Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citomkrémes rolád Katharosz konyhájából

Citomkrémes rolád Katharosz konyhájából
Citomkrémes rolád Katharosz konyhájából
58 perc / előkészület: 40 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Különleges megjelenése miatt ünnepi alkalmakra is kiváló, az átlagos édességekhez képest sokkal könnyedebb és üdébb ízű desszert, mely puha, krémes állagának köszönhetően könnyen fogyasztható. Mérete miatt pedig megfelelően kiadós. A kicsik és a nagyok kedvence is lehet.

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor egyharmadával és az olajjal fehéredésig verjük fel.
  2. A fehérjét a maradék cukorral és egy csipet sóval habbá verjük, majd óvatosan a két habot egymásba forgatjuk egy fakanállal.
  3. A lisztet elkeverjük a mákkal, majd kanalanként a tojásos habba forgatjuk.
  4. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyméretű tepsit, belesimítjuk a masszát.
  5. Sütés 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 percig. Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta, csak a vége felé.
  6. A kisült piskótát egy porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, majd feltekerjük, rácsra téve hűlni hagyjuk.
  7. A krémhez a tojások sárgáját, a citromok levét és reszelt héját, a cukrot és a pudingport kikeverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
  8. A tűzről levéve belekeverjük a mascarponét, és hűlni hagyjuk.
  9. Egy mélyhűtőben lehűtött tálba felverjük a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval, a kihűlt mascarponés krémet átkeverjük vagy habosítjuk, és a tejszínhabba forgatjuk.
  10. Megkenjük a piskótát, egy keveset a tetejére is hagyjunk, ízlés szerint díszítjük, és szemes mákkal megszórjuk.
  11. Hidegre tesszük pár órára.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x37 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 353
elküldve: 4
receptkönyvben: 94
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
454 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejszínes-citromos rolád, citromkrémes piskótatekercs, mascarponés citromkrémmel töltött rolád

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

keskenydori
keskenydori Mon, 2015-12-28 12:22

Karácsonyra elkészítettem, hárman is elkérték a receptet. Négy féle süteményt sütöttem ez vitte a pálmát.

dadimami
dadimami Wed, 2014-01-29 01:03

Kedves Veronika! Az egész tojásokat géppel keverem ki. Egy fotóval illusztrált, lépésről, lépésre bemutatott leírásom van, bécsi piskóta néven (nem is tudom honnan kaptam jó pár éve) nálam nagyon bevált, ha nem ismered és érdekel szívesen átküldöm.
Az én sütőm gázos, nem a legjobb, de átalánydíjas, ez az egyetlen előnye, csak mostanában borzasztó gyenge a gáz sütőereje, ami bosszúság piskóta és a sütik sütésénél is, de a kenyereknél pláne "az már más tészta" azt most tanulgatom, abban kezdő vagyok.
Üdv: Margó

dadimami
dadimami Wed, 2014-01-01 15:30

Kedves Kati!
Ez jól néz ki, és jó ötlet, hogy férjemmel a piskótát kedveltessem, eddig jobb híján (ha más süti nem akadt) akkor ette, de mivel a citromos ízt szereti, a kettőt összehozva már siker. Közelgő szülinapjára elkészítem.
Nem tudom próbáltad e már a piskótát úgy készíteni, hogy nem választod szét a sárgáját és fehérjét, ha nem ajánlom tegyél egy próbát, nem bánod meg!
Én évek óta már így készítem és tökéletes, még jobb is mint a külön keverés, nekem úgy a lisztet nehezebb beledolgozni, hogy ne maradjanak kis csomócskák benne. Természetesen a lisztet már nem géppel, hanem fakanállal, vagy lyukacsos nagyobb keverő kanállal óvatosan adagolom hozzá. Lényeg, hogy jól kikeverjük az egész tojásokat a cukorral, hogy a térfogata jelentősen növekedjen, jól felhabosodjon.
Köszönöm a receptet!
üdvözlettel: Margó

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2014-01-27 10:31

Kedves Margo! Ahogy olvasom Kati receptjeit, (nagyon jok) raakadtam a te hozzaszolasodra ennel a recinel. Szeretnem megkerdezni, hogy amikor a piskotahoz az egesz tojasokat "jol kikeverjuk" a cukorral az mivel tortenik? kezzel vagy elektromos kezi habverovel vagy csak egyszeruen fakanallal? Nekem ugyanis soha nem sikerul jo piskotat sutni, es emlekszem, hogy nagyon regen az anyosom is egesz tojasokkal keszitette, de akkor meg nem volt elektromos habveronk es azzal a rugossal (nem tudom, hogy ismered-e?) vertuk fel. Mindig gyonyoru piskotat sutottunk. Azota mar probaltam en is, persze az elektromossal, de megsem lett szep piskotam. Lehet, hogy a sutotol is fugg, - nem tudom.
Jo tanacsodat elore is koszonom.
Udvozlettel, Veronika

1011
tojás 7 db
cukor 7 ek
finomliszt 7 evőkanál
sütőpor 1 késhegynyi
mák 5 dkg
1 csipet
napraforgó olaj 1 ek
tojássárgája 3 db
citrom 2 db
vaníliás pudingpor 1 ek
cukor 15 dkg
mascarpone 25 dkg
habtejszín 2 dl
porcukor 3 ek
habfixáló 1 csomag