Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos-ricottás sajttorta

Citromos-ricottás sajttorta
Citromos-ricottás sajttorta
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet a Women's Weekly sajttortás könyvében (Cheesecakes) találtam és apró módosítással, a könyv beszerzése után pár nappal el is készítettem (sajttorta rajongóknak nagyon ajánlom a könyvet, sütős és sütés nélküli zseniális sütik vannak benne! Angol nyelvű a kiadvány).  A  zselétől nagyon féltem, mert korábban még sosem sikerült tökéletesen, de az étkezési zselatin - melyet a receptben írtak - a tortazselé helyett nagyon bevált. A sütiről elmond mindent, hogy a morzsákért veszekedni kellett... :)

hozzávalók / 10 adag

Az alaphoz

  • 250 g mézes puszedli (vagy mézes keksz, finomra darálva)
  • 125 g vaj (szobahőmérsékletű)

A krémhez

A zseléhez

A díszítéshez

  • 10 dkg narancs (vagy bármilyen sárga húsú gyümölcs, vagy aszalt gyümölcs)

ajánlat

A kellően finom, lágy ricotta a megfelelő, mert a túrósabb állagúból apró morzsák "felszállnak" a zselébe.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A finomra darált puszedlit keverjük össze a vajjal és nyomkodjuk egy tortaforma aljára (nekem a 26 cm-s formában kb. 0,5 cm vastag lett, de nem is kell több, mert nagyon édes). Rakjuk a hűtőbe kb. 30 percre.
  2. A vizet melegítsük langyosra, majd rakjuk bele a zselatint. Folyamatos kevergetés mellett forrásig főzzük, hagyjuk hűlni, amíg a krém többi része elkészül.
  3. A mascarponét, ricottát, porcukrot, citromlevet, citromhéjat krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a zselatint, tovább keverjük, végül óvatosan belekeverjük a felvert tejszínhabot.
  4. A krémet beletöltjük a tortaformába, a tetejét - amennyire lehetséges - elsimítjuk. Kb. 8 órára a hűtőbe rakjuk. (Ha díszítésként aszalt gyümölcsöt választottunk, áztassuk be ugyanennyi időre. Most kaptam a tippet, hogy narancslében áztassam a gyümölcsöket, nagyon jó is lett vörös áfonyával!)
  5. A narancslevet és a cukrot langyosra melegítjük. Belerakjuk a zselatint és forrásig melegítjük tovább. A tortára rászórjuk a gyümölcsöt, majd a langyos zselatint ráöntjük (tipp: evőkanálra öntjük és onnan folyatjuk tovább, így nem zavarja fel a krémet). Berakjuk a hűtőbe, kb. 20 perc múlva, amint a zselé megszilárdult, fogyaszthatjuk!
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 315
elküldve: 7
receptkönyvben: 262
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Hena

Mióta szakács: 2012.01.10.
5 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: születésnap, buli receptek, újév, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kategória: torta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

citromos cheesecake, citromos-mascarponés sajttorta, sajttorta citromos-ricottás krémmel

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pöttyöspanna
pöttyöspanna / pöttyöspanna Tue, 2012-07-17 16:29

Ez a süti mennyei, nem lehet vele betelni! Ráadásul egyszerűen és gyorsan elkészült ( a hűtési idő nélkül, természetesen ), csak ajánlani tudom! :)

garagulya
garagulya Sun, 2012-04-22 12:27

Elkeszitettem, nagyon finom lett. 23-as formaban, es 2 doboz ricottaval, a tobbi hozzavalot a recept szerint adagoltam.

hencebence
Hena / hencebence Sun, 2012-04-22 13:57

Örülök, hogy ízlett, mi is nagyon szeretjük! Kipróbáltam citrom helyett naranccsal is, azzal is nagyon jó lett, ajánlani tudom!

563
mézes puszedli 250 g
vaj 125 g
ricotta 750 g
mascarpone 250 g
porcukor 110 g
habtejszín 300 ml
citromlé 100 ml
citromhéj 1 ek
zselatin 3 teáskanál
víz 60 ml
narancslé 250 ml
porcukor 2 ek
zselatin 4 teáskanál
narancs 10 dkg