Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos grízes süti

Citromos grízes süti
Citromos grízes süti
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ötlet alapjában véve a mézes krémes krémjéből indult, hisz annak a krémje szinte ugyanez, csak citrom nélkül. Szerintem el lehetne akár úgy is készíteni, hogy a tésztája alapjában véve narancsos, és ehhez esetleg valami csokis kakaós krémet használhatunk.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 3 tojásfehérjét habbá verjük, majd a 4 tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral robotgéppel szintén habosra keverjük, ezt követően hozzáadjuk az olajat, tejet, reszelt citromhéjat, citromlevet, és tovább keverjük. Egy fakanál segítségével beleforgatjuk a lisztet, sütőport, majd hozzáadjuk az előzőekben habosra vert tojás fehérjét.
  2. Kivajazott, kilisztezett forbába töltjük, majd előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 40 percig sütjük, amíg a belseje is átsül (tűpróba).
  3. A 400 ml hideg tejbe elkeverjük a cukrot, lisztet, búzadarát, hozzáadjuk a reszelt héjat, citromlevet, majd kis hőfokon melegíteni kezdjük, amíg fokozatosan be nem sűrűsödik és fel nem forr. Ha kész, és a búzadara is megpuhult, félretesszük hűlni.
  4. Ha a masszánk kihűlt, a vajat a porcukorral egy robotgép segítségével elkeverjük, majd a kihűlt masszát fokozatosan hozzáadagoljuk, és habosra keverjük.
  5. A kész tésztalapot félbevágjuk, majd a massza nagy részét a tésztába töltjük, és befedjük a tészta másik felével, a tetejét szintén krémmel fedjük be kb. 1-2 evőkanál elegendő hozzá.
  6. Végül elkészítjük a cukormázat: a megmaradt tojásfehérjét kikeverjük a porcukorral és az aromával. A tojástól függhet, hogy mennyi porcukrot vesz fel a massza, de elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy ne csorogjon le a süteményről.
  7. Ha kész, habzsákba vagy nyomóformába töltjük, és különbőző vastagságú csíkokat húzunk vele a sütemény tetejére szabálytalanul.
  8. A kész süteményt legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, ha a máz kikeményedett a tetején, szeletelhetjük. Díszíthetjük akár kisebb darabokra vágott citromkarikákkal, amiket előzőekben cukorba mártottunk.

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 26 966
elküldve: 21
receptkönyvben: 418
elkészítve: 11/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Brigi

Mióta szakács: 2012.10.21.
65 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citromos krémes, citromkrémes szelet, grízes sütemény

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

689
tojássárgája 4 db
tojásfehérje 3 db
cukor 5 ek
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 fél citromból nyert
napraforgó olaj 1 dl
tej 1 dl
finomliszt 10 evőkanál
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tej 400 ml
búzadara 2 evőkanál
finomliszt 3 evőkanál
vaj 125 g
cukor 5 ek
porcukor 3 ek
citrom 1 db
tojásfehérje 1 db
citrom aroma 10 ml
porcukor 10 dkg