Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos lepény

Citromos lepény
Citromos lepény
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én míg ezt a citromost lepényt meg nem kóstoltam, nem igazán szerettem a citromos süteményeket. De ez nagyon megfogott, azóta már jópárszor elkészítettem, és hamar el is fogyott! :) Ajánlani tudom mindenkinek!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet a cukorral összeforgatjuk, a hideg margarinnal elmorzsoljuk, majd annyi hideg vízzel dolgozzuk össze, amennyivel összeáll.
  2. Folpack-ba csomagolva, hűtőbe tesszük kb. 30 percig; de elkészíthetjük a sütést megelőző éjjel is.
  3. Egy kerek ortaformát margarinnal kikenünk, majd a tésztát belenyomkodjuk. Előtte ki lehet nyújtani, hogy könnyebb legyen a formába tenni. Villával néhány helyen megszúrkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 15 percig elősütjük.
  4. Ezalatt a töltelékhez a tojásokat a cukorral jó habosra keverjük, majd a tejszínt hozzáadva még keverjük.
  5. Először a jól megmosott citromok héját reszeljük bele, majd a citromlevet is beledolgozzuk.
  6. Az elősütött tésztára öntjük, és visszatoljuk a sütőbe 20-25 percre.
  7. A formában hagyjuk kihűlni, csak azután szeleteljük fel.

  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 551
elküldve: 3
receptkönyvben: 226
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Kynga

Mióta szakács: 2011.07.11.
206 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos sütemény citrommázzal, citromos pite

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tibma
tibma Sat, 2016-07-23 09:43

A tésztához vajat használtam, mert én azt jobban szeretem mint a margarint. A főzőtejszínt pedig habtejszínnel váltottam ki, de a recept kitűnő, a süti Isteni! :) Köszönjük!!!

kavics
kavics Tue, 2012-12-25 11:01

Szia Kynga!

Réteslisztet, vagy finomlisztet kell tenni a tésztába? Lehet, hogy röhejeset kérdeztem, de inkább, minthogy elrontsam :-)))

Kyngu
Kynga / Kyngu Tue, 2012-12-25 17:03

Szia! Én általában finomlisztet használok, ennél a sütinél is így tettem! :)

Flórika
Flóri / Flórika Wed, 2012-02-15 11:42

Nos,az íz próba is megvolt!
Nagyon finom lett,a mandulával együtt is :)
Ízre és külsőre is jó lett.
Köszi a receptet!

Kyngu
Kynga / Kyngu Thu, 2012-02-16 13:18

Szia! :)) Akkor mégis megérte megszórni mandulával, örülök neki, hogy sikerült és finom is lett!! Jó sütögetést kívánok máskorra is!! :)

Flórika
Flóri / Flórika Tue, 2012-02-14 21:23

Köszönöm!
Végül az egészet meghintettem mandulával,remélem ha nem is illik rá,akkor sem módosít annyit az ízén :)
Valamelyik másik receptben láttam,hogy mandula van rajta.
Nagyon szép lett egyébként,állagra sütés után perfekt :)
Az íz próba még hátra van! :)

Kyngu
Kynga / Kyngu Sun, 2012-02-12 19:43

Szia! Amikor beleöntöd a formába, ne ijedj meg, de eléggé folyós lesz a krém. Sütés alatt változni fog, de nem olyan lesz, mint a legtöbb krémes süti... Képen is látható, hogy kissé hasonlít a pudingra, de együtt a tésztával isteni finom süti lesz belőle. Az íze nem savanyú, csak kellemesen citromos ízű.
Hmm... mandula, hát nem is tudom, talán egy próbát megér, bár nem tudom most így, hogy együtt a 2 íz, mennyire passzol. Talán úgy próbált ki először, hogy miután felvágtad, az egyik szeletet szórd meg mandulával és ha beválik, mehet az egészre!! :)
De csak ajánlani tudom ezt a receptet - nálunk nagyon bevált!! Rama sütikönyvből van egyébként a recept!!

Flórika
Flóri / Flórika Sun, 2012-02-12 16:07

Szia!
Ízre azért édes marad a citromtól függetlenül?

Illetve,hogy,ez a citromos krém amit teszünk rá,ez megszilárdul rendesen?
Kell bele valamilyen szilárdító anyag még esetleg?
Szerinted illik hozzá,az is,hogy díszitésként a tetejét megszórom egy kis mandulával?

735
finomliszt 20 dkg
cukor 3 dkg
margarin 16 dkg
víz 1 ek
tojás 4 db
cukor 10 dkg
főzőtejszín 2 dl
citromhéj 2 citromból nyert
citromlé 12 ek