Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos habos pite

Citromos habos pite
Citromos habos pite
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tökéletes recept a tavaszi időszakra, amikor még nincsen annyi friss gyümölcs, de már valami üdítő édességre vágyunk a hosszú tél után. A kicsit savanykás citromos krém tökéletesen kiegészíti az édes sült tojáshabot a tetején.

hozzávalók / 8 adag

Pitetészta

Citromos töltelék

Tojáshab

Szólj hozzá!

elkészítés

Pite tészta

  1. A lisztet, cukrot és a hideg vajat egy konyhai aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. (Ha nincs aprítónk, kézzel is dolgozhatunk, vagy villát is használhatunk.)
  2. Hozzáadjuk a hideg vizet, a tojást és a sót, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, és egy órára mélyhűtőbe tesszük.
  3. Egy húsz cm átmérőjű tortakarikát kivajazunk. (Használhatunk ugyanekkora piteformát is.) A tésztát lisztezett felületen kb. fél centiméter vastagra kinyújtjuk, és a tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy egy 4 centiméteres peremet hagyunk körbe. (Vagy a piteformába helyezzük.) Körbevágjuk, hogy egyenes legyen a pereme. 15 percre visszatesszük a mélyhűtőbe.
  4. Előmelegítjük a sütőt 200°C-re. A tésztát kivesszük a mélyhűtőből, alaposan megszurkáljuk egy villával, és 15-20 perc alatt addig sütjük, amíg a szélei aranybarnák lesznek. Hagyjuk kihűlni.

Citromos töltelék

  1. A citromok levét, héját és a cukrot egy nagy fém vagy üveg tálba helyezzük. Az edényt pedig egy kisebb lábasban, tűzhelyen forró víz fölé helyezzük. Figyeljünk arra, hogy ne érjen bele az edény alja a vízbe. Folyamatosan kavargatjuk, amíg a cukor fel nem olvad teljesen.
  2. A vajat hozzá adjuk, és homogénre keverjük.
  3. Félrevesszük a tűzhelyről, és óvatosan, folyamatos kavarás mellet hozzáadjuk a tojást és a tojássárgákat. Egy külön kis edényben kavarjuk simára a lisztet a vízzel, majd ezt is öntsük a töltelékhez. Az egészet tegyük vissza a lábasra, és folyamatos kavarás mellett sűrűsödésig főzzük.
  4. Ha véletlenül találunk benne főtt-tojás-darabokat, egy szitán átnyomkodva távolítsuk el őket. Hűtsük le a tölteléket.

Tojáshab

  1. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
  2. Egy nagy tálban elkezdjük felverni a tojásfehérjéket. Amikor borotvahab állagú, elkezdjük evőkanalanként hozzáadni a cukrot. Addig verjük az egészet, amíg egy nagyon fehér, fényes habot kapunk, aminek tartása van.
  3. A kihűlt tésztára rákanalazzuk a citromkrémet, majd beborítjuk a tojáshabbal.
  4. 8-10 perc alatt keményre sütjük a tojáshab tetejét. Akkor jó, ha sötétebb foltok vannak rajta, és óvatosan megkoptatva kemény mindenhol. Hagyjuk kihűlni a könnyebb szeletelés érdekében. Egy éjszakát állva még finomabb!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 129
elküldve: 1
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Baking Gym

Mióta szakács: 2017.04.14.
2 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
receptverseny: Somat húsvéti receptverseny
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Citromos pite Habos citromos torta tarte au citron

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

520
finomliszt 175 g
vaj 100 g
porcukor 1 ek
tojássárgája 1 db
víz 2 evőkanál
1 csipet
citromlé 4 citromból nyert
citromhéj 4 citromból nyert
cukor 100 g
tojás 1 db
tojássárgája 3 db
vaj 85 g
finomliszt 1 evőkanál
víz 1 teáskanál
tojásfehérje 4 db
porcukor 330 g