Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Céklás caramelle – cukorkaformájú olasz töltött tészta

Céklás caramelle – cukorkaformájú olasz töltött tészta
Céklás caramelle – cukorkaformájú olasz töltött tészta
70 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mit ki nem találnak ezek az olaszok? Cukorka formájú tésztacsoda! Nekem nagyon megtetszett. Tulajdonképpen ugyanazt a funkciót tölti be, mint a ravioli vagy a tortellini, a két nálunk sokkal ismertebb töltött tészta. Lehet rá azt mondani, hogy ez már giccs, de kit érdekel, ha olyan finom! Céklával színezve pedig igazi kuriózum a pufi, töltött tészták között.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

ajánlat

Ha szívesen elakasztanád a vendégeid, vagy a családod lélegzetét, akkor ez a te recepted: gyönyörű és nagyon finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészületek, tésztakészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb fej céklát csomagoljunk sütőpapírba vagy alufóliába úgy, hogy előtte locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. (Ez megy a tésztába.) Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mellé vékonyan szeleteljük fel egy másik hámozott céklát, ezt is sózzuk, borsozzuk. (Ezzel díszítünk.) Tegyük sütőbe a céklákat úgy egy órára, közben figyeljünk, mert a karikázott változat gyorsabban kész lesz! Ha elkészültek, a szeleteket tegyük papírtörlőre száradni, az egész céklát hámozzuk meg, és négybe vágva hagyjuk hűlni.
  2. Tegyük turmixgépbe, én egy nagyobb késes aprítót használtam, és pürézzük teljesen finomra.
  3. Tegyük a céklapüré mellé a tojást, az olívaolajat, sózzuk meg, és mehet tovább a pürézés.
  4. Kanalazzuk a munkafelület közepére a lisztet, csináljunk benne egy mélyedést, ide öntsük a pürét, majd kezdjük el őket összedolgozni, először villával, majd kézzel. Gyúrjuk úgy 10 percig a tésztát, hogy jól beledolgozzuk a cékla színét. Próbáljunk meg olyan kevés plusz lisztet használni hozzá, amennyire csak tudunk.
  5. Ha kész, egy fólába csomagolva tegyük a tésztagömböcöt a hűtőbe úgy fél órára pihenni. Aztán vegyük ki és daraboljuk négy egyenlő részre. Egyszerre egy gombóccal dolgozzunk, a többit gondosan fedjük le, ne száradjon ki.
  6. Közben pirítsuk meg az összes diót, az egyik felét tegyük félre a díszítéshez a másik felét pedig jól összetörve (összedarálva) keverjük hozzá a kecskesajthoz. Sózzuk, ha kell, szórjuk meg színes borssal. Ez lesz a töltelék, úgyhogy tegyük hűtőbe pihenni felhasználásig.
  7. Lapogassuk el a gombócot téglalap formába úgy, hogy be tudjuk engedni a tésztanyújtógépbe. Egyenként haladva a fokozatokon 1-6-ig, szép lassan, minden állásban kétszer átfuttatva, és közben halványan lisztezve, nyújtsuk ki a tésztalapokat.
  8. A kinyújtott tésztalapokat egyenként hosszanti irányban tekerjük fel úgy, hogy szemmel kimérjük az első “cukorka” szélességét (csak mintha egy szaloncukor papírt üresen kihajtanánk), a közepébe nyomunk egy adag (kb. egy kávéskanálnyi) tölteléket, amit kézzel téglahasábba formázunk, és hajtsuk tovább a tésztát, ahogy befedi a tészta a tölteléket, és már összeragasztható úgy, minthogyha egy szaloncukrot papírba tekernénk, ott vizezzük be egy ecsettel a tésztát, és vágjuk el keresztben.
  9. Az így készített töltött tésztahengereket nyomjuk le felülről a két végükön, a töltelék két oldalán, majd oldalról csippentsük be, mintha tényleg egy papírcsomagolást formáznánk. A tésztacsomagolás végeit egy villa fogainak rányomásával mintázzuk meg.
  10. A kész tésztacukrokat hagyhatjuk egy éjjelen át száradni (ilyenkor jobban megmarad a színük), vagy azonnal forrásban lévő sós vízben főzzük ki, szűrjük le, és egy nagy serpenyőben olvasztott vajon forgassuk meg. A főzés kb. 10 percet vesz igénybe, de érdemes egy kóstolási próbát tenni, nehogy nyersen kerüljön felszolgálásra.

Tálalás

  1. Helyezzük a töltött tésztákat egy tányérra, szórjuk meg pirított dióval, aprított mentával, díszítsük házi célkachipsszel, parmezánforgáccsal, és locsoljuk meg egy csepp vajjal. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 553
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
311 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: farsang, húsvét, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

céklás tészta, cukorka formájú olasz tészta, céklás töltött tészta, cukorka ravioli

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

747
cékla 100 g
0 ízlés szerint
olívaolaj 1 ek
finomliszt 200 g
tojás 1 db
kecskesajt 200 g
dió 50 g
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojássárgája 2 db
bors 0 ízlés szerint
cékla 1 közepes db
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
dió 50 g
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaj 50 g
menta 2 szál