Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cifra kocsonya

Cifra kocsonya
Cifra kocsonya
330 perc / előkészület: 30 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hagyományos csak fokhagymás, mellesleg hőn szeretett, egyszerű kocsonyánkhoz képest ez nekünk a "cifra" kocsonya. Egyszer egyik barátunk hozott egy tállal kóstolóba, és a fiam azóta emlegette, hogy az mennyire finom volt. Nosza, röpke húsz év elteltével, most végre elkészítettem én is. Igazán nem kellett volna ennyit várnom vele, hiszen nagyon finom. Azt hiszem, ezentúl felváltva főzöm majd hol a natúrt, hol a cifrát.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Úgy tapasztaltam, hogy kg-onként kb. 1 l vizet adhatunk a kocsonyahúshoz, akkor dermed meg jól. Az én kocsonyám most úgy 4 kg húsból készült.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Alaposan megtisztogatjuk, szőrtelenítjük és átmossuk a húsokat.
  2. Egy nagy fazékban kb. 4 l hideg vízbe téve feltesszük főni. Nagyon kis lángon gyöngyöztetjük, a habját folyamatosan leszedjük.
  3. Mikor már nem habzik, hozzátesszük a megtisztított zöldségeket nagyobb darabokra vágva, a szemes borsot, a fokhagymát gerezdekben, a vöröshagymát pedig a legbelső színes levelével együtt. (Színesíti a kocsonyát.)
  4. Így főzzük nagyon lassan 4-5 órán keresztül, amíg a hús le nem válik a csontról. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk.
  5. Ekkor levesszük a tűzről, öntünk hozzá még fél dl vizet, amitől letisztul a lé. Langyosra hűtjük.
  6. A levet tálakba szűrjük, a húsokat kicsontozzuk, és minden tálba teszünk egy-egy darabot, mellé rendezzük a zöldségeket.
  7. Így hűtjük tovább, közben a zsírt leszedegetjük a tetejéről.
  8. Hideg helyen tároljuk.
  9. Lilahagymát és friss kenyeret, esetleg ecetes tormát kínálunk hozzá.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 27 888
elküldve: 1
receptkönyvben: 159
elkészítve: 13/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, újév
nehézség: közepes
szezon: tél
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

füstölt húsos kocsonya, kocsonya zöldségekkel, füstölt húsos-zöldséges kocsonya

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

digike
digike Mon, 2015-12-28 23:36

A kocsonyához: én csak 1-2 sárgarépát teszek bele, amit a műanyag tányérok aljára karikázok a kiadagolásnál. Tálaláskor kifordítom a kocsonyát. A műanyag tányér kevesebb helyet foglal, eldobható, praktikus, ezt javaslom mindenkinek!

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Mon, 2013-12-09 12:19

Kedves Fahéj!
Nálunk EZ a recept "a kocsonya" --(Anyám is így csinálta).

-néhány saját --"trükköt???"-- ide írok, azoknak, akik szeretnének kocsonyát enni, de, -"amiből fő", -azokat nem szeretik...--- (visszaélek azzal, hogy te mindig nagyon türelmesen és kedvesen "tűröd" a "hozzászólókat, bocs.)
-szóval "finnyásék" kocsonyája: = Fahéj receptje, csak némi plusz "izé"...
-sajnos, az igazi kocsonyába muszáj, olyan "disznó alkatrészeket" tenni, amiktől engem a hideg kiráz, amíg előkészítem...bocs., -de mivel imádjuk a kocsonyát, "megküzdöm velük", ---a magam módján...
-hál'istennek, van rendes hentesem, ahol beszerzem a legkevésbé "horroros " darabokat: -szépen tisztított, felhasználó darabokra vágott körmök, - (az ujjak közt azért néha, marad némike szőrös izé, ezt éles késsel kivág...
-csülkök: nyers és füstölt (ahogy Fahéjnál), ezekkel nincs gond...
- +néhány négyzetméter! bőr, hogy ne kelljen túl sok köröm, és tuti "megaludjon", ez is szépen meg van tisztítva....
-sovány hús!!!!, -én karaj helyett inkább combot szoktam...
-minden bőrös darabot átvizsgálva, ha kell, egyszer használatos női- v. férfi borotvával "utókezelve", alaposan megmosva, közben gyakran "mantrázva", hogy dehát, imádjuk ezt a k... kocsonyát....
-ezután Fahéj receptje szerint megfőz.....
-lehetőleg több réteg gézzel bélelt szűrön, lábasokba átszűr...
-külön válogatni, a számunkra ehető sovány húst, külön a csülköket, azokból a "színhúst" kiszedni, külön a körmöket, bőröket, a répákat hüvelykujjnyira vágni, félig sűrűn bevagdosni, legyező-szerűen szétnyitva a tányérokba tenni, + én még néhány keménytojás-karikát is...
-"panellakó erkélyteleneknek": -asztalt, vasalódeszkát? (hi-hi) ablak alá, rá a tányérokat, bele amiket szerettek, - (lásd fent)...
- a lét, zsírtalanítani (van itt sok trükk rá)...--- (a "TÖKÉLES": -hidegre kitesz, megvárja amíg ráfagy, és egyben leszedi, majd visszamelegítve rámeri...-de jó neki...bocs.
-ha azt akarod, hogy a megnyitott ablak alatt is, meg egyáltalán, gyorsan "megaludjon", a -"csak sovány húsos" tányérod, akkor, nagyon ajánlom! -tegyél bele egy darabka "bőrt", - összetekerve, akkor is, ha nem eszitek meg, fele idő alatt "beton" lesz a tányér, - tapasztalat!
-(szerencsére, a körmöket, egy szép nagy tálban elrendezve, lével, -az ilyet szerető kedves ismerősnek, házon belül leadom)...

-Ismét, mélységesen elnézést kérek, Fahéjtól, hogy a receptjét, és kedvességét kihasználva, leírtam, hogy én, - a "finnyás"-, hogy "trükközök" a receptjével ...- de, hátha vannak még hozzám hasonló "lököttek", ---akik szeretik a kocsonyát, ---de...

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-12-09 18:33

:DDD
Hát ez jól meg vagyon írva, minden igényt kielégítő, a kocsonyától borzongó, de furcsa mód mégis imádó közönségnek szól. :)))
A megkocsonyásodást valóban segíti, ha van a tányérban valami bőrke vagy körme, még ha nem is esszük meg. Nálunk mindenki körbeeszegeti a horroros részeket, én meg örömmel bevállalom, aztán meg tavasztól őszig alig győzöm ledolgozni a ezeket a "disznó" kalóriákat.
Nagyon megtisztelő, hogy türelmesnek tartasz. Munkámból kifolyólag birkákat megszégyenítő rutinom van a türelemben. De a te hozzászólásod egyáltalán nem idegesít, nehogy azt hidd. Nagyon konstruktív, és jó ötleteket adsz a tétovázó kocsonya készítőknek.
Szeretettel üdv: Fahéj

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Tue, 2013-12-10 12:29

Nagyon szépen köszönöm a kedves válaszodat.

-A kész kocsonyámat imádjuk, --(csak a "belevalók" előkészítése....)

-(Azt nem merem megírni, hogy pl. -"mit művelek, csirkemáj ügyben"-.....bocs.)

-A munkámat én is, majd negyven évig, sokak szerint, birka-türelemmel, megértéssel, és lehetőleg sok humorral fűszerezve, (fontos volt!) - tettem, de őszintén szólva, nagyon! tisztelem és irigylem, azokat, akik a "szabadidejükben is"....)

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2013-02-12 12:28

Kedves Éva!
Isteni a kocsonyád, de szívesen megennék most egy tányérral! Hamarosan én is nekiállok, mert nagyon szeretjük.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-02-12 14:16

Szia Edit!
Nálunk épp most fogyott el egy hatalmas adag, úgyhogy én egy kis pihenőt tartok kocsonya ügyben, mert ugye azok a fránya vonalak, picit azért nem árt vigyázni rájuk. De azt meg kocsonyával nem lehet. :)
Puszi: Éva

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-09 21:25

Na, jól fogalmaztad Fahéj, hogy rajongásig szeretni!!! Így vagyok a jó kocsonyával, most nagyon jöhetne egy szép kis tálkával onnan!!! A "kenyér se kutya", a tányér mellett....kellemes vasárnapot!
4 napos az új fehér kovászom, eddig jó, a többit meglátjuk! Neve nincs addig míg nem "dolgozik" igazán...remélem nem fog kekeckedni, mint a Terka! T:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-02-10 07:48

Kedves Torma, te kis Sasszem! :))
Hogy kiszúrtad a kenyeret! :) Elárulok egy szörnyű titkot: ez az a kenyér, ami túlkelt, amiről írtam, hogy tömör lett. Egyébként semmi baja nem volt ezen kívül, ízre, illatra, még talán kinézetre is rendben volt, ahogy észre is vetted. Olyanok voltak a hólyagocskái, mint a "nagyoknak", de mégis sűrű volt. Mostmár tudom, tovább kellett volna kelesztenem másodjára is.
Drukkolok a ki Anonimus fehérke-kovászodnak, hogy jól teljesítsen, mert név nélkül nem ér az élete egy fabatkát se. :)))
Puszi: Fahéj

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-02-10 21:54

Szia Fahéj! Kicsit valószínű " bekenyeresedtem", mert kenyeret olvasok, kenyeret látok, no és persze sütök is, még a hőségben is...érdekes, ahogy a tömör kenyérről beszélünk, mert a tegnapi kenyerem mutatós lett, de tömör...csak ugy összedobtam a fincsi összetevőket; a krumplit puresitettem, liszteket kevertem( fehér, rozs, tk), tökmagot bele....yoghurttal dagasztottam be víz helyett...teljesen felhígult ahogy kelt, már nem tudtam lisztezni...szóval az eredmény egy kissé tömör, kissé nehezebb lett a szokottnál, de az íze fantasztikus volt! JA, kukoricadarát is tettem bele....ropogós lett a héja. Nem keseredek el; imadok kísérletezni a vad kovasszal!
Nem tudom mi lesz a fehér kovasszal, mert eddig jol húzott, de tegnap valahogy leállt...remélem nem kell majd "rugdosnom"mint a Terkat???? Túl meleg van itt, tegnap 35 volt, a kovasz nem szereti....meg én se. A hétre jó időt jósolnak, úgyhogy süthetek. Kedden jon a barátnőm, tanítani fogom kenyersütésre.
Kellemes hetet kívánok, puszi, Torma :)
Te vársz a kovásszal, vagy odatettél már egyet?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-02-11 17:23

35 fok? Tyűha! itt (-5) van inkább, de már nagyon unom. És metsző, hideg szél. A lakásban jó lenne a hőmérséklet a kovásznak, de itt nem olyan egyszerű tk lisztet venni. Nem esik útba egy alkalmas bolt sem, és munka után ebben a hidegben meg sötétben, ami akkor van, mikor hazafelé "mászok", már nincs energiám tk lisztes boltot keresni. De nem mondtam le róla. Fehér lisztből meg neki se állok, mert nem akarom, hogy Terkázzon itt nekem, és rugdosnom kelljen. Mégis csak ő lesz az első, nem kezdhetem ilyen drasztikusan. :))
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-02-09 11:52

Húú, de nagyon guszta!!:-)
Látványos, finomságos, az erős paprikát kivéve minden rendben, ( bocsánat :-) ), - köszönöm szépen, annyira jó!! :-)
Nagyon hasonlóan csinálta/csinálja anyukám, mondhatni majdnem így, és azóta is így készítjük, megtanultam és készítem én is, és tényleg finom. Néha csirkéből is, sok csirkelábbal :-))
Jó, hogy ezentúl felváltva fogod készíteni, megéri! :-)
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-02-09 13:23

Köszi! A kocsonyát végülis mindenki egy kicsit másképp készíti, de nagyvonalakban azért ugyanaz. :) A rajongásig lehet szeretni. :))
Én is szép hétvégét kívánok az Éva-Anyóca családnak! Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-02-10 13:34

Kedves Fahéj!

Tényleg: a kocsonyát vagy szereti valaki, de akkor nagyon de nagyon !!! , vagy pedig nem, de akkor nagyon de nagyon nem!! :-))

A hétvége szép, csak mint minden jó, hamar véget ér, és kezdődik az új" taposó malom hét", hétfő és a többi napok, ... :-(
" Fantasztikus", ma reggel nyolc óra óta egyfolytában esik a hó, mostanra már annyi van, hogy öröm ( lenne nézni, ha karácsony lenne!! , de nincs, folyamatosan egyre és egyre több esik!! , mire véget ér a fiam a hólapátolással, kezdheti a férjem elölről..:-( ) , - már nem igazán tetszik és nem lelem benne örömöm...:-( Ahogy érzékelem a családomat, nekik se igazán tetszik már..:-( Én már a tavaszt várom,de ők is! , farsangi bálos korszakon vagyunk túl illetve még némileg benne, fánkkal, és fánkkal......micsoda finomság.:-)

Remélem, hogy nálatok is jól telik a hétvége.:-)
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-02-10 17:16

Kedves Éva!
Én is fánkot sütöttem ma. :) Persze mikor, ha nem farsangkor.
Ki se mozdultunk a lakásból, mert nálunk is esik a hó, de szerencsére nem kell még lapátolni, mert valahogy nagyon gyatrán esik. Szerencsére, mert én is utálom már a telet, bár elismerem, hogy gyönyörűséges egy frissen behavazott táj, de inkább mostmár a Napocskát nézném az égen, meg a friss, tavaszi szellőt érezném az arcomon inkább, mint a hópihéket. :)
Hát igen, itt ez a fránya új hét, de valahogy vészeljük át ezt is, mint a többit! A jó kis hétvégékért megéri. :)
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-02-13 07:46

Kedves Fahéj!

A fánk, akár milyen fajta, ( szalagos, csöröge, töltött, bármilyen....) , - legalábbis itt nálunk a családban, jöhet, jó sok legyen, sok lekvárral, porcukor is jöhet, ha pudingos, akkor abból jó sokkal...:-) , kész finomságok tárháza, főleg , hogy annyi féle közt lehet válogatni.:-))
Örülök, hogy Neked is elég a télből, és várod a tavaszt, a Napocskát, a tavaszi szellő jellegzetes illatát.....:-)
Nem ezt a hideg, arcul csapó, fagyos szelet....:-(
Na és a hó???
A sok hó, amit nem győztek a fiúk a családban seperni,lapátolni, a lányom még hóembert is csinált, akkor gondolhatod, hogy volt hó..:-) , de tegnapra már úgy elkezdett olvadni, hogy csak na, persze mi esett éjszaka? eső..:-(

Már ne essen se hó, se ónos eső, se eső, jöjjön az a tavasz,...- és a kedvünk is sokkal jobb lesz, és sikeresebbek lesznek dolgaink, bármihez is fogjunk.:-))
Remélem, hogy így lesz.:-))
Igen, ma már végre szerda, méghozzá hamvazó szerda!
Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

1089
sertésköröm 1.7 kg
csontos sertéskaraj 60 dkg
sertéscsülök 90 dkg
füstölt sertéscsülök 75 dkg
víz 4.5 l
fokhagyma 3 fej
vöröshagyma 1 közepes fej
sárgarépa 2 nagy db
fehérrépa 1 közepes db
fekete bors 20 szem
0 ízlés szerint
cseresznyepaprika 1 db