Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cimetös-fahéjas-kelt rétes

Cimetös-fahéjas-kelt rétes
Cimetös-fahéjas-kelt rétes
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Siklós környékén szüretkor – mint mindig az öröm napján – töltött kalácsot vagy kelt rétest adtak a paprikáshoz. A kelt rétes tésztáját, miután megkelt, ugyanúgy kinyújtották, mint a hagyományos rétesét. Tölteléke is ugyanaz volt, készítették almával, mákkal, dióval, „puttyogatott” meggyel, búzadarával, túróval és őrölt fahéjjal. A „cimetös kelt rétösnek”, azaz a fahéjas kelt rétesnek Alsó-Baranyában különleges készítési módja volt. Három kinyújtott levélből készült, amelyeket egymásba tekertek. A megadott mennyiség egy közepes „szahány”-ra (tepsire) elegendő.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Szeletelve, langyosan kínáljuk.

A kelt rétes készítéséhez, ne használjunk hideg lisztet. Készíthetjük réteslisztből is, vagy fele-fele arányban finomlisztből és réteslisztből. A kelt rétest úgy is a tepsibe tehetjük, hogy annak megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához 2 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet, a tejfölt, a cukrot, a sót, a tojást és apránként adagolva a langyos tejet. A kelt tésztánál kicsit lágyabb tésztát dagasztunk. A végén beledolgozzuk az olvasztott zsírt.
  3. A jól kidolgozott tésztát lisztezett felületre öntjük, és három cipót formázunk belőle, amelyek tetejét átkenjük olvasztott zsírral. Letakarva, 40-50 percig langyos helyen kelesztjük.
  4. Ezt követően vászonabrosszal leterített asztalon – a hagyományos rétes készítésnél szokásos módon – vékonyan kihúzzuk az első tésztát.
  5. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk fahéjas cukorral, meghintjük mazsolával. Hosszabbik oldala mentén, az abrosz segítségével feltekerjük.
  6. Kinyújtjuk a második cipót, azt is meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk fahéjas cukorral, meghintjük mazsolával. Az előzőleg feltekert rudat a második tészta szélére helyezzük, és feltekerjük.
  7. Ugyan így járunk el a harmadik kinyújtott tésztával is. A kelt rétest egészben hagyva, zsírozott tepsibe hajlítjuk, átkenjük olvasztott zsírral, és 30 percig kelesztjük.
  8. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 9 730
elküldve: 4
receptkönyvben: 106
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: szüret
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: rétes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt fahéjas rétes, szüreti rétes

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tilia
tilia Tue, 2012-02-14 23:23

Kedves Tündér!
Ma sikeresen megsütöttem a család örömére a fahéjas rétest. Nagymamám régen sokszor csinált, de nem tudtam a receptjét, és csak álmodoztam a régi ízekről.
A tésztát először nagyon lágynak éreztem, de a zsiradékkal összedolgozva mégis elég jónak tűnt és aztán a pihenés után gyönyörűen nyúlt el. (Tönköly rétesliszttel csináltam.) Már a következő adagot tervezem... Bár az valószínűleg másfél adag lesz:)
Köszi a finom receptet!
Üdv: Tilia

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Wed, 2012-02-15 22:41

Kedves Tilia! Igazán örülök, hogy hozzájárulhattam egy álmod megvalósításához! Az pedig igazán jó hír, hogy a következő adagot tervezed!:)
Tündér

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Thu, 2011-11-03 23:08

Kedves Fahéj!
Köszönöm szépen! Igen, a puttyogatott=magozott (én még emlékszem erre a kifejezésre, nagymamáim használták:)

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2011-10-14 10:53

Gondban vagyok, tudnátok segíteni? Nem tudok nyomtatni, ha kiválasztom a nyomtatást azt írja "Recept nyomtatási nézete" és az új receptek oldalra ugrik és nem nyomtat? Mit csinálok rosszul?

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2011-10-14 10:48

Kedves Tündér!
Csatlakozom Fahéjhoz, ez valami csodás! A sztorid simogató és kedves, a rétesbe meg jó lenne beleharapni.
Mi is nagyon szeretjük a kelt tésztákat, úgyhogy ezt biztosan megsütöm.
Köszi és szép napot!
Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-10-12 21:18

Kedves Tündér!
Jaj de szépek ezek az ízes szavak! (A puttyogatott az talán magozottat jelent?) Nagyon tetszik, mert érdekes, amit írtál, és a rétes is nagyon guszta. Biztosan kipróbálom, imádom a kelt dolgokat, meg hát a fahéj miatt is, szinte kötelességemnek érzem. :))
Üdv: Fahéj

861
finomliszt 60 dkg
friss élesztő 3 dkg
tej 4 dl
tejföl 3 ek
cukor 3 ek
tojás 1 db
disznózsír 4 ek
1 csipet
disznózsír 1 ek
cukor 20 dkg
fahéj 2 ek
mazsola 1 marék
disznózsír 10 dkg