Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Céklacsatni

Céklacsatni
Céklacsatni
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erre a receptre egy "Ajándékok a konyhából" (Alexandra Kiadó, 2011, 123 p.) című könyvben figyeltem fel. Ki kellett próbálni! Nagyon izgalmas ízű, édeskés-savanykás és kissé csípős is, a színe pedig káprázatos! Egészen sűrű, a cékla darabos állapotban megmaradt benne, nem volt egyszerű az üvegbe beletuszkolni. Állítólag fél évig is eláll, de ennek nem lesz annyi ideje, mert karácsonyi ajándéknak szántam. Úgy számítsuk, hogy kb. 17-18 dl lesz belőle, vagyis 5 kis üvegre való mennyiség.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Az irodalom grillezett húsok és sötét húsú szárnyassültek mellé ajánlja - én sem tudok jobbat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ehhez az adaghoz 1 kg főtt céklára lesz szükségünk, de többet veszünk, hogy ha valamelyik kissé fás lenne, legyen rátartás. 
  2. A céklát alaposan megmossuk, fedő alatt puhára főzzük. Lehűtjük, hogy meg lehessen fogni, meghámozzuk, és apróra összevágjuk. 1 kg-ot kimérünk belőle. (A többiből salátát csinálhatunk.)
  3. Közben az almát és a hagymát is megtisztítjuk, vékony szeletekre felvágjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.
  4. Egy nagy edényben az almát, a hagymát, a gyömbért és az ecetet kb. 2 dl vízzel együtt főzni kezdjük. Fűszerezzük szegfűszeggel, szegfűborssal és fahéjjal, útközben a mazsolát is rászórjuk. (Ha nem szeretjük, mazsola helyett tehetünk bele más édes aszalt gyümölcsöt is, apróra vágva.)
  5. Fedő alatt gyakran megkeverve addig főzzük, míg pépes lesz - ez kb. 30 perc. Vigyázzunk, mert az ecet és a gyömbér fővés közben csípős gőzt pöfög, ne szaglásszunk bele, és lehetőleg nyitott ablak mellett ügyködjünk.
  6. Erre a pépre szórjuk a cukrot, végül belekeverjük a céklát is. Kevergetve alaposan összeforraljuk.
  7. Kis üvegekbe töltjük, közben paskoljuk az üveg alját, hogy a darabok elrendeződjenek.
  8. Az üvegeket lezárjuk. Most jól össze is rázhatjuk, hogy a légbuborékokat kiszorítsuk. Néhány percig állítsuk fejre az üvegeket, majd a talpukon, száraz gőzben hűtsük ki.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 049
elküldve: 11
receptkönyvben: 145
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fűszeres céklasaláta, édes-savanyú cékla, céklachutney

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

wiwievi
wiwievi Fri, 2013-01-04 21:19

Köszönöm szépen a válaszodat, most már képben vagyok.Ha kipróbáltam megírom hogy sikerült. Üdv.

wiwievi
wiwievi Fri, 2013-01-04 00:20

Szia!Nagyun guszta a recepted, imádjuk a céklát bármikor megenném.Elmentettem, de azt kérdezném, ha csak körítésnek csinálom nem üvegezem, úgy is jó?És mihez adhatom?Salátaként?Elöre is köszi.

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-01-04 09:20

Kedves Wiwievi!
Természetesen frissen is felhasználható, nem kell állni hagyni, ez csak egy opció. Szerintem úgy lehet használni, mint a párolt káposztát, köret-salátaként, kiegészítő köretként. (Az íze is emlékeztet a párolt káposztára, mert édes és savanyú egyszerre.) Zsírosabb sültek mellé ajánlom, ahol jól jön a savanykás íz: malac, oldalas, csülök. De talán legjobb a kacsasült mellé. Meg lehet próbálni sült csirke mellé is, de úgy gondolom, ahhoz túl intenzív ízű és elnyomná a csirke saját ízét. Pulykához viszont jó lehet.
Valamint szerintem melegen finomabb, vagyis ha el is teszed üvegbe, mint egy hagyományos savanyúságot, ha felbontod, érdemes felmelegíteni.
Remélem, tudtam segíteni.
Üdvözöl: Koszider

144
cékla 1.5 kg
alma 5 db
lila hagyma 2 db
vörösborecet 2 dl
gyömbér 3 cm
cukor 3 ek
mazsola 10 dkg
szegfűszeg 1 kávéskanál
szegfűbors 1 kávéskanál
fahéj 1 kk