Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A chef álma torta

A chef álma torta
A chef álma torta
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nyolcvanas években a mai Hotel Intercontinental, a Hotel Fórum volt. Volt benne egy Bécsi kávézó, ahol remek kávét lehetett kapni, és a süteményeik is kitűnőek voltak. Ott ismerkedtünk meg a Chef álma tortával.
A hotel azóta Intercontinental lett, a kávézó megszűnt, a chef pedig valószínűleg felébredt mély álmából, és elfelejtette, hogy milyen tortát álmodott, mert azóta nem láttam sehol.
Nekem azonban annyira ízlett, hogy megpróbáltam itthon rekonstruálni, és azóta is gyakran készítem.
A későbbiek során Barta Miklós Sajtételek című könyvében meg is találtam, Mészáros Zoltán, a Forum hotel cukrásza találta ki a tortát. A recept annyira nagyvonalú, hogy ennek alapján csak egy másik cukrász tudná megcsinálni, így az általam kitalált receptet vetettem össze a leírással, és ebből lett az én receptem.

Bár bonyolultnak látszik, nem az, csak egy kicsit hossszadalmas, de lényegében csak több piskótát kell sütni, és több krémet készíteni. Megéri a pepecselést, mert az eredmény nagyon finom és nagyon látványos torta.
Édesítőként szorbitot használtam, ízléstől függően ugyanennyi cukorral is meg lehet csinálni.

hozzávalók / 8 adag

A külső burkolathoz

A belső kis tortához

A lefedéshez

A narancsos krémhez

A málnás krémhez

A fehér krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótákat a szokott módon készítettem, a leírás itt a 6 tojásost a tűzhelyhez kapott nagy tepsiben, az 5 tojásos kakaóst 16 cm átmérőjű, a 3 tojásost 26 cm átmérőjű kerek tortaformában.
  2. A narancsos krémhez a zselatint elkevertem a kifacsart narancslében, és forrásig főztem. A tejszínt kemény habbá vertem, belekevertem a vaníliaaromát, a narancslikőrt, a narancslekvárt, az édesítőt, majd a langyosra hűlt zselatint. Amikor a krém kihűlt, a kakaós piskótát három lapra vágtam, és megtöltöttem a krémmel, és a tortát a mélyhűtőbe tettem.
  3. A nagy piskótalapot langyosra hűtöttem, és kibéleltem vele egy gömbölyű tálat. A málnás krémhez a joghurtot elkevertem a zselatinnal, és addig főztem, amíg jó meleg lett, de még nem forrt. Levettem a tűzről, és amikor langyosra hűlt beleöntöttem a piskótával kibélelt tálba. Hagytam egy kicsit megdermedni.
  4. A fehér krémhez a befőtt levét egy lábosba szűrtem, belekevertem a zselatint, és felfőztem. Felvertem a tejszínt, belekevertem az édesítőt, a vaníliaaromát, a langyosra hűlt zselatint, és az ananászdarabokat.
  5. A kis tortát kivettem a mélyhűtőből, óvatosan a málnás krém tetejére tettem, ráöntöttem a fehér krémet, és lefedtem a kerek piskótalappal. Letakartam, és másnapig a hűtőben pihent.
  6. Tálalás előtt a torta széleit meglazítottam, és kiborítottam egy tálra. Vékonyan bekentem narancslekvárral, és szeletelt mandulával beborítottam, amennyire tudtam. A tetejére tejszínhabot, és reszelt keserű csokoládét tettem.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 98 822
elküldve: 4
receptkönyvben: 455
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

cukroskata

Mióta szakács: 2008.05.05.
25 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zeparr
zeparr Thu, 2013-06-27 10:59

Na jó, de hogy kerül ez a torta a Sajtételek című könyvbe??? X-akta...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2008-05-10 14:59

Hurrá, imádom, és anno fiatal koromban csináltam utoljára, a Sajtételek könyvében találtam, de most elteszem a linket és ujrajátszom a régi szép időket..

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2008-05-06 10:07

A málnás krémbe nem kell tejszínt keverni? Úgy gondolom anélkül ez nem krém, hanem málnaízű zselatin, vagy rosszul gondolom?

cukroskata
cukroskata / cukroskata Tue, 2008-05-06 11:19

Kedves Névtelen. Nem kell bele tejszín, bár ha teszel bele nem árthat neki :-) Ez nem málnaízű zselatin, hanem málnás joghurt zselatinnal

580
tojás 6 db
édesítőszer 6 ek
finomliszt 6 evőkanál
tojás 5 db
édesítőszer 5 ek
finomliszt 4 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek
sütőpor 0.5 csomag
tojás 3 db
édesítőszer 3 ek
finomliszt 3 evőkanál
habtejszín 2.5 dl
édesítőszer 2 ek
cointreau 2 ek
vaníliaaroma 5 csepp
narancslekvár 2 ek
zselatin 10 g
narancslé 1 fél narancsból nyert
gyümölcsjoghurt 4 dl
zselatin 10 g
habtejszín 5 dl
ananász 370 g
vaníliaaroma 5 csepp
zselatin 20 g
édesítőszer 2 ek