Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cikória sajtpaplanba rejtve

Cikória sajtpaplanba rejtve
Cikória sajtpaplanba rejtve
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez tulajdonképpen a híres belga "chicoree au gratin" egy továbbgondolt változata. Legjobb, ha mini (kb. 10 cm nagyságú) cikóriákból készítjük. Nekünk ez most egy kiadós vacsora volt, de könnyű ebédnek is megfelelhet.

hozzávalók / 3 adag

A felfújthoz:

A besamelmártáshoz:

ajánlat

Mi "magában" ettük, de lehet enni hozzá egy szép szelet friss kenyeret, esetleg párolt rizst. Jól csúszik mellé (meg előtte és utána is:) ) egy pohár száraz fehérbor vagy sör, ki melyiket szereti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott, megszárogatott mini cikóriákat egyenként becsomagoljuk a feketeerdei sonkaszeletekbe. Hústűvel vagy fogpálcikával oldalt megtűzzük a sonkaszeleteket, hogy ne essenek le a cikóriákról.
  2. Egy nagyobb serpenyőben (amelyikbe elfér mind az összes cikória egyszerre), felforrósítjuk a zsírt/olajat. Egyenként belefektetjük a sonkába bugyolált cikóriákat, és közepes tűz mellett, időnként fordítva rajtuk egy negyed fordulatot, szépen körbepirítjuk őket. Ha kész, kitesszük egy magas falú, hőálló tálba (jénaiba, ha van).
  3. Míg a sonkás cikóriák pirulnak, elkészítünk egy közepesen sűrű besamelmártást a vajból, lisztből, tejből és a fűszerekből (só, bors, kömény, szerecsendió). Ne sózzuk meg túlságosan, a füstölt sonkaszeletek általában már eléggé sósak. Ha kész, félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni 5 percet.
  4. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd félretesszük.
  5. Ha a besamelünk kissé kihűlt, belekeverjük a tojássárgákat. Ezután váltakozva beleforgatjuk a tojásfehérje habot és a reszelt sajt kétharmadát (kb. 10 dkg-nyit). Ezt a keveréket ráöntjük a tűzálló tálban várakozó sonkakabátkás cikóriákra, majd az egészet betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe.
  6. Mikor úgy látjuk, hogy már szépen felemelkedett a sajtfelfújt (kb. 20-25 perc elteltével), végezzünk tűpróbát. Ha nem tapad már rá semmi, rászórjuk a maradék 5 dkg reszelt sajtot a felfújt tetejére, és 5 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szépen ráolvadjon.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 15x30x8 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 343
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Elaichi

Mióta szakács: 2015.09.01.
15 recept

receptjellemzők

konyha: belga
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: felfújtak
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sajtfelfújt, sajtos cikória, cikória sajttal, sonkás sajtos cikória, sonkába tekert cikória sajttal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

709
cikória 10 közepes db
feketeerdő sonka 8 dkg
libazsír 2 ek
sajt 15 dkg
tojásfehérje 3 db
1 csipet
vaj 3 ek
finomliszt 3 csapott ek
tej 5 dl
tojássárgája 3 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 2 csipet
szerecsendió 1 csipet