Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos-mandulás pite

Citromos-mandulás pite
Citromos-mandulás pite
85 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Julia Child kultikus szakácskönyvéből van a recept, ami egyszerre fanyar és édes. Bármikor, bármilyen alkalomra tökéletes desszert.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A kandírozott citromhoz

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, a cukrot és a sütőport egy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat, és kézzel alaposan elmorzsoljuk benne.
  2. A tojást összekeverjük a vízzel, a vaníliával, hozzáadjuk a tésztához, és cipóvá gyúrjuk.
  3. Fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
  4. A tésztát a piteforma nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk, a kivajazott/kilisztezett formába óvatosan beletesszük és belenyomkodjuk, majd villával megszurkáljuk.
  5. 175 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.

A kandírozott citromhoz

  1. A citromokat zöldséghámozóval pucoljuk meg, de csak a sárga részét szedjük le, majd vágjuk fel julienne-re.
  2. 10-12 percre áztassuk vízbe, majd szűrjük le.
  3. A cukrot öntsük egy lábasba, és adjuk hozzá a vizet, majd kezdjük el forralni. (Ha van hőmérőnk, akkor nagyjából 110 fokig hevítsük.)
  4. Tegyük hozzá a vaníliát és a citromhéjat, majd zárjuk el a lángot, és hagyjuk állni 30 percet.

A töltelékhez

  1. A tojást és a cukrot elektromos habverővel 4-5 percig, fehéredésig keverjük.
  2. Adjuk hozzá a mandulát, a citrom héját és levét, majd alaposan keverjük össze.
  3. Az elősütött pitetésztába öntsük bele a mandulás keveréket, és tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 25 percig.
  4. A citromhéjat szűrjük le, de a szirupot ne öntsük ki! A citromhéjat rendezzük el a pite tetején, majd a szirupot tegyük vissza tűzre, és kezdjük el melegíteni, amíg be nem sűrűsödik. Egy vékony réteget öntsünk a szirupból a pitére.
  5. Hűtve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 757
elküldve: 1
receptkönyvben: 76
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
351 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lemon pie, mandulás pite kandírozott citrommal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Agoszika
Agoszika Thu, 2015-05-14 07:32

Julia Child egy istennő! Köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt a receptjét!

521
finomliszt 200 g
cukor 3 ek
sütőpor 2 csipet
vaj 100 g
tojás 1 db
víz 1 teáskanál
vanília kivonat 1 teáskanál
citromhéj 3 citromból nyert
cukor 350 g
víz 1.2 dl
vanília kivonat 1 teáskanál
tojás 2 db
porcukor 85 g
mandula 115 g
citromhéj 1.5 citromból nyert
citromlé 1.5 citromból nyert