Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos fehér csokis bonbon meggylekvárral

Citromos fehér csokis bonbon meggylekvárral
Citromos fehér csokis bonbon meggylekvárral
35 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt megállapítottam, hogy bonbon terén van még mit fejlődni (szeretném, ha olyan igazi szép fényesek lennének). Technikában, variációkban, ízekben, formákban, de ami a lényeg, hogy a tízből nyolc egyben kijött a formából. Másrészt ki kellett próbálnom, mert 2 hét múlva Stockholmban élesben fogom őket elkészíteni, és akkor nem éghetek be valami nyomott bonbonszerűséggel.

A formákat anyum vette nekem még pár héttel ezelőtt, de lehet kapni szinte minden konyhai felszerelés boltban, szinte mindegyik budapesti nagy bevásárlóközpontban felállított szilikonsütőformát kínáló standoknál, vagy online is lehet rendelni. Svédországban élőknek (;-)) hasznos online webstore a FikaMera!! Nemsokára én is kizárólag innen fogom beszerezni az alapanyagokat...

Kezdésként tehát csak egy táblával akartam kipróbálni, az volt a fontos, hogy lássam, hogyan kell bánni a csokival, hogyan kell temperálni, majd hogyan kikenni a formákat, hogy egyenletes legyen a csokiréteg, végül, ha eljutottam minden baki nélkül a végső mozzanatig, ne törjenek szét, amikor kivarázsolom őket a formából. Szóval mindehhez előzetesen benéztem kicsit Praliné ZsuzsiCsak a Puffin blogjára, hogy az alapokat lássam és ihletet merítsek. Így jutottam el egy citromos fehér csoki krémes, meggylekváros töltelékes bonbonig.

Igyekeztem a legfontosabb tudnivalókat összefoglalni, amik egy hozzám hasonló kezdő bonbonozónak tudni érdemes mielőtt belevág egy ilyen projektbe.

hozzávalók / 10 adag

A töltelékhez

A bevonáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejszínt a fehér csokival folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk egy kis lábasban. Ha a krém homogén, félretesszük hűlni. Ha a krém kihűlt (kb. 5-10 perc), hozzákeverjük a joghurtot és a reszelt citromhéjat. Félretesszük megint, amíg elkészítjük a csokiburkot.
  2. A csoki 2/3-át egy másik lábasban folyamatos kevergetés mellett lassan felolvasztjuk. Ha teljesen felolvadt, levesszük a tűzről, és a maradék csokit beleforgatjuk, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad az is benne teljesen.
  3. A csoki felolvasztásának, majd temperálásának lehetséges módjairól olvashatsz Praliné Zsuzsinál. Szerinte vagy vízgőz felett vagy mikróban kell felolvasztani a csokit, de a legfontosabb, hogy maghőmérővel figyeljük a csoki hőmérsékletét, mert ha pl. túlmelegítjük, amiatt is előfordulhat, hogy nem lesz fényes a csokink.
  4. Egy ecset segítségével (általános iskolában használt rajzecset tökéletesen megteszi, ha még nem szereztünk be külön erre a célra gyártott bonbonecsetet) a bonbon forma mélyedéseit egyenletesen kikenjünk csokival. Fény felé tartva ellenőrizzük le, hogy biztos nem maradt-e ki sehol egy kis lyuk a mélyedésekben, különben ott csodálatosan ki fog folyni a töltelékünk. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. Ha biztosra akarunk menni (ahogy én is az első alkalommal), még egy rétegben kenjünk ki csokival. (Ha időközben kihűlne a csokink, nyugodtan melegítsük újra.)
  5. Ha megdermedt a csokiburkunk, egy minikanállal (vagy habzsákkal - bár szerintem ekkora mennyiségért kár bekoszolni a habzsákot) elosztjuk a mélyedésekbe a citromos fehér csokis krémet, teszünk rá kb. ugyanannyi meggylekvárt, úgy hogy pár milliméternyi helyet hagyjunk még a bonbon talpának, amivel lezárjuk teljesen őket. Egy spatula segítségével kaparjuk le a felesleges csokit, így lesz szép egyenletes, lapos a talpuk.
  6. Ha készen vagyunk, tegyük megint hűtőbe minimum egy órára (de egy éjszakára is, semmi baja nem lesz tőle), majd óvatosan fordítsuk ki a szilikon formából őket, és már fogyaszthatjuk is. 10 bonbon Nálatok meddig lenne elég?:)
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 586
elküldve: 2
receptkönyvben: 95
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Citromos fehér csoki krémes bonbon meggylekvárral, lekváros bonbon, fehér csokoládéval töltött bonbon, csokibonbon

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eneh990
Enéh / Eneh990 Thu, 2014-02-13 21:02

Nagyon finom bonbon!
Már több ismerősnek, családtagnak elkészítettem, és azóta mindig ezt kérik. :)
Igaz, a temperálást elsumákoltam (helyette tettem bele egy pici olajat, hogy ne legyen túl matt) és meggylekvár helyett házi kökénylekvárral csináltam, de szerintem úgy is nagyon jó lett.

120
habtejszín 30 ml
fehér csokoládé 5 dkg
joghurt 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
meggylekvár 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg