Citromos-rozmaringos pite recept

Citromos-rozmaringos pite
Citromos-rozmaringos pite
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tavasz esszenciája pitébe zárva. Egy csapásra a napfény ízét érezzük a szánkban, ahogyan a karakteres citrom és a lágy rozmaring könnyed játékba elegyedik. A tavaszi depresszió elűzésére is kiváló orvosság!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos pite, rozmaringos citrompite, vajas pite citromtöltelékkel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához elmorzsoljuk a lisztet az apró darabokra vágott, hideg vajjal.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.
  3. Ha a tészta összeállt, akkor fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 30 percig.
  4. Fél óra elteltével kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  5. A kinyújtott tésztát beletesszük a piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk.
  6. A tésztát felvert tojással megkenjünk, ez biztosítja, hogy a töltelék később ne áztassa el. Ha lekentünk, akkor villával megszurkáljuk, ezzel elkerüljük, hogy megemelkedjen a tészta.
  7. 175 fokon 15 percig elősütjük.
  8. Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. Ehhez első lépésként a tojásokat elkeverjük a cukorral.
  9. Hozzáadjuk a tejszínt és a kifacsart citromok levét.
  10. A masszához keverjük a letépkedett, és összevágott rozmaring leveleket.
  11. Ha letelt a 15 perc, kivesszük a tésztát a sütőből, beleöntjük a citromos tölteléket, majd 20 percre újra sütőbe tesszük, amíg meg nem keményedik.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 24 709
elküldve: 23
receptkönyvben: 929
elkészítve: 69/76
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
257 recept

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Noragh
Noragh v, 2016-06-05 15:13

Kedves Ízhuszár! Milyen arányokkal csináljam a tésztám, ha zabliszttel csinálnám? A 3-2-1 arány sajnos nem jött be, túl nyúlos maradt a tészta.

pannimanni
pannimanni v, 2015-07-05 20:30

Kedves ízHuszár!
Ez egy kicsit vicces kérdés, de már rég fel akartam tenni: a formából hogy szeded ki a pitéidet, hogy mindig ilyen szépen egyben vannak? :D Illetve milyen formát használsz? (nekem kerámia van). Még sosem próbáltam, mindig félek, nehogy széttörjem. :P
Előre is köszi a választ!

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid h, 2015-07-06 07:15

Ennél a fotónál történetesen nagyon óvatosan kiborítottam a formából és szerencsére nem tört össze a pite. Ez persze rizikós játék és csomó piténél nem is lehet megcsinálni, úgyhogy Dacota kolléganővel nemrégiben kifejlesztettünk egy módszert: a piteforma aljának megfelelő méretű kör alakú sütőpapírt vágtunk, de úgy, hogy négy irányból hagytunk neki 1,5 centis füleket, olyan hosszút, hogy kilógjon a formából és így sütöttük meg a pitét. Ha a pite kész, akkor a négy fülnél megfogva aztán könnyedén ki lehet emelni a formából. Ehhez ugyan négy kéz kell, de biztosan működni fog! :)

ízHUSZÁR

debs
debs k, 2015-02-03 16:14

Kedves ízHUSZÁR!

Köszönöm a receptet, másoknak is csak ajánlani tudom.
Szép napot!

Mamma-mor
Mamma-mor cs, 2014-07-24 21:03

Kedves ÍzHUSZÁR!
Kar, hogy nem tudok kepet ide feltolteni, ugy gondolom, buszke lennel ram. :)
Koszi a receptet, ugy gondolom, hogy egyszerusegeben rejlik nagyszerusege.
Holnap un. "Gadefest" vagyis utca parti lesz a dan szomszedainkkal (Daniaban lakunk mar par éve), arra készült a pite, desszertnek. Holnapig hűtöm, majd meleg erdei gyümölcsös öntettel lesz talalva. Remelem, nagy sikere lesz!
Meg egyszer halas köszönet a receptert!
Üdvözlettel, Gabi

Mamma-mor
Mamma-mor cs, 2014-07-24 18:14

Koszi a gyors valaszt! A teszta mar most sul, remelem jol fog sikerulni!

Mamma-mor
Mamma-mor cs, 2014-07-24 17:36

Szia!
Epp most keszulok megsutni, de az utolso pontban a 10 percre valo hivatkozast ("ha letelt a 10 perc") nem ertem. Mire valo ez a 10 perc? Korabban 15 perces sutesi ido volt a tesztara. Koszonom a gyors valaszod elore is! Udv, Gabi

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid cs, 2014-07-24 18:12

Kedves Gabi,

Igazad van, valóban én írtam el, de már javítottam is: 15 percig kell elősütni! :)

Remélem ízlik majd a végeredmény!

ízHUSZÁR

Hajnika84
Hajnika84 k, 2014-05-27 17:46

Kedves Ízhuszár!Engem a kép nagyon megfogott elsőre a sütiről!Akkor döntöttem el,hogy meg fogom csinálni,de azóta még ez nem történt meg!ÉS szeretnék kérdezni pár dolgot,hogy jól sikerüljön!Valóban ilyen gyönyörű élénksárga lesz a tetej,mint ahogy a képenis látható?Milyen vajat ajánlasz hozzá,amitől igazán jó lesz a tészta?Mert a RAMA-ra gondoltam,de lehet az nem jó hozzá?És még azt szerettem volna mondani,hogy mivel a rozmaring ízét nem mindenki szereti,kitaláltam ,hogy mentával csinálom,mert van itthon jócskán,és a citrom a mentával nagyon jó páros!Szerinted jó ötlet?Előre is köszönöm!Szia!

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid k, 2014-05-27 17:57

Kedves Hajni,

A sárga színe leginkább a jó minőségű, házi tojásnak köszönhető. Ha te is ilyet használsz, akkor szép, intenzív lesz.

Nos, a Rama nem vaj, hanem margarin. :) A kettő nem ugyanaz. Én legtöbbször 82% körüli zsírtartalmú vajat használok, de hogy azon belül milyen márkát, az már csak ízlés kérdése. Az azonban fontos, hogy amennyiben mégis margarint használsz, abból nem ugyanannyi kell, mint a vajból, tehát akkor majd módosítanod kell az arányokon!

A rozmaringot nyugodtan cseréld re bármilyen más fűszerre, amit szerettek, én ezt a párost is kedvelem, de a menta is tökéletes hozzá.

Üdv.:
ízHUSZÁR

anonym
anonym v, 2014-05-11 18:04

Hosszas gondolkodás után választottam a Te receptedet. A rozmaringot most kihagytam...
Nagyoooon-nagyoooon finom süti. Mindenképpen kipróbálom majd rozmaringgal is és mindenkinek ajánlom kipróbálásra.
Pite formám nem volt, megoldottam kapcsos tortaformában, de emiatt a süti miatt érdemes beszerezni egy pite formát!
Köszönöm családom nevében! :-)

nonoka999
nonoka999 v, 2014-01-12 21:32

Az en tesztam nagyon jol sikerult, omlos lett es egyaltalan nem volt ragacsos. A krem viszont nem nott fel, ragadt. Az ize fincsi volt, de a kinezetele szornyu. Mit ronthattam el?

laurinnyo
laurinnyo v, 2014-01-12 17:50

Elkészítettem. Nem vagyok egy nagy főzőbajnok, ennek ellenére a tészta jól sikerült és a krém is. A tészta először nagyon ragacsos lett nekem is, de tettem még bele egy kis lisztet és úgy már jó volt.
Viszont sajnos nekünk nem ízlett, mert nagyon intenzív volt a rozmaring íze. Lehet hogy túl sokat tettem bele, de minden esetre legközelebb inkább anélkül csinálom meg, mert egyébként szerintem finomabb lenne! :-)

bija
blange / bija sze, 2013-07-17 02:00

Hihetetlenül finom lett, készült néhány minipite is... Nem verekedtünk össze az utolsó morzsákért, de nem sokon múlt.:)

Zs.u.zs.i
Zs.u.zs.i szo, 2013-06-29 20:41

Tényleg egyszerű volt elkészíteni! :) Azt hiszem, legközelebb egy kicsit kevesebb cukrot teszek a krémbe, hogy jobban kijöjjön a citrom íze. Köszi a receptet! :)

PolyákAdél
PolyákAdél sze, 2013-05-29 13:31

nekem nem sikerült valami jól :/ a tészta ragadt és alig bírtam beletenni a formába!!! mindenhol tört meg ragadt! szerintem ez nem jó recept!!!

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid cs, 2013-05-30 14:55

Kedves Adél!

A tészta receptje a klasszikus linzertészta alaprecept ami a 3-2-1 arányt követi. Én minden esetben ezzel szoktam dolgozni és még soha nem volt vele gondom. Két dologra tudok gondolni, hogy neked miért nem sikerült a tészta:

1. Nem pihentetted elég ideig a tésztát, vagy melegben dolgoztál vele. Ebben az esetben a vaj nem tud a tésztában megszilárdulni, ettől pedig ragadni fog.

2. Lehet, hogy nem vajat, hanem margarint használtál az elkészítés során és a kettő nem ugyanaz!

Remélem tudtam segíteni!

577