Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromkrémes pite

Citromkrémes pite
Citromkrémes pite
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Üdítően savanykás nyári desszert.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kb. 1 órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.
  2. Amíg hűl, felütjük a 3 tojást, és a tésztából kimaradt tojásfehérjét is hozzáadjuk. Alaposan elkeverjük a cukorral, a megolvasztott vajjal, és hozzáadjuk a citromok kifacsart levét és lereszelt héját is. Gőz fölé tesszük, és addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik. (Kb. 15 perc, vagy több, ha lassú tűzön készítjük, már pedig jó, ha nem hirtelenkedünk, nehogy a tojás kicsapódjon.) Ha elérte a pudingállagot, akkor félretesszük hűlni.
  3. A tortaforma alját és oldalát kikenjük vajjal. (De sütőpapírral is kibélelhetjük.) A tésztát kinyújtjuk úgy, hogy kb. 3 centivel nagyobb kör legyen belőle, mint a tortaforma alsó része. Belehelyezzük a tésztát, oldalfalat is építünk neki. Kicsit megszurkáljuk villával, sütőpapírral beborítjuk, és sütőbabbal vagy más nyomatékkal kb. 10 percen át sütjük. Ekkor eltávolítjuk a babot sütőpapírostul, és a tésztát még visszatoljuk 6-8 percre, amíg rózsaszínre sül. Ha kész, megvárjuk amíg kihűl. (A sütőbab közönséges bab vagy lencse, de kapható kerámiából is. Többször is felhasználható, csak annyi a funkciója, hogy a tészta ne púposodjon fel sülés közben.)

Krém

  1. A zselatint egy kis lábosba öntjük, és hozzáadunk fél dl hideg vizet. Kicsit félretesszük. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét robotgéppel felhabosítjuk, majd belekeverjük a kihűlt citromkrémet és a tejszínhabot. A zselatint forrásig melegítjük, majd rövid kevergetés után belecsorgatjuk a citromos krémbe.
  2. A krémet a piteformába öntjük, és tetszés szerint díszítjük. Fogyasztás előtt behűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 979
elküldve: 0
receptkönyvben: 402
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
254 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

citromos pite, tejszínes citromos pite

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Geroklemi
Geroklemi Thu, 2015-06-18 13:30

Kedves Tomatotree! Kedden elkészítettem és nagy sikere volt a családban! Köszönöm a receptet!!!

779
finomliszt 25 dkg
vaj 15 dkg
porcukor 5 dkg
sütőpor 1 teáskanál
tojássárgája 1 db
víz 2 tk
tojás 3 db
tojásfehérje 1 db
cukor 25 dkg
vaj 15 dkg
citromlé 4 citromból nyert
citromhéj 4 citromból nyert
mascarpone 25 dkg
habtejszín 2 dl
zselatin 25 g