Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromkrémes szelet Piroskától

Citromkrémes szelet Piroskától
Citromkrémes szelet Piroskától
52 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy újabb kedvenc a családban, én citromos cukormázzal vontam be.

A kész süteményt hűtőben pihentessük, amíg a lapok megpuhulnak, csak azután szeleteljük. Igazán másnap finom.

hozzávalók / 8 adag

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 13 dkg porcukor
  • 1 tk szalalkáli

Krém:

  • 6,5 dl tej
  • 4 ek liszt
  • 1 ek gríz
  • 15 dkg kristálycukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 citrom héja
  • 1/2-1 citrom leve (ízlés szerint)
  • barack vagy ribizli kocsonya
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a krémet készítjük el. 4 dl tejet felteszünk forrni. A grízt, a lisztet és a kristálycukrot elkavarjuk a maradék 2.5 dl tejjel, és a fövő tejhez adjuk. Állandó kavarással besűrítjük, majd hűlni tesszük.
  2. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt péphez adjuk. Hozzáadjuk a citrom héját és levét. A citrom méretétől függ, hogy mennyi levet adunk hozzá, kóstolással döntjük el.
  3. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe ütjük a tojást, a porcukorral elkavarjuk, következik az olaj, majd a tejben felfuttatott szalalkáli, végül a liszttel összegyúrjuk. Ha szükséges, még adhatunk hozzá egy kevés tejet.
  4. 4 részre osztjuk, érdemes lemérni, hogy a lapok egyformák legyenek. 4 lapot nyújtunk (fólia között), és tepsiháton, sütőpapíron egyenként megsütjük (10-12 perc). Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál szebb lesz a sütemény.
  5. Amikor megsültek a lapok, összerakjuk a tésztát: az alsó lapot megkenjük kocsonyával, rá a második lap, a krém, a harmadik lap, kocsonya, és végül a negyedik lap.
  6. A tetejét bevonhatjuk citromos cukormázzal vagy olvasztott csokival, de megszórhatjuk akár porcukorral is.
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 25x40 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 23 091
elküldve: 20
receptkönyvben: 423
elkészítve: 29/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

citromos sütemény, citromos krémes sütemény, citromos réteges szelet

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

roza46
roza46 Mon, 2017-09-04 18:16

Isteni finom acitromkrémes szelet,mindenkinek ajánlom!!!

Katkabogar
Katkabogar / Katkabogar Sat, 2014-04-19 18:50

O, semmi baj, köszönöm hogy ilxen gyorsan valaszoltal! :-) Ez (is) husveti süti lesz nalunk. Üdv: Rita

Katkabogar
Katkabogar / Katkabogar Wed, 2014-04-16 15:24

Kedves Piroska,
A krémhez 6,5 dl tejet írsz, a leírásban viszont csak 6 dl tejet szerepeltetsz.
"1.Először a krémet készítjük el. 4 dl tejet felteszünk forrni. A grízt, a lisztet és a kristálycukrot elkavarjuk a maradék 2 dl tejjel, és a fövő tejhez adjuk. Állandó kavarással besűrítjük, majd hűlni tesszük." lehet hogy elkerülte a figyelmem, de hová kell a maradék 0,5 dl? Köszönöm: Rita

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2014-04-16 15:40

Kedves Rita!
Köszönöm az észrevételt, javítottam. A 6.5 dl tej mind kell a krémhez . Elnézést a hibáért. Piroska

knekató
knekató Wed, 2013-11-20 18:25

Kedves Piroska! Szeretném megkérdezni, hogy hogyan készítetted a sütire a citrommázat? Ma megsütöttem a sütit, és kerestem citrommáz recepteket, de azok egyike sem így nézett ki, mint a tiéd. Ha a citrom levét kikeverem porcukorral, az egy egészen vékony, átlátszó máz lesz, aminek semmi vastagsága, nem úgy, mint a tiéd. Mivel azzal nem voltam elégedett, 2 tojásfehérjét gőz fölött felvertem, és belekevertem a citromos porcukrot. Ez szép fehér lett, bőséges is, csak nem tudom, megszilárdul-e, vagy ragacsos marad. Jó volna egy szép fehér máz recept, az ilyen jellegű süteményekre.
Köszi előre is!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2013-11-20 19:25

Kedves Knekató!
Ez a máz tojásfehérjés. 1 tojáshoz 12-15 dkg cukor kell, de ez függ a tojás méretétől. 12 dkg -al kezdem és közben adok hozzá még apránként, ha szükséges. Addig kell kavarni amíg szépen kifehéredik és nem folyik le a kanálról, hanem leszottyan. Kavarás közben adogatom hozzá a citromlét cseppenként. (kb 1/2 teáskanálnyit, attól még keményszik). Ha lapokból készül a süti egy lapot megkenek a mázzal és langyos sütőben megszárítom, csak azután rakom össze a tésztát a krémmel. Biztosan finom lesz a gőz felett felvert krémmel is, én azt is szoktam szárítani langyos sütőben. Üdvözlettel: Piroska

knekató
knekató Wed, 2013-11-20 19:28

Köszönöm a gyors választ. Sajnos most már nem tudok változtatni. Egyenlőre még lágy a máz, és mivel már összeraktam a sütit, nem tudom sütőbe rakni szárítani. Meglátom, hogy reggelre mi lesz. Legközelebb viszont kipróbálom, amit írtál.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-07-09 18:02

Kedves Piroska!

Szerencsére nyár és szerencsére meleg!! :D
És szerencse, hogy mondhatni már majdnem fejből megy a süti recepted, ezé a finomságos csodáé, annyira ízlik a családnak, hogy hetente legalább egyszer el kell készíteni, de akkor dupla adaggal!!!! :)
Szép nyári napokat kívánok!
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-07-09 19:25

Szia Éva-Anyóca!
Be jó látni - hallani téged. Nagyon örülök, hogy ízlik a családodnak a süti.
Köszönöm, én is kívánok kellemes nyarat nektek! Piroska

szandokan
szandokan Sat, 2013-06-22 08:25

Szia Csikipi!
Ne legyél ennyire maximalista ::::::)))))))
Ez eszméletlenül GYÖNYÖRŰ a süti-a tálalás-MINDEN. Egy mestercukrásznak is dicséretére válna bár mi akik rajongóid vagyunk tudjuk,hogy az is vagy::::::::))))))).Meg mesterszakács is:::::))) Azért elárulom,ha 100 évig sütnék se tudnék egy ilyen csodát összehozni.De próbálkozom........Köszönjük a receptet!! Szép hétvégét!!! Üdv.küld:Szandokán

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-06-22 10:08

Szia Szandokán!
Köszönöm neked, de ez túlzás. Szívesen beiratkoznék egy cukrász tanfolyamra, hidd el volna mit tanuljak. Bátorítalak téged, biztosan sikerül, nem kell 100 év, én is a nulláról kezdtem. Kívánok én is szép hétvégét. Üdvözöllek: Piroska

almamag
almamag Sat, 2013-06-22 07:05

Piroska! A süti, a tálalás, a kép csodálatos! Ismét csak gratulálni tudok! Üdv. Ili

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-06-22 00:07

Piroska, de tökéletes kis darabok!!!csodásak a kis gyümölcs-zselé csíkok benne, meg minden...és a fotó is mutatós, guszta! Kellemes hétvégét, puszi, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-06-22 07:43

Szia Tormika! Nagyon szépen köszönöm. A fotókkal az utóbbi időben nem vagyok megelégedve, mert feldolgozás után megváltoznak. Ha összehasonlítom az aktivált képet azzal amit beküldtem, hát van egy kis különbség köztük. A színek is tompábbak, a fiam szerint "szétesik a kép". Nem mindig szembeötlő, de az utóbbi időben gyakori. Nézd csak meg a saját képeidet, biztosan nálad is így van. Puszi : Piroska

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-06-22 12:06

Az en fotoim gyakran elcsusznak a feldolgozas kozben (a keret), meg sotetebb lesz a kep a NS-in, mint nalam. Nekem ezek az eszreveteleim. Sokallom a hirdetest is, de lehet, hogy masok meg ezt szeretik?
Unokazol most nyaron? Kellemes hetveget, puszi, Tormi :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-06-22 12:54

Akkor te is észrevetted, hogy változás történik a fotókkal a feldolgozás során ( negatív irányban).
Nem unatkozom, hétfőtől szünidő van az iskolában, így még többet leszek az unokákkal, amíg a szülők is szabadságot kapnak. Különben se vagyok egy unatkozós típus. Puszika: Piroska

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-06-22 14:20

Aranyos vagy Piroska; nem unatkozást írtam, hanem unokázást....kellemes időtöltést az unokákkal! T:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-06-21 20:54

Piroska!
Nyár, azaz hőség, süti, citrom,....- mivel ez mind együtt jó, és most meg is van, mentés, köszönöm a sütireceptet.:) :)
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-06-22 07:33

Évikém, finom üdítő a citromkrém, csak a lapokat sütöm hajnalban a hűvösön. Szép hétvégét: Piroska