Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos őszibaracklekvár

Citromos őszibaracklekvár
Citromos őszibaracklekvár
55 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valljuk be, az őszibarack magában elég unalmas ízű lekvárnak. De citrommal, valódi vaníliarúddal feldobva mindenki imádni fogja. Előnye, hogy nem magvaváló őszibarackból is készíthető. Ne csináljuk túl édesre, hogy minden íz érvényesülhessen! 

Az egyik citromnak feltétlenül kezeletlen, biocitromnak kell lennie, mert a héja is belekerül! 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Süteménybe, kenyérre-kalácsra kenve is tökéletes.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A jó érett őszibarack héját lehúzzuk (1 percre forró vízbe mártva nagyon egyszerű lesz), kimagozzuk, húsát feldaraboljuk. Meglocsoljuk 1 citrom kifacsart, leszűrt levével. (Ez a citrom lehet nem bio is.) Kb. 2,2-2,3 kg gyümölcshúst kapunk. Ennél többet egyszerre ne főzzünk, hogy minél gyorsabban felforrjon.
  2. Kimérjük a cukrot: kezdésnek kilónként 30 dkg cukrot számoljunk, hogy ne legyen túl édes. A zselésítőt elkeverjük a cukorral, majd az egészet a barackhoz adjuk, alaposan elkeverjük.
  3. A vaníliarudat felhasítjuk, az apró magocskákat kés hátával kikaparjuk, és a barackhoz adjuk. Az egészet merülőmixerrel pépesre összetörjük. Most kóstoljuk meg, kíván-e még cukrot.
  4. A barackpépbe beledobjuk a vanília bőrét, és nagy lángon, kevergetve felforraljuk. Vigyázzunk, mert felhabzik! A habot szűrőkanállal szedjük le.
  5. A biocitromot előkészítjük: alaposan megsikáljuk, és vékony (2 mm-es) szeletekre felvágjuk. Közben kiszedegetjük a magokat, mert az keserű lehet.
  6. A zubogva forró lekvárt 2-3 percig kavargatjuk, a vaníliabőrt kihalásszuk, és előkészített üvegekbe töltjük. Először csak félig töltjük az üveget, ekkor belepottyantjuk a citromkarikákat, majd teljesen feltöltjük az üveget. 720 ml-es üveg esetén 3 karikát, 580 ml-es esetén 2 karikát, ennél kisebb üveg esetén 1-1 karikát tegyünk bele.
  7. A lezárt üvegeket 5 perce fejre állítjuk, majd vissza a talpára. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből kb. 3-3,2 liter lekvár lesz, így számoljuk a szükséges üvegeket.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 066
elküldve: 5
receptkönyvben: 113
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tejmentes, tojásmentes
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

citromos-vaníliás őszibarackdzsem, fűszeres őszibaracklekvár, baracklekvár

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2014-07-17 19:09

Örülök, hogy megtetszett! Kopasz barackból vagy vegyesen is jó. Keresztanyám régi-régi receptje.
Üdvözöl: Koszider

335
őszibarack 3 kg
cukor 70 dkg
citromlé 1 citromból nyert
citrom 1 db
vanília 1 db
zselésítő befőzőszer 2 csomag