Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chapati

Chapati
Chapati
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A chapati (ejtsd: csapáti) az indiai kenyérfélék legegyszerűbbike. Gyakorlatilag liszt és víz keveréke, amit először serpenyőben mindkét oldalán megpirítanak, majd nyilt lángban megsütik. Köretként, illetve különféle krémekkel, salátákkal töltve fogyasztják.


hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a sóval és annyi forró vízzel kevertem össze, hogy közepesen kemény legytt a tészta.
    Letakarva legalább 20 percig pihentettem.
  2. Ezután 8-10 db egyenlő részre osztottam, és mindegyikből gombócot formáltam a két tenyerem között.
    Vastagon lisztezett gyúródeszkán kb. 15-20 cm átmérőjű, kör alakú lepényeket sodortam belőlük.
  3. Az egyik lángra feltettem egy serpenyőt melegedni, egy másikat pedig meggyújtottam.
    A tésztát először a száraz palacsintasütőbe tettem, és mindkét oldalát 1-2 percig pirítottam, amíg hólyagosodni nem kezd. Ennyi idő alatt a tésztában lévő víz nagy része elpárolog. 
  4. A serpenyőből kivéve beletetem a nyílt lángba, és gyors mozdulatokkal párszor megforgattam. Az így képződő pörkanyagok különleges ízt adnak a kenyérnek. A meleg hatására a sülő tészta szépen kettévált, mint a pitakenyér. Megfogtam egy darab vajat, és a kenyerek mindkét oldalát vékonyan bevajaztam.
    Tálalásig letakarva melegen tartottam.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 54 455
elküldve: 2
receptkönyvben: 462
elkészítve: 19/25
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
konyha: indiai
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

castanea
castanea Tue, 2012-07-31 10:49

a maga egyszerűségében, ráolvadó vajjal...de vinettával párosítva is....ez mennyei!!! köszönöm, kedves Toma! :)

Timcsike
Timcsike Sat, 2010-07-24 20:32

Köszönöm a receptet, nagyon jó kis ebédünk volt ma vele.

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Thu, 2010-06-17 17:25

Sya! köszi a receptet,megcsináltam ma,és finom volt,bár tört,mint a chips..Nem aggódtam,gondoltam ennek ilyennek kell lennie..de azért megkérdezem,ennek puhának vagy törősen száraznak kell lennie?
köszi előre is a választ. :)

patnaikkatalin
Patnaik Katalin / patnaikkatalin Wed, 2012-09-12 13:22

Szia! Mindenképpen puhának kell lennie. Ha törős lett, annak az lehet az oka, hogy túl sokáig sütötted, vagy alacsony lángon, vagy sütés után túl sok idő telt el addig, amig ettétek... Ha a tésztába keversz egy evőkanál yoghurtot, az puhábbá teszi majd. És az is segit, ha egy olyan edénybe teszed, ami melegen tartja, vagy egyszerűen becsomagolod egy konyharuhába.

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-06-21 16:45

kedves Eve!
nem szoktam kemény-ropogósra sütni, de a vajas kenegetés mindenképp puhítja a kenyereket. igaz, hogy így viszont könnyen elérhető az 1 millió kalória ;-)
egyébként ezt a kenyeret "kanál" gyanánt használják, és ezzel csippentik fel a mártást a főtt rizzsel egyetemben.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

206
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 180 g
1 teáskanál
víz 1 dl
vaj 3 dkg