Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos pite Évi néni konyhájából

Citromos pite Évi néni konyhájából
Citromos pite Évi néni konyhájából
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismét születésnap a munkahelyemen, a főnökömé. Mivel ő nem szereti az édességet, így gondoltam örülni fog ennek a tortácskának. (A másikat mi faltuk fel a családdal.) Nekem nagyon elnyerte a tetszésemet, de én betegesen vonzódom a citromhoz. Lehet ebből a mennyiségből egy nagyot pitét is készíteni.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pite tésztáját hirtelen összegyúrjuk, folpack-ba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük, majd kivéve kettéosztjuk (2 db 18 cm-es tortaformában sütöttem). Mindkét tésztagolyót két réteg folpack között kinyújtjuk (így nem kell lisztezni). Az egyik réteget lehúzzuk róla, majd alulról fogva a másik réteget ráfordítjuk a tortaformára, beigazgatjuk, aztán lehúzzuk ezt a réteget is.
  2. 160 C-ra előmelegített sütőben 10 percig vakon sütjük (a tésztára sütőpapírt terítünk, arra pedig szárazbabot teszünk nehezéknek, hogy a tészta megtartsa a formáját). Ezután a babot és a sütőpapírt kivesszük, és még 5 percig szárítjuk a tésztát. Kihűtjük.
  3. A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A citromlevet lassan adagolva keverjük hozzá. A tojások sárgáját a cukorral, a tejszínnel, a citromok reszelt héjával habosra keverjük, elegyítjük a citromos tojáshabbal és a kihűlt tésztá tetejére öntjük. Visszatesszük a sütőbe és 160 C-on hőlégkeverésen (180 C-on alul-felül sütésen) 35 perc alatt megsütjük. Kivesszük hűlni.
  4. 1,5 dl vizet összekeverünk fél citrom levével és 2 ek mézzel, belekeverjük a zselatint is, és forráspontig hevítjük (ne forrjon, mert elveszti a kötési hajlamát), majd levesszük, kevergetve hűtjük.
  5. Fél citromot keskeny szeletekre vágunk, felezünk és körbe díszítjük a süteményt, majd a tetejére öntjük a hűlő zselatint, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 675
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pite
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos pite, savanykás pite, citrompite

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

318
finomliszt 25 dkg
vaj 15 dkg
cukor 6 dkg
tojás 1 db
citruspor 0.5 ek
citrom 3 db
tojás 5 db
cukor 12 dkg
habtejszín 1.5 dl
vanília kivonat 1 teáskanál
citruspor 1 ek
citrom 0.5 db
víz 1.5 dl
citromlé 1 fél citromból nyert
méz 2 ek
zselatin 1 ek
citromfű 0 ízlés szerint