Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chaud-froid csirke

Chaud-froid csirke
Chaud-froid csirke
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Télidőben falom Agatha Christie írásait, melyekben igen gyakran Hercule Poirot a főszereplő, a kicsi kis belga mesterdetektív, aki nagyon szereti a jó ételeket. Gyakran szerepelnek a könyvekben ételnevek, a minapjában éppen azt olvastam, hogy consommét és chaud-froid csirkét rendelt a ’Monseigneur’ elnevezésű francia étteremben Londonban. 1935-ben járhatunk, nem tudom, egyáltalán létezett-e ilyen nevű étterem akkoriban Londonban, ha legközelebb arra járok, megnézem, ma mi a helyzet. Addig is fogyasszuk a chaud-froid csirkét jóízűen, nagyon finomságos étek!
Különben pedig van egy szakácsunk itt a No Salty-n, aki így nevezi magát.
Gyakran keresem fel az olvasmányaimban szereplő gasztrohelyeket, ha külföldön vagyok. Legutóbb Velencében azonban rettentően nem volt szerencsénk: kibattyogtunk a Sacca Serenellára, mert másik kedvenc krimiszerzőm, Donna Leon azt írta, hogy az üveggyári munkások menzáján rettentő jó a konyha. El is képzeltem, hogy a családias kifőzde, ahol a munkásoknak főznek, nyilván háziasan, biztosan nagyszerű élményt nyújt majd. (Menza nálunk is tud nagyon jó lenni: Szigetszentmiklóson a Flóra Hungaria egyik menzáján például egészen remek a konyha!)
Az olasz tulajdonos sajnos nem tudott angolul, sem németül, de amikor megmutattam a könyvet, ami hozzá vezérelt, rögtön hozott egy hatalmas képet, ami őt ábrázolta az egyébként Velencében élő, de amerikai írónővel. Nagy nehezen elmagyaráztam, hogy őrá bízzuk az étel kiválasztását. Talán a különleges vendégeknek járó különleges bánásmód miatt nem azt kaptuk, amit a munkások, hanem egyben sült borjút krumplival. Biztosan ott, ahol a frissen érkező tengeri nyersanyag egészen mindennapos, a borjú számít ünnepi eledelnek. Nem volt éppen rossz, semmi különös. Sokáig ücsörögtünk, néztem, mit esznek a munkások, hát ők kagylót kaptak vagy halat – legközelebb okosabb leszek.
Még egy másik helyre is elmentünk Donna Leon ajánlása alapján, ki a Giudeccára egy családi étterembe. Már a Giudecca sem az igazi: modern lakótelep, hatalmas komplexum angol beruházásban, hát az étterem sem volt az igazi: műanyagszékek a kertben, a calle partján a hajdan szebb napokat láthatott, mára azonban már eléggé lepukkant kertben. Hajdani szebb napjairól csupán néhány különleges növény árulkodott, igaz eléggé elhanyagolt állapotban.
Az étlapon viszont borsos árak álltak az ételek mellett, műanyagszék ide vagy oda, talán finomat eszünk. A híres velencei borjúmájat rendeltem – eléggé felejtős volt.
Az utolsó napon kinn Buranon végre – úgy tűnt – megtaláltuk a tuttit, igaz, jócskán az ebédidő végén jártunk. A vendégek előtt a teraszi asztalokon elképesztő kompozíciók sorakoztak, a tulajdonosokra nézve (jól megtermett, mosolygós, ötven körüli, elegáns pár) szintén azt gondoltam, itt végre komoly gasztronómiai élményben lesz részünk. Bizonyára lett volna, ha kaptunk volna enni: kiderült ugyanis, hogy valami rendezvényre kell készülniük.
Ennyit tehát a chaud-froid csirkéről! - ezt viszont Rejtő szokta írni, amikor oldalakon keresztül valami egészen másról ír, mint ahonnan elindult.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Legjobban forró nyár estéken lehet élvezni ezt a finom hideg csirkeételt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymákat kockára vágjuk.
  2. A csirkét a nagy hagymával, a kakukkfűvel és a babérlevéllel főni tesszük annyi vízben, ami éppen ellepi.
  3. Sózzuk, borsot adunk hozzá, lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük a húst.
  4. Kiemeljük a levéből, és hűlni hagyjuk. (A levet leves vagy valami mártás készítéséhez használjuk el. Nálunk: sajtgaluskát szaggattam bele, isteni leves lett!)
  5. A sárgarépát a kishagymával, az összekötött csokor petrezselyemzölddel, sóval és egész borssal a tejben lassú tűzön puhára főzzük, hűlni hagyjuk.
  6. Langyosan leszűrjük, a répát félretesszük, a tej felébe beáztatjuk a zselatin felét.
  7. A cukkínit blansírozzuk (forró vízben 10 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük), hűlni hagyjuk.
  8. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, zsemleszínűre pirítjuk a vajon a lisztet, és adjuk a leszűrt tejet (azt a felét, amiben nincs zselatin).
  9. Gyorsan sűrűsödik, adjuk a zselatinos tejet, összefőzzük, hűlni hagyjuk. Néha megkeverjük, hogy ne csomósodjon. Ez a chaud-froid vagy (fehér)zománcmártás.
  10. A hideg csirke bőrét lehúzzuk, rácsra helyezzük, és áthúzzuk a még folyékony chaud-froid mártással, tálra helyezzük.
  11. A zselatin másik feléből a húslevessel és kevés citromlével aszpikot készítünk (a húslevesbe beáztatjuk a zselatint, és kevés citromlével összeforraljuk), hűlni hagyjuk.
  12. A cukkínit, paradicsomot, citromot és a tejben főtt répát hidegen felszeleteljük.
  13. Csinosan a zománcozott csirke mellé helyezzük, langyos aszpikkal áthúzzuk, a mártás maradékával körbeöntjük.
  14. Az aszpik maradékát lapos tányérra öntjük, hogy megdermedjen, felkockázzuk, és a tálra szórjuk.
  15. Legalább két órán át hűtőben pihentetjük, mielőtt tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 622
elküldve: 0
receptkönyvben: 118
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, karácsonyi hidegtálak, szilveszter
diéta: cukormentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: tapas
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

hideg csirke zöldségekkel zománcmártásban, zománcmártásos csirke zöldségekkel, csirkés-zöldséges hidegtál

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

465
csirkemell filé 4 db
vöröshagyma 1 nagy fej
vöröshagyma 1 kis fej
kakukkfű 1 tk
babérlevél 3 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sárgarépa 1 kis db
petrezselyem 1 csokor
vaj 3 dkg
tej 5 dl
finomliszt 1 evőkanál
zselatin 20 g
szárnyas alaplé 2 dl
citromlé 1 fél citromból nyert
cukkini 1 közepes db
paradicsom 1 db
citrom 1 db