Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Céklatorta egészségesen

Céklatorta egészségesen
Céklatorta egészségesen
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még azok is kipróbálhatják ezt a receptet, akik egyébként nem rajonganak a cékláért. Igazán finom, a cukrászsüteményeknél egészségesebb finomságot készíthetünk ebből az antioxidánsokban bővelkedő zöldségből. A végén nem lehet ráismerni a céklára!

Az ötlet onnan származik, hogy rendszeresen szoktam készíteni egy zöldség-gyümölcs salátát, 1 közepes fej cékla, 1 nagy alma és 1 nagy vagy 2 kisebb répából. Ezeket a hozzávalókat csak lereszelem, vagy robotgéppel ledarálom, összekeverem, egy pár csepp citromot csepegtetek rá, és kész is. Van, aki néhány kanál mézzel édesíti, de szerintem ez akár el is maradhat, eléggé édes így is. Nagyon egészséges, olvastam, hogy jó rákmegelőző vitaminbomba.

Egy alkalommal dupla adagot készítettem, mert vendégekre számítottam, azonban a vendéglátás elmaradt, megmaradt viszont a dupla adag saláta, és valamit kezdeni kellett vele.

Kitaláltam, hogy süteményt sütök belőle. Ha lehet répából répatortát, akkor miért ne lehetne céklából céklatortát sütni? Csak egy kicsit megreformáltam a hozzávalókat, és még így is finom süteményt sikerült készítenem. Szerintem érdemes kipróbálni.

A hozzávalók egy kerek tortaformára vagy két 28 cm-es őzgerinc formára elegendőek.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Gazdagíthatjuk pirított mandulával, leönthetjük csokoládémázzal, sokoldalúan tálalható, nagyon finom sütemény.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A céklát, almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és nagyobb lyukú reszelőn vagy robotgéppel lereszeljük. A nyers zöldség-gyümölcs keverék 40 dkg-nak felel meg. Ha nagyon leveses az alma, akkor kinyomkodjuk, vagy szűrőn keresztül egy kicsit kicsöpögtetjük. Ebbe a keverékbe tesszük bele a vörösáfonyát is.
  2. Összekeverjük a zabpelyhet a liszttel, sütőporral, fahéjjal, fruktózzal (cukorral), a darált dióval és egy csipet sóval. A sütőport előzetesen össze lehet keverni a liszttel, és beleszitálni a keverékbe, hogy jól elkeveredjen.
  3. Egy másik tálban összekeverjük az egész tojásokat az olajjal, amelyhez hozzáadjuk a lereszelt zöldséges-gyümölcsös keveréket, majd ebbe forgatjuk a zabpelyhes-lisztes keveréket is. Jól összekeverjük, de csak fakanállal, a végén hozzáadjuk a durvára vágott diót, és azzal is jól elkeverjük.
  4. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, elegyengetjük a tetejét, de nem tömörítjük a formába, csak lazán elterítjük.
  5. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha még ragacsos a közepe, akkor plusz 10 percre visszatesszük. Ezután zárjuk el a sütőt, és kivéve hagyjuk kihűlni.
  6. Vágjuk szeletekre, és bármilyen gyümölcslekvárral nagyon finom, de adhatunk hozzá vanília fagylaltot, vagy megkenhetjük vanília alapú krémmel is.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 59 336
elküldve: 35
receptkönyvben: 659
elkészítve: 35/35
Facebookon megjelent: 2

szakács

Andrica

Mióta szakács: 2015.02.27.
3 recept

egyéb elnevezések

céklás süti, répás süti, almás kevert céklával

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

manga0214
Manga0214 / manga0214 Wed, 2016-10-26 13:18

Szia!

Én sima cukorral vagy mézzel szeretném elkészíteni, azokból is ugyanúgy 50g szükséges? Köszi

Andrica
Andrica / Andrica Wed, 2016-10-26 14:55

Szia! Én ehhez a tésztamennyiséghez cukorból többet tennék, max. 10 dkg-t (mivel a répa elég édes), mézből pedig picit többet, úgy 12 dkg körül, mert az meg nem annyira édes, mint a cukor, viszont akkor számítani kell arra, hogy a tészta sűrűbb, nehezebb lesz. A mézet a végén, a már összekevert tészta elegybe tedd bele, és jól keverd össze, hogy mindenhova jusson. Kérlek írj be ide, ha elkészítetted, hogy mik a tapasztalataid! Elrontani nem lehet, csak ha túlzásba esik az ember a cukor, vagy méz adagolásával. :)

manga0214
Manga0214 / manga0214 Tue, 2016-11-08 22:50

Megsütöttem az általad javasolt cukormennyiséggel és,remekül sikerült, mindenkinek nagyon ízlett. Köszi a receptet. :-)

Elisabeth
Elisabeth Fri, 2016-10-07 10:34

Isteni, a válogatós gyerek is imádja, nagyon köszi ezt a szuper receptet!
Én a tésztát megspékeltem jó minőségű étcsoki darabkákkal, meg a tetejét is bevontam vele :)

Andrica
Andrica / Andrica Fri, 2016-10-07 11:12

Szuper! Nagyon örülök, hogy ízlett és a gyerek is imádja! Mint írtam is, nagyon sokféle képen lehet variálni. Legutóbb citromos mascarponéval töltöttem és vontam be születésnapi tortának. A tetejére fél citromkarikákat és mentát tettem. Nem maradt belőle egy morzsa sem! :)

Andrica
Andrica / Andrica Wed, 2016-09-28 08:34

Szuper! Örülök, ha sokaknak tetszik ez a recept! :) Köszönöm a lehetőséget!

mazsi49
mazsi49 Mon, 2016-09-12 16:38

Szia Andrica! Ma sütöttem meg a sütit, pontosan követve a leírásodat. Nagyon finom lett! Azóta nem tudok leszállni róla ;) Köszönöm!! :) (A legelső hozzászólásra reagálva először nekem is soknak tűnt az olaj mennyisége, de aztán belegondoltam, hogy a legtöbb sütihez 25 dkg margarin vagy zsiradék kell, és úgy gondolom, az sem kevesebb az itt említettnél.)

Andrica
Andrica / Andrica Wed, 2016-09-28 08:33

Örülök, hogy jól sikerült és ízlik is. Nálunk a család kedvence, azóta sokféle krémmel töltve is kipróbáltam, pl. citromos mascarpone, illetve diós krémmel, leöntve olvasztott csokival, vanília fagylalttal nyáron és egy kis lime likőrrel bolondítva, narancskrémmel, amibe narancslikőrt is tettem (felnőttek részére), most próbálkozom kókuszkrémmel is. Sokféle felhasználási lehetőség adódik belőle. Már én is próbáltam muffin formában és őzgerinc formában is, ezek is tökéletesek. :)

papanick
papanick Tue, 2016-09-06 17:15

Bármennyire is jó a legtöbb összetevő, az iszonyatos mennyiségű olaj elrontja az egészet.
:-(

Andrica
Andrica / Andrica Mon, 2016-09-12 13:52

Első olvasásra tűnik soknak, de ha megsütöd, meglátod, hogy nem nehezíti el a tésztát, mert a 40 dkg zöldség-gyümölcs keverékhez és a liszt mennyiségéhez kell ez az adagnyi olaj. Nem csak én sütöttem meg, hanem sokan, innen az oldalról is és mindenkinek ízlett eddig. Egyébként pl. az olajos piskótához is kell (6 tojás mellé) 7 evőkanál olaj, ami arányaiban soknak tűnik, de jó eredményt ad. Jó próbálkozást hozzá és kérlek jelezd, ha megsütötted, remélem sikerül és ízleni is fog!

Estike9
Estike9 Wed, 2015-11-04 19:45

Az én sütőm nem légkeveréses-- hagyományos sütőben hány fokon kell sütni ? / gáz /

Andrica
Andrica / Andrica Wed, 2016-01-13 15:17

Szia! Mivel elég sűrű az olaj miatt a tészta, ezért viszonylag lassan, gázsütőben 3-4-es fokozaton kell sütni és kb. 35-40 percig, de tűpróbát akkor is kell végezni, ha már nem ragad, akkor jó!

Koni08
Koni08 Mon, 2015-11-02 17:35

Szia, szerinted muffinformában is megsüthetem? gondolom igen?

Andrica
Andrica / Andrica Wed, 2016-01-13 15:15

Kedves Koni! Igen, ez egy alaprecept, bármilyen formában süthető, de mivel elég növekvő sütés közben, ezért a formát csak kb. 1/2-ig töltsd meg! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2015-04-01 21:09

Szia! Nagyon jól hangzik ez a recept! Ki fogom próbálni mindenképp :) Nagyszemű zabpehely is jó bele? Vagy inkább daráljam le?

Andrica
Andrica / Andrica Fri, 2015-04-03 22:51

Szia! Bármelyik szemnagyságú jó bele, elég laza a tészta és jól mutat benne a fehér zabpehely is! Sok sikert hozzá, remélem neked is ízleni fog, nehéz elrontani! Azóta én már elkészítettem mascarponés krémmel is. Isteni!

Nyékinyuszimama
Nyékinyuszimama Mon, 2015-03-30 13:39

Ez tényleg nagyon finom.Megsütöttem csak dió helyett mogyoró került bele.Mikor kivettem a sütőből még forrón megkentem lekvárral.köszi a receptet.Andi

618
cékla 25 dkg
alma 1 közepes db
sárgarépa 1 közepes db
zabpehely 200 g
finomliszt 8 dkg
fahéj 2 kávéskanál
tojás 4 db
napraforgó olaj 2 dl
1 csipet
édesítőszer 50 g
sütőpor 1 csomag
dió 10 dkg
vörösáfonya 5 dkg