. Ezalatt a két hagymát felaprítjuk finomra, a zellerszárakat is vékony, félköríves szeletekre, a paradicsomot pedig kisebb kockákra vágjuk. Végül az olívabogyókat is kimagozzuk, hosszúkás szeleteket vágva belőle.
  3. Miután padlizsánról leitatjuk a felesleges nedvességet, a felforrósított, bő olívaolajba dobjuk. Pár perc alatt aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük ki.
  4. Egy kisebb serpenyőben a fenyőmagokat pár perc alatt megpirítjuk, vigyázva, hogy ne égjenek meg!
  5. Egy másik serpenyőben nagyon kevés olívaolajon (1-2 evőkanál) előbb a hagymát, majd a zellerszárat kezdjük el pirítani, majd párolni. Pár perc múlva hozzáadjuk a felszelt olajbogyót, majd a paradicsomot és a vízzel jól leöblített kapribogyót. (A kapribogyót azért kell jól leöblíteni, hogy kiázzon belőle a só.) Fedő alatt, néha átkeverve kb. 20 percet pároljuk.
  6. Egy kisebb pohárban elkeverjük a borecetet, a cukrot és a sűrített paradicsomot, majd a zöldséges keverékhez öntjük. Hozzáadjuk a már elősütött padlizsánokat, a pirított fenyőmagot és a mazsolát, majd további 5 percig, lassan kevergetve összefőzzük az ízeket.
  7. Tálalás előtt behűtjük, mert hidegen szokás fogyasztani, így a legfinomabb. Esetleg, ha van friss bazsalikomunk, megszórhatjuk vele a tetejét.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 003
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
64 recept

receptjellemzők

konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

padlizsános lecsó, szicíliai lecsó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

309
padlizsán 3 db
halványító zeller 6 közepes szár
fehér hagyma 2 közepes db
paradicsom 4 kis db
zöld olajbogyó 20 dkg
fenyőmag 5 g
mazsola 5 dkg
fehérborecet 1 dl
sűrített paradicsom 4 dkg
kapribogyó 1 teáskanál
cukor 5 dkg
0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint