Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos rizs sültcsirkével

Citromos rizs sültcsirkével
Citromos rizs sültcsirkével
71 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc sütés: 46 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A citromos rizs ötletét Jaime Olivertől vettem. Szeretjük a currys rizst, a citromot pedig mindenképpen. Jaime Oliver persze a Távol-keleti citromfüvet (sokan úgy ismerik: a thai citromfű = Cymbopogon nardus)  használja szárítva, én a friss hazait. Előbbi egyébként messze ’füvebb’ kinézetű, mint a mienk, de sajnos kis hazánkban nem életképes.
A recept tavaszi aktualitását éppen a friss citromfű használata adja.
A Távol-keleti (thai) citromfű lassan kikezdi az idegeimet, mert a kertészetemben állandó reklamáció tárgya: a Távol-Keletet megjárt, az ottani világot itthon – a körülményekből adódó apróbb eltérésekkel mit sem törődve − majmolni vágyó kedves vásárlók folyamatosan reklamálják. Sokat próbáltam, hogy idetelepítsem: jelentem még nem tudom megoldani a feladatot! Ha bárki, bármit tud, szóljon!
Szeretem a Távol-keleti konyhát! Gazdag ízvilág, izgalmas hatások − semmi kétség! Az ételkészítés művészete − szerintem, és szerintem a Nagy Elődök tanításaiban MINDENKÉPPEN −, hogy a más világok varázslatos ízeit a mi nyersanyagainkra adaptáljuk.
A mi citromfüvünk itt Európában se nem annyira fű, se nem annyira citrom. Viszont rendkívül könnyen termeszthető és nagyon komoly élettani és szépségipari hatásai vannak.
Sokszor képezek belőle ’felületet’ olyan kertrészekben, ahol nem megoldott a mindennapos locsolás. Szép növény.
A sültcsirkét nem azért írom így, egy szóban, mert nem ismerem a helyesírás szabályait − amire egyébként a 'word' úgyis figyelmeztet −, hanem azért, mert a sültcsirke − megint csak szerintem − nem egyszerűen a sült csirkét jelenti, hanem a napi magyar gasztronómia (egyik) alapegységét.
Nem csinálok nagy faksznit belőle. A jó házi csirkének olyan az íze, hogy nem kívánja a faksznit. Só, bedobom a sütőbe kevés zsiradékkal, mert saját magának − mondjuk a kacsával ellentétben − nincs elég. Vizet adok még, ne égjen le, ennyi.
Persze fenti véleményem nem jelenti, hogy indokolatlan a csirke ’rafinált’ sütése, mindössze annyi, hogy emellé a kellemesen fűszeres köret mellé elég ennyi!  

hozzávalók / 4 adag

A citromos rizshez

A csirkéhez

ajánlat

A citromos rizst ajánlom még a sóágyón sült csirke és minden natúr csirkesült mellé. Nagyon finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

Citromos rizs készítése:


  1. A citromot karikára vágjuk, a citromfüvet apróra.
  2. Olajon megpirítjuk a rizst.
  3. Fél liter forró vízzel felöntjük.
  4. Hozzáadjuk a kurkumát, az apróra vágott citromfüvet, a curry leveleket, a citromlét, sózzuk.
  5. Forráskor kislángra vesszük és lefedve lassan főzzük, míg a leve elfő.
  6. Lekapcsoljuk a lángot és 15 percig még pihentetjük.
  7. Közben a vajon megpirítjuk a citromkarikákat.
  8. A rizsre borsot darálunk, hozzáadjuk a curryport és villával összetörjük.
  9. A vajon pirított citromkarikákat mellé tálaljuk.
Sültcsirke készítése:
  1. Tepsibe kevés olajat öntünk.
  2. Ráhelyezzük a sóval bedörgölt csirkét.
  3. Olajjal áthúzzuk a csirkét, vizet öntünk alá.
  4. Forró sütőben pirosra sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 244
elküldve: 1
receptkönyvben: 157
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sültcsirke citromos rizzsel, citromos rizs sült csirkével, sült csirke citromos rizzsel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1050
rizs 30 dkg
napraforgó olaj 0.5 dl
kurkuma 1 késhegynyi
citromfű 1 ek
curry levél 5 db
citromlé 1 fél citromból nyert
curry por 1 tk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 2 dkg
citrom 1 db
csirke 1.5 kg
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 0.5 dl