Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Carbonnade - a flamand pörkölt

Carbonnade - a flamand pörkölt
Carbonnade - a flamand pörkölt
105 perc / előkészület: 10 perc főzés: 95 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A flamandok klasszikus marhapörköltje...

Egy másik marhapöri kedvenc, a szaft valami isteni a megkaramellizálódott hagymától, a barna sörtől...

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Testes vörösbor, vagy aki szereti, barna sör, ha úgyis van már benne.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Belisztezzük a húst, lerázva a lisztfelesleget, majd egy nagyobb lábosban a két kanál olajban elősütjük a hús felét, egy tálba kivesszük, még egy kanál olajat hozzáadunk, és kisütjük a másik felét, ismét kivesszük a húst.
  2. Még egy kanál olajat teszünk a fazékba, és a hagymát a fokhagymával nagyon lassú tűzön karamellizáljuk benne.
  3. Ha ez megvan, felerősítjük a gázt, visszatesszük a fazékba a húst, leöntjük a sörrel, a marhahúslével, beletesszük a két babérlevelet, a kakukkfüvet, borsot, ellenőrizzük a sót.
  4. Ha felforrt, befedjük a lábast, minimumra vesszük a gázt és kb. 1 és 3/4 óra múlva már megpuhult, levesszük a fedőt, és úgy hagyjuk lassan forrni, amíg a szaft besűrűsödik.
  5. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk, köretként tésztát, krumplipürét vagy rizst adhatunk mellé, de eredetileg kissé megpirított franciakenyér mustárral megkenve dukál hozzá, amit aztán a szafba tunkolunk.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 29 685
elküldve: 12
receptkönyvben: 470
elkészítve: 42/47
Facebookon megjelent: 1

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: pörkölt
konyhatechnológia: sörös receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

flamand pörkölt, barna sörös marhapörkölt, francia marhapörkölt

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szilvi80
szilvi80 Wed, 2016-06-29 17:56

Nekunk csalodas volt :( Persze ez a "mi hibank", ez az izvilag tavol all tolunk :)

timbor
timbor Tue, 2014-01-07 15:11

Most készül ....az illata isteni,remélem az íze is az lesz :D

Nensy
Nensy Mon, 2014-01-13 16:28

Megírnád, hogy milyen lett? Egy nagyobb társaságnak szeretném elékészíteni a következő bandázásra. Jó lenne tudni. Köszönöm.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2014-01-12 20:44

Szia Timbor, koszi, hogy a receptemet valasztottad, ha van kedved, szolj vissza, hogy milyen lett :) Udv; Eva

Samiya
Samiya / Samiya Wed, 2013-10-30 21:29

Szia Éva!
Elkészítettem és ne tudd meg, mi volt itt.. Véres harcok dúltak, hogy ki törölgesse ki a lábosból az utolsó szaftcseppeket egy darabka kenyérrel. :)
Nagyon-nagyon finom, köszönöm, hogy feltetted!
Puszi:
Samiya

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2013-10-31 23:15

Szia, :):):):) Nagyon orulok, hogy jol sikerult, irok e-mailt hetvegen, "be vagyok havazva"...Pusz; Eva

kini_eto
kini_eto Wed, 2013-10-09 09:56

Bocsi, kezdő vagyok, ezért inkább megkérdezlek. A húst azt nyersen vagy miután picit elősütöttük szeleteljük fel?
Amúgy csodásan néz ki... ma ez lesz a kaja.
Köszi a receptet, majd megírom hogyan sikerült.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2013-10-09 17:13

Szia, kini_eto, remelem, meg idoben van, nyersen, szeletelve kell elosutni, nem kell vele annyit vacakolni :) Drukkolok, remelem, jol sikerul, tudod, a jo kajanak meg kell adni az idot, jo puhara sutni... Udv; Eva

kini_eto
kini_eto Wed, 2013-10-09 22:01

Szia. Köszi válaszod. Végül rájöttem, hogy nyersen kell szeletelni, szóval minden rendben ment. Nagyon finom lett, az ízvilága zseniális. Viszont egy kisebb vita alakult ki egy másik fórumon arról mit is jelent a karamellizálás. Belinkelem neked is: http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-praktikak__4919802-...

Én tettem fel a kérdést. Köszi a receptet még egyszer. További szép estét.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2013-10-04 18:58

:) :) :) Ha sokaig nezegetem en is a receptekek, mindig a huto elott kotok ki... Pusz; Eva

soroskovacs
soroskovacs Sat, 2013-07-06 17:39

Kedves Evaneo!!!
Nagyon köszönöm,hogy felraktad ezt a receptet!!!!Valami mennyei,isteni finom!!!Az 5 éves kisfiamnak is nagyon ízlett.
Tényleg fantasztikus ízkavalkád a barna sör+a karamellizált hagyma,kicsit olyan,mint a barna mártás...kedvenc ételünk lett :-)

Mégegyszer nagyon köszönöm,üdv:Anikó

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2013-08-04 20:00

Kedves Aniko, ne haragudj, hogy csak most valaszolok, koszi, hogy visszajeleztel, orulok, hogy izlett, a recit nagyon szivesen. Udv; Eva

Helltrox
Gianfranco Norbert / Helltrox Sun, 2012-12-23 20:11

Kedves Eva !

Írtam Gmailre, amire szint úgy napok ( sőt már lassan 1 hete ) nem jön válasz. Most akkor megbeszéljük a fennakadást, vagy sem ? :) Isteni kaja, aki teheti csinálja meg :)

Helltrox
Gianfranco Norbert / Helltrox Mon, 2012-12-24 23:52

Kedves Eva !

Nekem jött a címemere egy levél tőled, én arra válaszoltam. :) az hogy mi a címed azt nem tudom, de az enyém gmail. és válaszoltam is rá :) Nektek is boldog karácsonyt, és a családodnak is :) NÉZD MEG A LEVELES LÁDÁDAT :)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2012-12-25 00:34

Szia, Helltrox, nem jott at semmi, komolyan ! Multror sem, ma sem meg...nem tudom, mi lehet az oka...Pedig kapom az e-maileket, mindenhonnan. Az enyem, amit kuldtem, atjott neked, azon valaszoljal. Nem ertem, ez az e-mail cimem. Kellemes unnepeket, megyek aludni :)) Majd megoldjuk az e-mailes problemat, Szia, Eva

Helltrox
Gianfranco Norbert / Helltrox Tue, 2012-11-27 09:41

Kedves Oli(E)va !

Ne haragudj de neked hogy jött ki az összköltség-re 2000 ? amikor a marhának a kg-os ára messze 2000 felett van. De ha csak ebből indulok ki, akkor a másfél kg marha az 3000 :) és a hozzávalókat még nem is számoltam :) Nem kukacoskodás, csak irreálisnak tartom az árat :)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-11-28 12:13

Kedves Helltrox, sajnos fogalmam sincs az otthoni arakrol, ugyhogy korulbelul irok be valamit, ha megmondanad mennyi, kijavitom. Koszonom az eszrevetelt... Ahol en elek, itt sokkal dragabb minden es egy kicsit "learazva" saccolok mindent. Udv, Eva

Helltrox
Gianfranco Norbert / Helltrox Wed, 2012-11-28 21:42

Nem megbántani akartalak félre ne értsd ! Csak furcsáltam hogy a marhahúst milyen olcsón veheted :)))))))) összeköltségre szerintem írj be egy: 5000 forintot, és akkor abban minden benne van.
Ja igen.....megcsináltam a receptet, és rettenetesen finom lett. Igaz néhol javítanom kellett, mert maga a recept leírása nem túl részletes, így fennakadások voltak. Pedig szakács vagyok, és dolgoztam neves éttermekben. De ez az étel kimaradt az életemből :) Szóval isteni finom volt, nagyon köszönöm neked. feldobtad a családom és az én napomat is :)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2012-11-29 21:14

Szia, Helltrox, megegyszer irok, mert az elozo valaszomnal nagyon almos voltam...::))) Talan segitunk a tobbieknek is, ha megirnad a fennakadasokat, es hogy hogyan javitottad ki oket; tudod, aki regota foz, sok minden csak ugy "erzesre" jon aztan a kis reszletek kimaradnak :) Nincs felreertes, ellenkezoleg, koszonom, hogy az eszreveteleddel segitettel nekem is, meg mindenki masnak, aki megnezi a receptet. Udvozollek, Eva

Helltrox
Gianfranco Norbert / Helltrox Fri, 2012-11-30 14:14

Kedves Evaneo !

Örülök hogy nem tolakodásnak vetted, az észrevételem. Nincs gond, nagyon szívesen elmondom neked az észrevételeimet, ugyanis azokkal könnyebbé tehetjük mások főzését is :) Igen amúgy ismerős az érzésre főzés jellegzetes esete, néha velem is elszalad a ló. Itthon meg kamilláznak hogy mi a fenéről beszélek :))) Van skype-od? ott egyszerűbben el tudnám mondani az észrevételeimet. Várom válaszod. Üdvözletem !

Kexie
Kexie / Kexie Sun, 2012-10-07 14:09

Ahogy megláttam, tudtam, hogy ez lesz vasárnap, de sertésből készítettem, mert nem szeretem a marhát. Nagyon-nagyon finom, a tunkolás pedig imádnivaló. :) Köszönöm a receptet!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2012-10-09 19:38

Szia, Kexie, nagyon szivesen, en is ki fogom probalni serteshussal, bar meg nem keszitettem igy, mi szeretjuk a marhahusit, az elkeszitesi ido igy jelentosen csokken, ugye ?

Kexie
Kexie / Kexie Tue, 2012-10-09 22:19

Igen, rövidebb idő alatt el tud készülni (kevesebb, mint 1 óra), de ha szárazabb a husi, akkor szerintem érdemes hosszabb ideig, lassabban főzni. Ja és nekem másnap még finomabb volt :P

Judit6
Kif Lee / Judit6 Wed, 2012-10-03 16:18

Hű de jól hangzik. Hasonlít az írek Guiness stew-jára.
Tutira felkerül hamarosan az asztalra nálunk is.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-10-03 20:24

Szia, Judit, irek, flamand-franciak, magyarok...a porkolt mindenhol nagyon finom, kulonben ezt is Guinessel foztem, mert ahol vasarolok, nem volt masfajta barna sor, kicsit huzos volt az ara, de mit tegyunk, tudod mi a legjobb benne ? A mustaros kenyeres tunkolas... :) Remelem, izleni fog, udvozollek, Eva

468
marhahús 1.5 kg
finomliszt 1 csapott ek
napraforgó olaj 4 ek
vöröshagyma 3 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
barna sör 3.75 dl
marha alaplé 5 dl
kakukkfű 0.5 tk
babérlevél 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 ek