Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cipóban sült sonka Szandi konyhájából

Cipóban sült sonka Szandi konyhájából
Cipóban sült sonka Szandi konyhájából
120 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenképp ki szerettem volna próbálni, hogyan is lehet elkészíteni ezt az ételt, most sikerült többféle receptből és tanácsból összegyúrnom a receptjét úgy hogy az elkészítése nekem is megfelelő legyen. Nem voltam fél napot a konyhában, és nem is kellett kapkodnom! El is készült... És nagyon finom lett! Húsvétra mindenképp alkalmas fogás! :)

hozzávalók / 4 adag

A cipóhoz

A sonka főzéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha nem sikerült főtt sonkát beszereznünk, akkor főzzük meg annyi vízben, amennyi ellepi, 10 szem egész bors, 3-4 db babérlevél, egy egész fej vöröshagyma és 4-5 gerezd egész fokhagyma társaságában. Kilónként 1-1 óra főzési idő javasolt. Miután megfőtt, hagyjuk hűlni a saját levében, majd emeljük ki, és alaposan töröljük meg(!) a sonkát papírtörlővel.
  2. A sütőt előmelegítjük. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 
  3. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és a liszt közepébe öntjük, majd kevés liszttel a tál széléről betakarjuk. Letakarva 15 percig kelni hagyjuk meleg helyen.
  4. Elkeverjük az 1 evőkanál sót és a 2 evőkanál olajat 1 dl langyos vízben, és a liszthez adjuk. Hólyagosra dagasztjuk, majd langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. (Ha szükséges, még egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá.)
  5. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd négyzet alakúra nyújtjuk.  A széleket megkenjük vízzel, a tészta közepére helyezzük a sonkát (amit előzőleg már szárazra töröltünk), a széleket felhajtjuk rá, cipó formára igazítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük, és letakarva 1 órát kelesztjük. 
  6. A tojássárgáját elkeverjük 1 kávéskanál olajjal, ezzel megkenjük a cipót, és az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük úgy, hogy a sütő aljában egy lábasba vizet teszünk. 
  7. Hagyjuk kihűlni, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 233
elküldve: 0
receptkönyvben: 68
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

szandi87

Mióta szakács: 2011.09.08.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
receptverseny: Somat húsvéti receptverseny
szezon: tavasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sonkával töltött kenyér, töltött cipó, húsvéti sonkás cipó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

728
finomliszt 40 dkg
élesztő 5 dkg
víz 2 dl
cukor 1 ek
1 ek
napraforgó olaj 2 ek
sonka 80 dkg
napraforgó olaj 4 csepp
tojássárgája 1 db
fekete bors 10 szem
babérlevél 4 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd