Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cékla chutney Baklavaria konyhájából

Cékla chutney Baklavaria konyhájából
Cékla chutney Baklavaria konyhájából
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A december 25-i vacsorához a sült kacsa mellé készült eme remek fűszeres, karácsonyi hangulatot varázsoló cékla chutney. Életem első chutney-ja, amit én készítettem, de azt hiszem a fél családomat és magamat is sikerült vele levenni a lábamról. :)

Egyszerű elkészíteni, könnyű, izgalmas ízvilágú, ráadásul tele van vitaminnal. Jelentős a cékla kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Kell ennél több?

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A céklát és az almát meghámozzuk, és lereszeljük őket egy nagy edénybe, amibe aztán fel is tesszük főzni. A hagymát megpucoljuk, durvára daraboljuk, és hozzáadjuk a céklához.
  2. A lábasban lévő hozzávalókat megfűszerezzük (ehhez a magokat kicsit törjük előtte össze, különben ropogni fog a fogunk alatt), ráreszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a kifacsart narancsok levét, meglocsoljuk vörösborecettel, és megszórjuk cukorral.
  3. Az összes hozzávalót összekeverjük, és közepes tűzön időnként megkavarva 1,5 óra alatt készre főzzük. Ekkora jól megpuhul a cékla és elfövi a levét is.
  4. A kész chutney-t kisebb üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban fejjel lefelé hagyjuk kihűlni. Azt mondják, érdemes 1 hónapra kb. eltenni, hogy jobban összeérjenek az ízek. 
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 514
elküldve: 10
receptkönyvben: 144
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

cékla csatni, almás céklás chutney, fűszeres chutney

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

331
cékla 1 kg
alma 2 db
narancs 2 db
vöröshagyma 2 kis fej
mustármag 1.5 ek
koriandermag 0.66 ek
szegfűszeg 0.66 ek
fahéj 0.66 ek
vörösborecet 4 dl
cukor 30 dkg
chili 0 ízlés szerint