Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Céklakrémleves 2.

Céklakrémleves 2.
Céklakrémleves 2.
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a borscs egyik változata, amit egy angol nyelvű "Leves-Bibliában" talált az asszony. Mi nagy adagokban készítjük (arányosan megtöbbszörözve a hozzávalókat), mert jól eláll hűtőben, és hidegen tálalva is isteni és egészséges.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A céklát meghámozzuk és lereszeljük, a zellert, a gombát és az almát apróra vágjuk.
  2. Az összes zöldséget egy fazékba tesszük a zsiradékkal és kevés vízzel, 15 percig melegítjük.
  3. Hozzáadjuk a köményt, babérlevelet, felöntjük a maradék vízzel, és felforraljuk, majd lassú tűzön 30 percig főzzük.
  4. Leszűrjük a zöldségdarabokat és turmixgépben péppé zúzzuk, majd a pépet visszaöntjük a főzőlébe, és újból forrásig melegítjük.
  5. Tálaláskor citromlevet, tejfölt, apróra vágott kaporlevelet, őrölt borsot ajánlunk vele ízlés szerint. Hidegen és melegen is jó.

  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 38 506
elküldve: 8
receptkönyvben: 302
elkészítve: 16/20
Facebookon megjelent: -

szakács

TIBIAPU

Mióta szakács: 2010.01.07.
15 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

céklaleves, borscs, zelleres céklaleves, gombás céklaleves

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

carolina
carolina Wed, 2017-12-06 00:41

Ez akármi, csak nem orosz borscs. Aki ezt állítja, az soha nem evett borscsot.

Tibiapu
TIBIAPU / Tibiapu Wed, 2017-12-06 04:47

A borscsot több tucat féleképpen el lehet készíteni, tájról tájra változik, úgy mint bármelyik Magyar klasszikus étel, lásd halászlé.
Megcsináltad, megkóstoltad vagy csak okosságtól mámoros vagy? Nyugodt lehetsz ha a középkori Orosz parasztasszonynak lett volna turmixgépe ő is így csinálta volna :-)
Isteni finom hidegen is melegen is nálunk nagy kedvenc évente 2-3 szor elkészítem, neked is melegen ajánlom, amíg főzöl és eszel addíg se kötözködsz....

Dara
Dara / Dara Mon, 2010-11-22 09:33

Kedves Tibiapu,

vajon savanyúságból is el lehet készíteni ezt az isteninek tűnő levest?

Válaszod előre is köszönöm!

Tibiapu
TIBIAPU / Tibiapu Mon, 2010-11-22 18:06

Még nem próbáltam de nem tartom kizártnak. Ha a savanyított cékla levét lecsorgatjuk és csak a cékla darabokat használjuk fel az nem lehet rossz, miért nem próbálod meg és számolsz be róla. Köszi!

Dara
Dara / Dara Mon, 2010-11-22 23:10

Köszönöm a választ, ha elkészítem mindenképpen beszámolok Neked! :)

Gyermely2009
Gyermely2009 Sat, 2010-09-04 09:19

Ez csodásan hangzik! Lehet, hogy ma mégsem gyümölcslevest fogok készíteni.....Köszönöm a receptet, nagyon szeretjük a krémleveseket, de hogy céklából is lehetne az eddig eszembe sem jutott!

Tibiapu
TIBIAPU / Tibiapu Sat, 2010-09-04 23:08

nekünk sem de ha az ember belegondol minden pépesíthető gyümölcsől, zöldségből lehet, csak sokáig kell vele kisérletezni hogy az ember eltalálja a fűszerezést, ez szerencsére itt adott volt.
Én mint fokhagymabarát szeretek a legtöbb sós krémlevesbe fokhagymát is rakni.
Egészségetekre!

153
vöröshagyma 1 kis db
cékla 50 dkg
halványító zeller 2 közepes szár
paradicsompaprika 1 db
gomba 12 dkg
alma 1 közepes db
vaj 25 g
napraforgó olaj 30 ml
csontlé 2 l
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
babérlevél 1 db