Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon borsókörettel

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon borsókörettel
Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon borsókörettel
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A spanyol konyha, első sorban a tengerparti, mediterrán, halas és egzotikus fogásairól ismert. Kis utánajárás után azonban felismertem a középső területek gasztronómiáját, amelyek több száz kilométerrel esnek messzebb a tengertől, így a klasszikus, klisés mediterrán stílusjegyeket sem tartalmazzák. Kezdetnek egy madridi fogással ismerkedtem meg. A spanyolok ősi módszerrel gyakran a húst tisztán, frissen facsart citrom levébe pácolják egy éjszakára, így érik el, hogy a leginasabb, legrostosabb húsok is porhanyósabbá váljanak sütésre. A legjobb, ha úgy időzítünk, hogy a hús a szósszal és a körettel egy időben legyen kész. Pollo al pimentón sobre cebollas y jamón con alcachofas y guisantes.

hozzávalók / 2 adag

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon

Madridi articsókás-borsós köret

ajánlat

A hozzá használt száraz spanyol, francia vagy olasz fehérborral (lehetőleg chardonnay) szervírozzuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

Citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon

  1. Egy egész citrom levét kicsavarjuk, majd a megmosott, szárazra törölt pulykamelleket alámerítjük, és egy éjszakára a hűtőbe helyezzük lefedve.
  2. A pulykamellekről a citrom levét felitatjuk, majd bedörzsöljük só-bors-paprika keverékével, és olívaolajban gyorsan megpirítjuk mindkét oldalát, majd a serpenyőből kivéve félretesszük.
  3. A fennmaradt olajhoz hozzáadjuk a felkockázott serrano sonkát, majd amikor az illata kezd erőteljesen elterjedni a konyhánkban (tudni fogjuk mikor), hozzáadjuk a hagymát, és kb. 5 percen át kavargatjuk.
  4. Felöntjük a keveréket fehérborral és 1 dl vízzel, majd belemorzsoljuk a leveskockát, elkeverjük, és visszahelyezzük a serpenyőbe a pulykamelleket, majd jó 25 percen át főzzük, közben alkalmanként kavargatjuk, a húsokat forgatjuk.
  5. Amikor a szósz besűrűsödött, a hagymás-szószos-sonkás keveréket tányérra helyezzük, majd a tetejére rakjuk a hússzeleteket, és petrezselyemmel megszórjuk.

Madridi articsókás-borsós köret

  1. A paprikákat alufóliára helyezzük, és előmelegített sütőbe tesszük 220 fokra.
  2. A vékony karikákra vágott hagymát és a préselt fokhagymát olívaolajban addig pirítjuk, amíg a fokhagyma barnulni nem kezd.
  3. Az articsókaszíveket negyedeljük, a borsóval összekeverjük, hozzáadjuk a hagymához, majd felöntjük 1-1.5 dl vízzel, és 10 percig főzzük.
  4. A sütőből kivesszük a paprikákat, ahogy feketedni kezd a héjuk, melyeket könnyedén lehúzzuk róluk, a szárukat eltávolítjuk és csíkokra vágjuk, majd a szintén csíkokra vágott serranoi sonkával együtt a hagymás-borsós-articsókás keverékhez vegyítjük.
  5. 10-15 perc után, amikor már a borsó is megpuhult, meglocsoljuk a citrom levével és megszórjuk petrezselyemmel, fűszerezzük, és pár perc alatt összesütjük. Vigyázzunk, ne főjön szét, mert a sonka sótartalma könnyen kioldódik, és elveszíti a zamatát.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 266
elküldve: 4
receptkönyvben: 240
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Chef Petersson

Mióta szakács: 2013.09.05.
6 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: spanyol
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

citromos pulykamell hagymás-sonka ágyon madridi articsókás borsókörettel, citromos pulykamell articsókás körettel, citromos pulykamell zöldség körettel

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2014-05-25 02:27

Fantasztikus!! Nemreg erkezett meg az internetrol a spanyol es andaluz szakacskonyvem, mostanabn csupa spanyol finomsagokat keszitek, igy megvan ehhez is minden hozzavalom. Koszi!

petersson8
Chef Petersson / petersson8 Mon, 2014-05-26 11:55

Köszi! A citromos pácolás egy csoda, eszembe nem jutott volna, pedig olyan egyszerű. A köretnél érdemes figyelni a kevés fűszerre, mert a serranoi sonka sótartalma beleeszi magát az egészbe és könnyen túlfűszerezheti az ember :)

796
pulykamell 300 g
citromlé 1 citromból nyert
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
olívaolaj 4 ek
serrano sonka 70 g
vöröshagyma 3 közepes db
petrezselyem 4 ek
leveskocka 1 db
fehérbor 150 ml
víz 1 dl
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
articsóka 250 g
zöldborsó 200 g
paprika 2 közepes db
serrano sonka 30 g
petrezselyem 6 ek
citromlé 1 fél citromból nyert
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint