Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos-mákos édeskenyér cukormázzal

Citromos-mákos édeskenyér cukormázzal
Citromos-mákos édeskenyér cukormázzal
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lassan megérkezik az igazi ősz és vele együtt a csodálatos szezonális alapanyagok. Mint például a mák, ami ugyan egész éveben megtalálható a boltok polcain és piacokon, de mi mégis inkább a hűvösebb hónapokhoz kötjük. Hoztunk is egy szuper citromos-mákos édeskenyérreceptet, hiszen a citrom és a mák kombója közismereten verhetetlen. Így nem csak a mákimádónak, hanem azoknak is érdemes kipróbálni, akik alapból kevésbé kedvelik, mert citromos cukormázat a tetején egyszerűen nem lehet nem szeretni.

Amellett, hogy pénztárcabarát, egyszerűen elkészíthető is a receptünk: egyetlen keverőtálban készül az egész, aztán a tésztát formába tesszük, és mehet is a sütőbe. Egyedül az idővel kell megbirkóznunk, mivel hagyunk kell teljesen kihűlni a kész sütit, amit aztán fogyaszthatjuk baracklekvárral vagy akár vaníliasodóval is.

 

hozzávalók / 10 adag

Édeskenyér

Cukormáz

Szólj hozzá!

elkészítés

Édeskenyér

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  2. A kenyérsütőformát kenjük ki egy kevés vajjal és lisztezzük be, majd tegyük a hűtőszekrénybe.
  3. Egy keverőtálban kihabosítjuk a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és tovább habosítjuk.
  4. Hozzáadjuk a száraz összetevőket (liszt, mák, sütőpor, szódabikarbóna), a vaníliaaromát, a citromhéjat és a kefirt. Keverjük simára a tésztát, majd kanalazzuk a sütőformába, és egyengessük el benne.
  5. Süssük bő egy órán keresztül, tűpróbáig. Ha nagyon pirul a teteje, takarjuk le alufóliával. Mikor kész, hagyjuk rácson teljesen kihűlni, mielőtt leöntjük a mázzal.

Cukormáz

  1. Egy tálban habosra keverjük a porcukrot és a citromlevet. Sűrű, de kissé folyós állagú masszát kell kapunk.
  2. Óvatosan és egyenletesen a kihűlt kenyerünk tetejére csorgatjuk. Hagyjuk rajta megdermedni a mázat, azután tálalhatjuk.
  3. Jól lezárva napokig friss marad. Magában is szuper uzsonnára vagy nasinak, de baracklekvárral vagy vaníliasodóval is isteni desszert.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 267
elküldve: 2
receptkönyvben: 92
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1204 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

őzgerinc süti

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

477
vaj 200 g
cukor 200 g
tojás 2 db
mák 100 g
mák 50 g
finomliszt 200 g
sütőpor 1 kk
szódabikarbóna 1 tk
vaníliaaroma 2 teáskanál
citromhéj 2 citromból nyert
kefir 2 dl
1 csipet
porcukor 200 g
citromlé 50 ml