Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromhabos máktorta

Citromhabos máktorta
Citromhabos máktorta
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi frissítő desszertet mutatok most be: a mák és a citrom verhetetlen páros. Az elkészítése is nagyon egyszerű, amihez stílusosan egyszerű díszítési módot választottunk- maminti art sablonnal.

hozzávalók / 12 adag

mákos piskóta

citrom mousse

Szólj hozzá!

elkészítés

mákos piskóta

  1. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, hozzákeverjük a mákot, diót, citromhéjat és vaníliát, reszelt almákat és a banánt, majd alaposan összedolgozzuk.
  2. Felverjük a tojások fehérjét, és finoman összeforgatjuk. Kapcsos tortaformában 180 fokos előmelegített sütőben sütjük ki.
  3. Hűlés után kiszedjük a formából, megfordítjuk, hogy a sík fele nézzen fölfelé, és visszahelyezzük a megtisztított tortaformába.

citrom mousse

  1. Fél dl tejszínt forrásig melegítünk, majd belekeverjük a citromok lereszelt héját. Beletördeljük a fehér csokoládét és a hideg vízbe beáztatott lapzselatinokat, majd alacsony lángon addig kevergetjük, míg egynemű masszává nem olvad.
  2. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a citromlevet, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.
  3. A habtejszínt kemény habbá verjük, és a csokis masszához forgatjuk. Még így “melegen” a kapcsos tortaformába, a piskóta fölé öntjük, és hűtőbe tesszük.
  4. Pár óra múlva szétszedjük a tortaformát, rátesszük a sablont, és finomra őrölt mákkal megszórjuk. (A sima darált mák nem elég finom szemcséjű ahhoz, hogy a mintát szépen kiadja, ezért vagy kis lyukú szűrőn át szórjuk, vagy őröljük nagyon finomra.) Nagyon szépen szeletelhető!
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 59 432
elküldve: 47
receptkönyvben: 947
elkészítve: 55/55
Facebookon megjelent: -

szakács

szekelyanna

Mióta szakács: 2013.03.10.
36 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
receptverseny: Somat GOLD torta receptverseny
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

citromos máktorta, máktorta citromhabbal, máktorta citrom mousse-val

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

beaata
beaata Thu, 2015-12-24 15:09

Elkészítettem karácsonyra ezt a süteményt, nagyon finom lett :) A fehércsokis, citromos mousse-nek nagyon jó lett az állaga (én is egy csomag zselatin porral csináltam, amire az volt írva, hogy 4 lapnak megfelelő mennyiség) és az íze is tökéletes, nem is túl édes, nem is túl citromos.
A tésztát 26-os tortaformában sütöttem és kb olyan magas lett, mint a képen (3 cm), amit pont jónak gondoltam.
A krémet azonban rendes tejszínhabbal csináltam, ami szépen megkeményedett, viszont nem lett olyan nagy térfogara mint vártam (nekem a tejszínhab sose lesz olyan nagy térfogatra, mint a cukrászhab, kb csak a fele), így a krémecske kb 1 cm magas lett a torán.
Valószínűleg erre a tortára (26 cm-es alaphoz), dupla adat krémet kellett volna csinálni, vagy legalább dupla adag tejszínt (de akkor gondolom az íze kevésbé intenzív lett volna). Szóval összességében nagyon finom volt, de olyan krémmániásoknak mint én, javaslom a dupla adag krémet, 26-os formában akkor lesz egyforma magas a krém és a tészta kb :)

Köszi a receptet! :)

alanyuszi
alanyuszi Tue, 2015-09-15 07:41

A torta már a recept alapján is tuti finom!!! Tegnap este elkészítettem, ma szeleteltem. Nekem a tészta nem egészen szilárd, talán süthettem volna tovább (bár a teteje már repedezett), vagy kevesebb reszelt alma is elég lett volna (ill. kinyomva, amit én elfelejtettem megtenni), mivel attól is igazán szaftos. Akinek van máklisztje, talán a mák egy részét helyettesítheti vele. Tehát a tészta nálam elég nedves, de isteni!!!!
A máz tökéletes (1 zacskó porzselatinnal készÍtettem).
Legközelebb viszont helyettesítem a cukrot mézzel és kipróbálom ricottás - mézes - citromos krémmel.
Köszi a receptet! Nálam még kis tökéletesítést igényel, de igazán különleges, remek édesség :)
A mázzal nem volt semmi gond.

Sotim
Sotim Mon, 2014-11-10 13:46

Kedves Anna! Mar regota szemezgtek a tortaddal...eljott az ido! :) Zselatin fix v tortazsele esetleg hasznalhato lapzselatin helyett? Koszonom! :)

Csicsi_78
Csicsi_78 Sat, 2014-05-10 14:19

Kedves Anna,
A kislányom születésnapjára szeretném megsütni ezt a csodálatos tortát. Viszont a forma méretével kapcsolatban lenne egy kérdésem. Biztosan 18 cm-es tortaformához vannak megadva a mennyiségek? Mert az sajnos nekünk túl kicsi lenne, ráadásul nekem csak nagyobb (28 cm-es) tortaformám van. Az én formámhoz kb. milyen arányban emeljem meg a hozzávalók arányait?
Köszönöm a választ! Üdv, Gabi

szekelyanna
szekelyanna / szekelyanna Sat, 2014-05-10 18:36

Kedves Csicsi, igen, a képen egy 18 cm torta látható. nem akkora formában sütöttem, mert nincsen nekem, hanem kicsit nagyobb tepsiben és levágtam kör alakúra, majd belehelyeztem egy 18 cm műanyag formába, mielőtt a citrom mousse-t ráöntöttem. Szerintem nyugodtan csináld ezzel az aránnyal a 28 cm formában, legfeljebb nem lesz ilyen magas a citromhab rész.

Csicsi_78
Csicsi_78 Mon, 2014-05-12 14:11

Kedves Anna,

Nagyon köszönöm a választ, megsütöttem a tortát és nagy sikere volt :-D

Bubbancs
Bubbancs / Bubbancs Thu, 2014-04-10 20:51

kedves Anna,
szeretnem ezt a jonak igerkezo tortat elkesziteni, de a recept leirasat olvasva, azt hiszem a citrom mousse alapanyagaibol kimaradt meg fel liter tejszin. lehetseges?
udvozlettel Bubbancs

szekelyanna
szekelyanna / szekelyanna Thu, 2014-04-10 21:36

Kedves Bubbancs, nem maradt ki a leírásból semmi. A 2,5 dl tejszínből az elején fél dl-ben oldjuk fel a dolgokat, és a maradék két dl tejszínt verjük kemény habbá. Elnézést ha a leírásban nem volt világos...

Bubbancs
Bubbancs / Bubbancs Tue, 2014-04-15 12:51

kedves Anna, igy jar az ember, ha faradtan keresgel receptek utan. tenyleg fel dl volt, en pedig fel litert olvastam, s valahogy nem allt ossze a kep. koszonom a gyors felvilagositast. a torta nagyon izletes volt, koszonet erte!
udv. Bubbancs

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2014-04-10 13:52

Jaj... Anna!!! Mit nekem a sablon?!? .. ide, ide kérem a tortát!! :D Az asztalomra!!!:D vagy legalább egy szeletet, kérekszépen, plíz, plíz!!!! :) Imádom és gratulálok! :) Gyönyörűséges torta!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2014-04-10 15:02

HMM .. mondjuk nem is csodálkozom, hogy elfogyott!! (én se adnék senkinek!! :D, na jó egy-egy szeletkét a család aprajának és nagyjának, de másnak nem!!! )
Üdv. Szivi

342
tojás 6 db
porcukor 6 dkg
mák 20 dkg
dió 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vanília 1 db
alma 2 közepes db
banán 1 közepes db
habtejszín 250 ml
lapzselatin 4 db
víz 0.3 dl
fehér csokoládé 13 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert