Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Céklás-lilahagymás tarte tatin

Céklás-lilahagymás tarte tatin
Céklás-lilahagymás tarte tatin
100 perc / előkészület: 25 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kicsit újragondoltuk a jól ismert tatin tortát, és zöldségekkel turbóztuk fel a tésztát. A balzsamecetes cékla és lila hagyma párosa egészen csodálatosan passzol a vajas tésztához, a tetejére szórt nagy szemű só pedig egy kis pikantériát is ad neki. Szóval ki kell próbálnotok Nektek is, mi egyszerűen imádtuk!

hozzávalók / 6 adag

hozzávalók a tésztához:

hozzávalók a feltéthez:

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, a sót és cukrot, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat. Az ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk, vigyázva, nehogy túlmelegítsük tenyerünkkel a tésztát.
  2. Hozzáöntjük a tojássárgáját és nagyjából 3 evőkanál vizet. Határozott mozdulatokkal gyúrjunk kemény tésztát. Formázzuk nagy gombóccá, csomagoljuk be fóliába, és tegyük 45 percre hűtőbe.
  3. A háromnegyed óra leteltével belisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát.

feltét és sütés

  1. A céklát és a lila hagymát megpucoljuk, és 1 cm vékony karikákra vágjuk. Egy 20x30 cm-es tepsibe rakjuk.
  2. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a balzsamecettel, majd hozzáadjuk a fűszereket (a só kivételével) és a nádcukrot. Alaposan összeforgatjuk az egészet, hogy mindenhol befedje a máz a zöldségeket.
  3. A cékla- és hagymakarikákat helyezzük el egyenletesen a tepsiben, majd 185°C-os sütőben süssük 40 percig.
  4. Ha a zöldségek megsültek, terítsük rá a kinyújtott tésztát, és gyömöszöljük be a szélein. Tegyük vissza a sütőbe, és 175°C-on süssük még egy bő fél órát, amíg a tészta aranybarnára pirul.
  5. Ha elkészült, pár percet pihentetjük, majd egy vágódeszkát a tepsire fektetve, ügyesen megfordítjuk az egészet - eközben természetesen végig viseljünk edényfogó kesztyűt, mert a tepsi nagyon forró.
  6. Tálaláskor szórjuk meg nagy szemű sóval és bármilyen aprított zölddel. Hidegen és melegen egyaránt mennyei!
  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 440
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
960 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, karácsonyi receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

céklás pite, hagymás lepény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

406
finomliszt 25 dkg
1 csipet
cukor 1 teáskanál
vaj 13 dkg
tojássárgája 1 db
víz 3 ek
cékla 2 db
lila hagyma 2 db
olívaolaj 2 ek
nádcukor 4 ek
balzsamecet 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint
szegfűszeg 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint