Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos-joghurtos gríztorta

Citromos-joghurtos gríztorta
Citromos-joghurtos gríztorta
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sitty-sutty összedobható süti kategória. Citromos is, grízes is, kell ennél több? Esetleg a mellé kínált citromfagyi:-).
A recept a Fenséges desszertek c. könyvből származik. (Bár az ott szereplő sziruppal én már nem öntöttem nyakon az egészet, túlzásnak tartanám...)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Robotgéppel a vajat, a cukrot, a citromlevet és a citromhéjat könnyű habosra keverjük.
  2. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd ha ezeket jól eldolgoztuk, jön a búzadara, a sütőpor és az őrölt mandula.
  3. Egy másik tálban könnyedén elvegyítjük a mandulapelyheket és a mazsolát a joghurtban. Keverőlapáttal a joghurtos egyveleget a tojásos masszához forgatjuk.
  4. Kivajazott, majd sütőpapírral bélelt kapcsos, 20 centi átmérőjű kerek formába öntjük a tésztát. (Még finomabb a végeredmény, ha egy éjszakára a hűtőben felejtjük a tésztát, és csak másnap sütjük meg.)
  5. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Közben figyeljük, és ha túlságosan barnulni kezdene a torta teteje, fóliával letakarjuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 67 183
elküldve: 5
receptkönyvben: 896
elkészítve: 20/34
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Citromos-joghurtos grízsüti, gríztorta citrommal és joghurttal

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

OEnci
OEnci Mon, 2012-11-26 15:57

Elkészítette én is. De hiába hagytam egy egész éjjel a hűtőben, nekem továbbra is ropogós és az íze sem túl citromos. A mazsolát mi nem szeretjük, aszalt áfonya került bele. És a végén lekvárral kentem meg a közepét, hogy egy picit felturbózzam...

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Fri, 2011-09-02 09:50

Elkészítettem és kedvenc lett! Búzadarát itt nem tudtam szerezni, kukoricadarából készítettem - valami fenomenálisan szép sárga lett és a textúrája is nagyon tetszett. Köszönöm a receptet.

blondevilke
Blondevilke / blondevilke Fri, 2011-01-28 20:02

Nagyon jól hangzik ez a recept, a fotó is jól sikerült. Ez lesz a következő süti, amit kipróbálok. Jó sok reszelt citromhéjjal csinálom majd :P Nyammiiii

petra
Petra / petra Thu, 2010-06-10 20:02

ep,
hagytad valamennyit állni a masszát sütés előtt? az a gyanúm, hogy talán nem pihent eleget az egyveleg, ezáltal nem volt ideje megszívni magukat a daraszemeknek, és emiatt maradhatott ropogós
?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-06-13 21:06

Igen, kb 1 órát pihent, de lehet, kevés volt neki. Legközelebb hagyom egy éjszakát állni.
Köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-07 13:45

A hétvégén elkészítettem, nagyon finom volt, bár a tetején, sajnos, ropogós volt a búzadara (de csak ott!). Mi lehetett a baj? Öntettel tálaltam: 2 ek méz+2 ek citromlé, majd 4 ek kanál joghurthoz öntöttem. Édes, citromos, könnyű ...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-09-08 21:29

Elhiszem, hogy finom csak nálunk vki allergiás a mandulára :-(

petra
Petra / petra Mon, 2009-09-07 20:11

ez így volt finom, ahogy volt:-), de ha nem szeretnéd mandulásan készíteni, akkor tegyél lisztet a darált mandula helyett, a mandulapehely pedig elhagyható belőle

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-09-07 18:44

A mandulát és a mandulapelyhet nem lehet vmi mással helyettesiteni?

petra
Petra / petra Sat, 2008-10-25 13:44

kedves Alexandra,
Köszönöm az észrevételeid!
A leírásból véletlenül tényleg kimaradt a két említett dolog, már pótoltam is, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem!
A eredeti recept szerint a szirup így készül: kisebb lábasban bögrényi cukrot, fél bögre citromlevet és fél bögre mézet lassú tűzön 15-20 percig főzünk, vagy míg szirupos nem lesz. Hagyjuk kissé kihűlni. A torta tetejét egyenletesen megszurkáljuk egy nyárssal vagy villával és ráöntjük a langyos szirupot.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2008-10-25 13:13

Kipróbáltam ezt a sütit és nagyon finom lett!
Arra kiváncsi lennék, hogy milyen az az öntet, amit a Fenséges desszertek c. könyv ír? Valami édes szirup vagy citromos?
Legközelebb kipróbálom több mazsolával és 2 citrommal egy helyett, mert szerintem úgy még finomabb lehet.

Petra, a készítés közben hiányoltam, hogy az elkészítés leírásába nem írtad bele, hogy mikor kell beletenni a citrom levét és a sütőport. Gyakorló háziasszonyként (aki kifejezetten sütikre szakosodott) azért ezek nem igazán okoztak gondot :)

Lényeg a lényeg: finom a süti :)

549
vaj 120 g
porcukor 100 g
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
tojás 4 db
búzadara 175 g
mandula 100 g
mandulapehely 50 g
mazsola 2 marék
joghurt 200 g
sütőpor 2 tk