Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cassata siciliana

Cassata siciliana
Cassata siciliana
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A cassata egy tipikus szicíliai édesség, mint ahogy azt a neve is elárulja. Gyökerei a 9. és a 11. századra nyúlnak vissza, amikor az arabok révén Palermóba értek az első cukornád, mandula, cédrus, citrom, keserű narancs és mandarin szállítmányok. A helyi juhtúróval kiegészítve máris adott volt a cassata minden hozzávalója, ami akkor még egy ricottával töltött, sült vajas tészta volt. A normannok idején, az 1100-as évek végén egy palermói zárda nővérei megalkották a pasta reale-t vagy pasta di mandorle-t, a mandulalisztből és cukorból álló mandulatésztát, más néven marcipánt. Ekkor vált a cassata egy sütés nélküli tortává. Itt még nincs vége a történetnek, ugyanis megérkeztek a spanyolok, s velük együtt a csokoládé és a piskótatészta (olaszul Pan di Spagna, azaz spanyol tészta). A korábbi recept kiegészült ezekkel a hozzávalókkal, s ekkor megszületett a Cassata alla Siciliana. Ma már Olaszország egész területén elterjedt ez az édesség, a legfinomabbakat pedig a szicíliai családok országszerte megtalálható kis cukrászdáiban találhatjuk.

hozzávalók / 4 adag

Piskótalaphoz:

  • 140 g cukor
  • 175 g liszt
  • 75 ml olaj
  • 75 ml tej
  • 2 tojás
  • fél cs sütőpor

Az áztatáshoz:

  • 100 ml víz
  • 20 g cukor

Töltelékhez:

Tetejére:

ajánlat

Amennyiben lehetőségeink engedik, valóban juhtúrót, s ne tehéntúrót használjunk, az adja ugyanis a sütemény különleges, utánozhatatlan ízét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a piskótalapot: A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük.
  2. A folyékony hozzávalókat a cukorral elkeverjük, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet, s beleforgatjuk a fehérjehabot is.
  3. Egy tortaforma alját kivajazzuk, belisztezzük, a masszát beletöltjük, és 175 fokon tűpróbáig sütjük.
  4. A kész piskótát teljesen hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A töltelékhez a túrót szitán áttörjük, ízlés szerint cukrozzuk. Belekeverjük a csokidarabokat, a kandírozott gyümölcsöket, majd hűtőbe tesszük, hogy kicsit visszahűljön.
  6. Összeállítás: Egy, a piskótalappal megegyező méretű gyümölcstorta forma belsejét celofánnal bevonjuk, hogy az összeállítás után könnyen kifordíthassuk a süteményt.
  7. A piskótát háromba vágjuk, a felső lapot a forma aljára helyezzük. A középső lapot először a forma oldalának magasságával megegyező méretű csíkokra vágjuk. Ezekből egyenlő szárú trapézokat vágunk, melyeket a forma oldalának kibélelésére használunk. Az egyik, hosszabb alapja kerül a forma alja felé, majd a következőt fordítva helyezzük mellé, és így tovább.
  8. A piskótát egy ecset segítségével megkenjük a cukros vízzel, majd a korábban elkészített túrós keverékkel betöltjük, és végül a harmadik lappal lezárjuk a tortánkat. Nem baj, ha nem illeszkedik tökéletesen, ez úgyis alulra fog kerülni.
  9. Az összeállítás után legalább egy fél órára hűtőbe tesszük a tortát, hogy kicsit keményedjen. Ezután egy tányérra fordítjuk, és a celofánt lehúzzuk róla.
  10. A marcipánmasszából hosszú csíkot nyújtunk, és bevonjuk vele a torta oldalát.
  11. Cukormázat készítünk, melyhez kevés vizet teszünk fel főni, és ebben annyi porcukrot olvasztunk fel, hogy még éppen folyós masszát kapjunk. Ezt egyenletesen elterítjük a torta tetején.
  12. Kandírozott gyümölcsökkel díszítjük, majd tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20-22 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 327
elküldve: 2
receptkönyvben: 37
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

beszter

Mióta szakács: 2013.06.30.
11 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: nehéz
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

cassata, túrótorta, szicíliai túrótorta, olasz túrótorta kandírozott gyümölcsökkel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!