Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos rizs Raw konyhájából

Citromos rizs Raw konyhájából
Citromos rizs Raw konyhájából
36 perc / előkészület: 12 perc főzés: 24 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy dél-indiai eredetű recept, a fűszerezés mennyiségén kicsit változtattam.

hozzávalók / 6 adag

  • 35 dkg hosszú szemű rizs vagy basmati rizs
  • 1-2 ek ghí vagy olaj
  • 3/4 kk római kömény
  • 2 kk barna mustármag
  • 4 db curry levél (elhagyható)
  • 1 db 6 cm hosszú fahéjrúd
  • 1/2-1 db hegyes erős zöldpaprika
  • 8 dl víz
  • 1-2 kk só
  • 1/2-1 kk kurkuma
  • 1 citrom kicsavart leve
  • 1-2 ek ghí vagy vaj (a kész rizsre szórjuk)
  • 3 ek apróra vágott petrezselyem

ajánlat

Indiai uborkasalátával és mindenféle finom indiai ételekkel tálalható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mossuk meg a rizst.
  2. Sóval forraljuk fel a vizet. A forró vízre a rizs leöntésekor lesz szükségünk.
  3. A felmelegített olajba tesszük a mustármagot, fahéjrudat, római köményt és a curryleveleket. Kevergessük, nehogy leégjen. Érdemes egy lábosban pörkölni a fűszereket, mivel ide öntjük hozzá a rizst és a forró vizet is.
  4. Addig pirítjuk a magokat, míg a köménymagok megbarnultak. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát és a rizst. 2-3 percig pirítjuk, kevergetjük, majd ráöntjük a forró, sós vizet és hozzátesszük a kurkumát. A kurkumától lesz szép sárga a színe.
  5. Felforraljuk, majd szorosan lefedve kb 15-20 percig takarék lángon pároljuk. Vigyázzunk, a víz pontosan ki van mérve, teljesen el fog főni. Ha túl sokáig hagyjuk a tűzön, akkor bizony könnyen leég. (Mivel Indiában általában kézzel esznek, így ez a rizs akkor az igazi, ha jól össze van főve, ragacsos, és kézzel is ehető. Ha szemezgetni kell, akkor nem főtt jól össze.)
  6. Miután megfőtt, kivesszük a fahéjrudat, meglocsoljuk a citrommal és megszórjuk vajdarabkákkal.
  7. 2-3 percig tovább főzzük, átforgatjuk a rizst. Megszórjuk a petrezselyemmel, esetleg citromkarikákkal tálaljuk.
  • elkészítettem: 156 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 370
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Nimbu chawal, citromos rizs másképpen, citromos rizs petrezselyemmel, csípős citromos rizs

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!