Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos-mákos linzerek

Citromos-mákos linzerek
Citromos-mákos linzerek
47 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (50)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy blogon akadtam rá a receptre, ami csak inspiráció gyanánt használtam, hiszen a tésztához és a krémhez is volt saját receptem, csak még soha nem jutott eszembe őket kombinálni, pláne nem mákkal. Pedig fantasztikus ötlet, alig bírunk leállni vele. Ebből az adagból nagyjából 50 db linzer jön ki.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A citromos krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a sütőporral és két evőkanál mákkal.
  2. A hideg vajat apró kockára vágjuk, majd kézzel elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Akkor lesz jó, ha már nincsenek nagy darabok, hanem az egész morzsaszerűvé áll össze.
  3. A tojásokat felverjük, és a tésztához adjuk, alaposan eldolgozzuk, amíg összeáll.
  4. Fóliába csomagoljuk, fél órára a hűtőbe tesszük, hogy a vaj megdermedjen benne.
  5. A hideg tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 175 fokos sütőbe tesszük 10-12 percre. Akkor lesz jó, ha már látjuk, hogy a széle vagy alja kezd megbarnulni.

A citromos krémhez

  1. A citromlevet elkeverjük a tojásokkal, a cukorral és a citrom héjával. Adunk hozzá egy csipet sót, majd vízgőz fölé tesszük.
  2. Folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg el nem kezd sűrűsödni és el nem éri a puding állagot. Ekkor lehúzzuk, és hozzákeverjük a vajat.
  3. Habverővel néhány percig keverjük, majd hideg vizes fürdőbe vagy miután szoba-hőmérsékletű lett, a hűtőbe tesszük.
  4. A kész linzereket megkenjük a vajas citromkrémmel, és összeragasztjuk őket.
  5. A kész linzereket porcukorral megszórjuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 48 101
elküldve: 22
receptkönyvben: 967
elkészítve: 69/69
Facebookon megjelent: 3

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

linzer citromkrémmel, citromos aprósütemény

Hozzászólások (50)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

esztersilver
esztersilver / esztersilver Fri, 2016-12-09 12:56

Óriási sikere volt,sokan kérték a receptet! :) nagyon finom,és hogy eddig nem jutott eszembe a tésztába mákot rakni... :) minimum dupla adaggal fogom készíteni ezentúl

Timea007
Timea007 Fri, 2015-12-18 20:37

Sziasztok! Tetszik a recept, szeretnem kiprobalni, de erdekelne, hogy vajas krem helyett lehet-e tejszines vagy pudingos kremmel kesziteni?

lillka
lillka Fri, 2015-04-24 04:42

Megsütöttem húsvétkor,a krém nagyon finom lett de legközelebb több citromot teszek bele,mert nem lett elég savanykás,a tésztát legközelebb más linzertészta recept alapján készítem,nem ízlett annyira,mint a már jól bejáratott linzer receptem,a mákot szinte nem is éreztem a tésztában,legközelebb egy kicsit többet teszek bele.Összességében ízlett,különleges alternatívája a megszokott lekis linzernek.Máskor is elkészítem a változtatásaimmal és majd írok tapasztalatot,hogy úgy milyen lett.

öten
öten Mon, 2015-04-06 11:36

Az én családomnak nem ízlett. A citromkrémben inkább a tojás íze dominál, és a sütemény tésztájából is létezik sokkal finomabb. ízlések és pofonok ugyebár..

vestrella
vestrella Sun, 2015-04-05 14:04

Nagyon köszönöm a receptet, még tegnap elkészítettem. Kicsit megijedtem, hogy a citromkrém túl citromos lett, de az összeállítás után már nagyon kellemes, harmonikus, friss tavaszi ízt kaptunk! Kellemes Húsvétot! :)

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2015-04-04 01:33

Legyszi, valaszolj hamar, mert holnapra (= szombat) kelll :-) A tojasos krembe meg forron kell keverni a vajat, hogy olvadjon el? A legtobb sutikremhez pont forditva, meg kell varni, mig a krem kihul, hogy a vaj ne olvadjon el. Koszi elore is.

Huncutka1980
Ada / Huncutka1980 Sat, 2015-04-04 00:06

Köszi a receptet! Nagyon finom és különleges. Rögtön dupla adaggal kezdtem a tésztából, a krémből viszont egy adagot készítettem és pont elég lett. Egy ötlet: a kihűlt krémet robotgéppel pár percig keverve, kellemes habos citromkrémet kapunk, és még a térfogata is megnő ;)

kdiana8608
kdiana8608 Fri, 2015-04-03 14:29

Mennyi idő után kezd sűrűsödni a vízgőz felett a tojásos keverék? Nem igazán akar sűrűbb lenni.

Huncutka1980
Ada / Huncutka1980 Fri, 2015-04-03 22:35

Ha szépen forr alatta a víz folyamatos kevergetés mellett is kb. 5-8 perc alatt kész is, nekem szép sűrű lett. :)

bothadri
bothadri Fri, 2015-04-03 17:41

Én bevallom feladtam és most várom, hogy a hűtőben majd a vajjal együtt be fog sűrűsödni :) Ízre egyébként nagyon finom!

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2015-04-04 01:37

Nekem kezi habverovel soha nem sikerult tojassargat goz felett besuriteni, elektromossal viszont 2-3 perc.

lillka
lillka Fri, 2015-04-03 14:29

A tojásokra vonatkozólag már megkaptam a választ de célszerű lenne a receptben is kijavítani egész tojásra,illetve a krémnél,a második pontban sincs feltüntetve,hogy a vajat akkor keverjük hozzá ha kihűlt vagy a még meleg krémbe keverendő és az a vaj milyen állagú legyen szobahőmérsékletű vagy hideg.Ezek gondolom fontosak,hogy jól sikerüljön a süti és sok a kezdő is szerintem pl.én is,nem ismerek minden fortélyt .

Huncutka1980
Ada / Huncutka1980 Fri, 2015-04-03 22:27

Szia! Én is most készítem először. Nekem nem volt problémám a krémkészítés értelmezésével. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat, tehát még melegen - innentől kezdve teljesen mindeg hogy hideg vagy puha vajat használsz mert elolvad. Utána keveregeted és kihűtöd - le van írva, csak végig kell olvasni.

bevuk
bevuk / bevuk Fri, 2015-04-03 13:55

Sziasztok! Kb. mennyi ideig kell a hűtőben lennie a krémnek? Az enyém már majdnem egy órája ott van, de még mindig folyik... Kezdhetem újra?

solleggiato
solleggiato Fri, 2015-04-03 05:54

Kedves ízHuszár,
olyan tapasztalatod van, hogy esetleg vaníliás pudingot csinálnék meg citromosra, akkor az is jó lehet e krémnek?
Köszönöm a választ: solleggiato

smallflower
smallflower Thu, 2015-04-02 08:09

Az enyém szuper lett, igazi kincs Húsvétra! Viszont nekem a krém rengeteg, kb kétszer annyi, mint amennyit bele tudtam tölteni a linzerekbe. Van valami ötlet, hogy mire tudnám elmaszatolni? :) Köszi, és boldog nyulat mindenkinek!

ljanka
Janka / ljanka Tue, 2015-03-31 14:09

Összetapasztós linzert még nem csináltam sosem, ha 1-2 nappal hamarabb készül el a keksz, akkor később is jól össze lehet tapasztani a krémmel vagy inkább csak sütés után lehet jól összetenni? Köszönöm

yvycsajszi
yvycsajszi / yvycsajszi Thu, 2015-04-02 07:24

Szia Janka! Nyugodtan készítsd el előre a kekszeket, később is krémezheted! Sőt: rögtön sülés után, még melegen nem is lehet összeragasztgatni, mert megolvasztja a krémet. Légmentesen záródó dobozban tárold, és fogyasztás előtt jó egy nappal ragaszd össze a sütiket készre.

szinyka
szinyka Mon, 2015-03-30 13:53

Szeretném megkérdezni, hogy meddig áll el ez a klassz kis sütemény, illetve lehet, hogy ez ostoba kérdés, de a krémhez az egész tojásokat kissé felverve keverem össze a többi hozzávalóval vagy pedig robotgéppel fehéredésig keverjük előtte? Bocsánat, ha értetlen vagyok, de ilyen típusú krémet még nem készítettem.

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Mon, 2015-03-30 16:50

Kedves szinyka,

2-3 napi elvan, sőt, jót tesz neki ha áll is egy picit (mondjuk egy éjszakát). Nem kell robotgépezni, csak kézi habverővel összekutyulni mindet egy hőálló edényben és úgy mehet a vízgőz fölé, aztán folyamatosan keverve sűrűre főzni.

ízHUSZÁR

Bea-68
Bea-68 Sun, 2015-03-29 16:55

Most készült el a sütim :) A krém nekem egy kicsit folyós lett, pedig kimértem hozzá mindent.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2015-03-29 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.03.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Mon, 2015-03-30 16:53

Kedves marjanka,

Ahogy már írtak, valóban egész mák kerül bele. Hogy egyértelmű legyen, kiegészítettem vele a hozzávalók leírását.

Üdv,
ízHUSZÁR

gödöllő
gödöllő Sun, 2015-03-29 08:48

Idézet a leírásból: "Na de akkor rátérve a húsvéti linzereimre: két nagyon fontos összetevője van. Az egyik, hogy a tésztájába kerül egy kevés egész mák." :)

kandi68
kandi68 Sat, 2015-03-28 21:27

Nagyon jól hangzik.... :) Diabetikusan szénhidrát csökkentett lisztből és xilittel is meg lehet csinálni?

smallflower
smallflower Thu, 2015-04-02 08:07

Igen :) Ha már máskor is alakítottál át receptet diétásabb kiadásra, ezt is ugyanúgy csináld. Nekem pont olyan lett, mint itt a képeken ;) hajrá!

lillka
lillka Sat, 2015-03-28 21:21

A tojás a tésztánál és a krémnél is egész tojást jelent??

suvkat_süti
suvkat_süti Sun, 2015-03-01 11:26

Tényleg isteni finom, én karácsony előtt bukkantam rá itt, másik szakácsnál. Azóta többször csináltam, szinte abbahagyhatatlan. Érdemes kipróbálni narancsos krémmel is, ami hasonlóan készül, mint a citromos. (Ez nem az én ötletem, a másik receptben volt)

550
finomliszt 500 g
porcukor 200 g
mák 10 g
1 csipet
sütőpor 1 késhegynyi
vaj 250 g
tojás 2 db
porcukor 2 ek
tojás 3 db
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 120 ml
cukor 120 g
vaj 175 g