Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chilis-sós citrom

Chilis-sós citrom
Chilis-sós citrom
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok szép, friss citromom volt itthon, ajándékon gondolkoztam, mert én nem főzök marokkói ételeket. Megcicomáztam fűszerekkel... a csili majdnem minden ételbe jó, így jól megtűzdeltem az üveget a kis piros tüneményekkel!

Neil Perry receptje ez, kis változtatással. Ő nem használt fűszereket: csak citromot és sót. Más receptek említenek ízesítőket, így kombináltam ezt a receptet az én ízlésemnek megfelelően. Valaki ajánlotta az olajat a tetejére, úgyhogy én öntöttem egy kis szőlőmagolajat az üveg nyakába ;)

Az üvegem kb 2 literes, és pont tele lett a 8 nagy citrommal.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Leginkább Marokkói ételekben használják, de népszerű a használata a Dél-indiai és Kambodzsai konyhákban is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citromokat alaposan megmossuk forró vízben.
  2. Félbevágjuk mindegyiket, kicsavarjuk a levüket és a feleket bevagdossuk 4 helyen, de nem vágjuk keresztül.
  3. Egy nagy tálban jól bedörzsöljük őket a sóval, és ezután szorosan egy steril üvegbe nyomkodjuk a darabokat.
  4. A sorok közeit megszórhatjuk a felsorolt ízesítőkkel, de ezek el is hagyhatók.
  5. Ráöntjük a citromlevet és ha nem lepi el, akkor pótoljuk még citromlével. Fontos, hogy a lé ellepje a citromokat!
  6. Az üveget lezárjuk, de nem légmentesen, hogy az erjedő gázok tudjanak távozni.
  7. Szobahőmérsékleten érleljük legalább 5 hétig, ezalatt erjed és összeérnak az izek.
  8. Utána légmentesre zárhatjuk, és hűtőben tároljuk. Főleg marokkói ételekhez használatos.
  9. Hűtőben 2 évig is eláll.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 310
elküldve: 3
receptkönyvben: 87
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: afrikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: befőttek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék, vasárnapi ebéd
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: kompót, fűszerek házilag, befőtt

egyéb elnevezések

sós citrom és torma, preserved lemon, lemon pickle

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-11-02 01:07

Nem írta az eredeti recept az erjedest...mikor az enyém elkezdett buborékolni, megijedtem, hogy valamit rosszul csináltam. Hat nem, ez teljesen normális. Csak pár napig fermentalodik. Az enyémnek meg mindig gyönyörű színe van.
Csirio, T:)

Lilidzso
Lilidzso Sat, 2012-10-20 00:08

Bocsi már látom az ajánlat címszó alatt, nem néztem körül. :-)

24
citrom 8 db
1.5 ek
chili 8 db
szegfűszeg 8 db
fahéjrúd 1 db
babérlevél 5 db
négyszínű bors 0 ízlés szerint
szőlőmagolaj 1 ek