Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chiacchiere - az olasz farsangi fánk

Chiacchiere - az olasz farsangi fánk
Chiacchiere - az olasz farsangi fánk
70 perc / előkészület: 50 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kínálj az idei farsangon olasz csörögét! Süss párnácskákat a mulatságra!

hozzávalók / 12 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Kicsit szárazabb, mint a magyar változat, de nagyon finom, érdemes az idei farsangi szezonban kipróbálni!

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta összeállítása

  1. Egy nagy tálba szitáljuk össze a lisztet (én 00-ás pizzalisztet használtam) a sütőporral. Készítsünk a közepébe egy mélyedést, ide jöhet a többi hozzávaló: só, cukor, puha vaj, pálinka, vanília kivonat és a tojások.
  2. Kézzel gyúrjuk össze a tésztát a tálban, aztán egy lisztezett munkafelületen dolgozzunk tovább. Gyúrjuk úgy 5-10 percig, vagy ameddig a tészta teljesen egyállagú és puha lesz.
  3. A begyúrt tésztát egy fél órára a hűtőbe téve, fóliába tekerve, de inkább mosható, újra használható műanyagdobozba zárva hagyjuk pihenni.

A tészta nyújtása

  1. A hűtőből kivéve vágjuk 4 egyforma darabra a tésztát. Csak egy darabbal dolgozzunk egyszerre, a többit hagyjuk a dobozba vagy a fóliába, hogy ne száradjon ki gyorsan. Tésztanyújtógéppel (vagy sodrófával) nyújtsuk először a legvastagabb állásban (1), majd hajtsuk be a hosszú oldala felől jobbról-balról befelé, harmadolva a hosszát. Aztán küldjük át még egyszer a gépen.
  2. Felezzük a tésztadarabunkat. Majd egyenként ismételjük meg a nyújtást az előzőek szerint, először a legvastagabb (1), majd a közepes vastagságú (3) fokozatban. A teljes tésztamennyiséget nyújtsuk ki így.
  3. Derelyevágóval hosszú és kb. 10-12 cm széles tésztasávokat vágjunk, majd ezeket 4-5 cm széles téglalapokba, végül a tradicionális alakzat eléréséhez metsszünk minden téglalap közepébe két nyílást (ahogy a képen látható).

Sütés, tálalás

  1. Egy nagy serpenyőbe öntsünk annyi mogyoróolajat vagy napraforgóolajat, hogy könnyedén úszhasson és sülhessen benne a fánk. Közepes lángon (villanysütőnél: 4-es fokozat) várjuk meg, ameddig az olaj kellően felmelegszik, lassan bugyborékol. Egy időben csak annyi fánkot tegyünk az olajba, hogy ne gátolják egymás sülését, ne érjenek össze. Süssük világos aranybarnára az összes darabot.
  2. Porcukorral szórva, még melegen tálaljuk. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 11 016
elküldve: 0
receptkönyvben: 66
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
311 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csörögefánk, csöröge, olasz csöröge, párnafánk

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

329
finomliszt 500 g
sütőpor 6 g
vanília kivonat 1 teáskanál
tojás 3 db
tojássárgája 1 db
pálinka 40 ml
cukor 70 g
vaj 50 g
1 csipet