Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Céklakrémleves

Céklakrémleves
Céklakrémleves
80 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet is Chili & Vanília ihlette, bár kicsit változtattam rajta. Jann nagyon megörült, hogy vért fogunk vacsorázni, s elég csalódott volt, hogy sós helyett abszolút édes ízt kapott. Tényleg fantasztikus a cékla: minden adalékanyag nélkül csudafinom, édes zamata van, meg vadpink színe, élmény bekanalazni!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fetát vagy kecskesajtot morzsolhatunk bele, de nélküle is eteti magát!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A céklá(k)ra 1 ek olívaolajat löttyintünk, és alufóliába bugyoláljuk. 1 órán keresztül sütjük a sütőben.
  2. A kissé kihűlt céklát meghámozzuk, és apróra kockázzuk, csakúgy, mint a hagymát.
  3. 2 ek olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd a céklát is hozzáadjuk, s addig pároljuk, míg megpuhul.
  4. Botturmix-szal pürésítsük a zöldségeket, s fokozatosan felengedjük az alaplével.
  5. Újra felforraljuk, majd a joghurttal és tejszínnel krémesítjük.
  6. Ízlés szerint lehet sóval, borssal, citromlével és cukorral finomítani.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 51 242
elküldve: 11
receptkönyvben: 676
elkészítve: 34/53
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

céklaleves, joghurtos-tejszínes céklakrémleves, sült cékla-krémleves

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pumag
pumag Wed, 2012-11-21 11:43

Ma elkeszitettem,ez lesz ebédre.Belekostolva,nagyon finom.Most már csak a ferjemnek kell,hogy elnyerje a tetszéset!Remélem meg tobbszor is keri,hogy ezt csináljam!Mert szinileg, iz belileg is nekem nagyon tetszik,meghát egeszséges,ez a legfontosabb!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-22 00:07

Durcsó! eddig is imádtam a céklát, de ez minden elképzelésemet felülmúlta!!! isteni lett a leves! most megenném az összeset... :) köszönöm szépen!

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Sun, 2011-02-20 23:33

Ma ezt főztük az ebédhez levesnek Edit lányoméknál. Tavaly Krakkóban ettünk nagyon finom céklalevest, azt az ízt akartuk megtalálni. A te receptedet gondoltuk hasonlónak, nem csalódtunk. Nagyon finom volt! Felvéve a családi kedvencek közé! Köszi érte! Puszi Zsóka nénitől.

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2011-02-21 01:21

Kedves Zsóka néni, köszönöm a bizalmat, örülök, hogy ízlett! :) Üdv a családnak, Zsóka nénit puszilom,
Durcsó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-06 08:19

1 db gumót 1 órahosszat sütőben sütni nagy luxusnak tartom.
Inkább kevés olajjal megpárolom. Pürésíteni ezután is kiválóan lehet.

Dara
Dara / Dara Tue, 2010-11-23 23:22

Kedves Durcsó,

nagyon tetszik a levesed, vajon cékla salátából is el lehet készíteni?

Válaszodat előre is köszönöm!

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2010-11-24 01:43

Kedves Dara, hm, nem tudom, szerintem próbáld meg! Talán nem lesz olyan, mint sült céklából, meg valamivel próbáld meg ellensúlyozni a savanyú ízt (méz?), de egyébként nem látom akadályát :) Üdv, Durcsó

Scooby
Scooby Sat, 2010-10-23 12:55

Nagyon nagyon finom. Csak szupereket tudok róla írni, és mindenkinek nagyon ajánlom. Kellemes, lágy és ízletes.

lolo
lolo / lolo Mon, 2010-03-08 16:27

Kedves Durcs! Most olvastam egyéb céklarecepteket és van ahol nyersen lereszelve, van ahol 5 perc főzéssel készítik. Szóval így is megpróbálkozhatunk :-)

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-03-08 16:59

Szia,
Igen, ez igaz, eszembe se jutott : ) De igazad van, bár én egy levesbe akkor se tenném nyersen vagy félig nyersen. De igazából nyugodtan próbálkozz, ízlések és pofonok, meg ki tudja, lehet, hogy úgy még jobb lesz! Örülök akkor is, ha "csak" megihlettelek :)

lolo
lolo / lolo Mon, 2010-03-08 15:50

Istenien hangzik ez a leves, bár én még soha nem készítettem friss céklából ételt. Ha zöldségkrémlevest csinálok én mindíg csak 5-10 percig főzöm, hogy a lehető legtöbb értékes anyag benne maradjon. Látom itt kapásból 1 órát kell sütni. Ez valóban fontos? Mert ha nem, átvariálnám és sütés nélkül készíteném el !??? Mondjuk ha olyan féle mint a fehérrépa vagy egyéb gyökerek akkor azokat mese nincs legalább 20 percig kell főzni mire valamelyest megpuhul. És a másik kérdésem: milyen alapléről van szó? Húslé?Köszönöm a választ!

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-03-08 16:03

Kedves Lolo! Abszolút érhető a gondolat, hogy minél nyersebben szeretnéd hagyni a zöldségeket. A nyers céklának viszont állagban "sajnos" köze nincs a savanyúsághoz (ami egyébként szintén főtt céklából készül). Legalább olyan kemény, mint a fehérrépa, de inkább még jobban, én talán a krumplihoz hasonlítanám. Szóval ha össze akarod turmixolni (vagy akár csak megrágni..), kénytelen vagy megfőzni, megsütni. Én főzni még sosem próbáltam, de mindenhol azt olvastam, hogy íze sokkal finomabb, erősebb, ha rászánjuk az időt, és egyben megsütjük. Ami az alaplevet illeti, teljesen mindegy, én zöldség alaplevet használtam, de ha húslevesből készíted, akkor se lesz rossz. Sok sikert! Üdv, Durcsó

lolo
lolo / lolo Mon, 2010-03-08 16:13

Nagyon köszi! Akkor így készítem el elsőre! Megveszem a céklát aztán legalább meglátom milyen is nyersen. Ez lesz az első céklakészítményem! :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-03-04 01:09

Na, meg is csináltam még most este.
Had ne mondjam, egy kiló céklával indultam alapból... :-D
Brutál jó. Toltam bele apróra vágott avokádót és morzsoltam bele kéksajtot...huh...
Jó kis leves Durcsó!
Köszi a receptet!

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2010-03-04 01:25

Nagyon szívesen! Örülök, hogy kipróbáltad, meg, hogy neked is ennyire bejött. ; ) Az a kéksajt naggyon jól hangzik, legközelebb nem hagyom ki!

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-03-03 22:38

Mostanában nagyon rákaptam a céklára,még párolva is szeretjük husihoz. Ez a leves is biztos jó.Köszi.

167
cékla 2 közepes db
salottahagyma 2 közepes db
olívaolaj 3 ek
alaplé 1.2 l
joghurt 1 dl
főzőtejszín 1 dl