Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chilis-csokoládés sütemény

Chilis-csokoládés sütemény
Chilis-csokoládés sütemény
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a süteményt a Haas Natural receptverseny ihlette, amire bármilyen csokoládét és meggyet tartalmazó sütivel lehet nevezni. Nekem a csokoládéról és a meggyről rögtön valami intenzív, karakteres íz jutott az eszembe, és ekkor jött a chili ötlete. A tömény, csokis ízt viszont valami egyszerűvel, de mégis különlegesen édessel akartam ellensúlyozni, ez pedig a marcipánkrém lett. 

Ez a sütemény egyszerre hat ízérzékelésünk szinte minden részére: az étcsokoládé miatt kesernyés, a chili miatt csípős, a meggylekvár miatt savanykás, de leginkább mégis édes. :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

A töltelékhez:

ajánlat

Ha marad ki marcipánkrém, keverjük össze néhány kanál lekvárral, töltsük poharakba és reszeljünk a tetejére étcsokoládét. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadunk 3 kanál cukrot és a vaníliás cukrot, és habosra keverjük.
  2. A főzőcsokit a vajjal kis lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk a chilit. Nem kell főzni, épp csak addig hagyjuk a tűzön, amíg meg nem olvad, majd húzzuk félre, hogy kihűljön. Mikor már nem meleg, hozzákeverjük a sárgájához. Hozzáadjuk a joghurtot is, és jól összekeverjük.
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral, majd apránként hozzáadjuk a csokoládés masszához. Nagyon sűrű és ragacsos tésztát kapunk.
  4. A tojások fehérjét 1 ek cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a sűrű tésztába. Most egy lazább, lágyabb tésztát kell kapnunk.
  5. Kivajazzuk és kilisztezzük a sütőformát (nekem csak két fél literes eldobható sütőforma állt rendelkezésemre, ezért két kisebb "cipót" sütöttem, de tortaformát is használhatunk, vagy egy kisebb tepsit), majd beletöltjük a tésztát.
  6. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 25 percig sütjük (tűpróba). Közben elkészítjük a marcipánkrémet.
  7. A tejet a liszttel és a porcukorral felfőzzük. Mikor már jó sűrű, puding állagú a krém, lehúzzuk a tűzről és belecsipkedjük a marcipánmasszát. A marcipán bele fog olvadni a krémbe. Habverővel jól keverjük össze, hogy egységes masszát kapjunk.
  8. Ha kisült a süti, hűlni hagyjuk, majd vízszintesen 3 részre vágjuk. (A csoki miatt elég tömör a tészta, ezért könnyen vágható.)
  9. A rétegek közé előbb egy adag marcipánkrémet kenünk, majd meggylekvárt kanalazunk a tetejére. Ugyanígy járunk el a másik rétegnél is.
  10. Fogyasztás előtt érdemes néhány órát a hűtőben pihentetni, hogy megszilárduljon a krém, és lehessen szeletelni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 986
elküldve: 2
receptkönyvben: 71
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Vojtkó

Mióta szakács: 2012.11.18.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Meggyes-marcipános csokicsoda chilivel, marcipánkrémes csokoládészelet, tüzes marcipános szelet

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

solleggiato
solleggiato Sun, 2014-07-13 11:43

Nagyon szimpatikus a recept, már pihen a hűtőben :)
Kíváncsian várom a végeredményt.

brumi12
brumi12 Fri, 2012-12-14 10:23

Gratulalok az eredmenyhez! Nagyon tetszik az edes-keseru, az imadott csoki es a fenseges marcipan parositasa, no es veluk a meggy mar egy elerheto alom, vegul mindezt meg a chilivel is fuszerezve olyan izorgiaban lehet reszunk, amiben jo elmerulni.
Tovabbi sikereket kivanok!!!

vojtko
Vojtkó / vojtko Mon, 2012-11-19 00:21

A hagyományos ízek kedvelői chili nélkül, több cukorral is elkészíthetik. :)

612
tojás 4 db
finomliszt 20 dkg
cukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
étcsokoládé 20 dkg
vaj 10 dkg
joghurt 5 ek
sütőpor 0.5 csomag
cukrozatlan kakaópor 2 ek
chili 0.5 tk
meggylekvár 12 ek
tej 3 dl
finomliszt 3 evőkanál
porcukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
marcipán 15 dkg