Elutazunk egy hétre. El kellett használnom az összes fellelhető romlandó gyümölcsöt. Volt egy rakás szőlő. De mit lehet vele kezdeni? Sütihez sok, bornak kevés.
Lekvár - szőlőből. Megőrültél? - kérdezte édesmama.
Nem, nem, bizony megcsinálom.
Megcsináltam. Nagyon finooom.
A dzsemfix kiváló találmány. Olyan dolgokból is készíthető vele lekvár vagy dzsem, amiből hagyományos eljárással sosem vagy bajosan. Nem baj, ha a szőlő savanyú, a hozzáadott cukor majd megédesíti.
Ha a szőlő édes, használjunk sima pektint (gyógyszertárban is kapható), akkor cukor sem kell.
Ha a szőlő magos, az sem baj, adjunk neki a botmixerrel. Én bennehagytam a magokat, a mixer jól megzúzta őket. Rendkívűl jótékony és hasznos anyagokat tartalmaz, érdemes elfogyasztani ahelyett, hogy fáradtságos melóval átpaszírozzuk, majd máshol drága pénzen megvesszük a szőlőmagból készült olajakat, kapszulákat...
Hozzászólások (21)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2014. október 11-én kiemeltük cikkünkben: A szezon 10 legjobb lekvárja
Üdvözlettel, NoSalty
Szia!
1,5 kg szőlőből hány üveg(? dl) jön ki?:)
Köszönöm a receptet. Limoncello helyett muskotályos bort tettem bele. Nagyon finom lett.
Üdv: Jucus
Mindenképp kipróbálom én is.Köszi a receptet,örömmel olvastam.Van szőlőnk itthon és nem szeretném ha kárba veszne.
Nekem nem stimmel valami, aztán lehet, hogy tévedek:) A recept 500g dzsemfixet kér. 1 zacskó dzsemfix 25g ( most vettem) ergo ebbe a lekvárba 20 csomag fix kell?? Ez horror sok pénz! Többe kerül a fix mint a szőlő. Én megcsináltam a receptet, igaz 1 csomag fix-el. A végén tűnt fel az 500g így most nem is tudom sikerült-e
Sikerült az 1 csomag (25g) dzsemfix-el? Szeretném én is kipróbálni, de nem tiszta, hogy kell-e bele 500g?
Nem , nem sikerült folyt rendesen így másnap felfőztem 4:1-es Haas lekvár dzsemesítővel, így lett jó
Lányok elnézést, ritkán járok erre.
A dolog nyitja annyi, hogy Németországban, ahol akkor éltem, amikor ez a recept felkerült, a dzsemfixet eleve cukorral bekeverve árulják és azt hívják annak. Sajnos nem tudtam, hogy itthon ugyanezt befőzőcukorként árulják. Javítom is, természetesen befőzőcukorról beszélünk, a végeredményt a szőlő nedvtartalma is befolyásolhatja.
Eszter
Nagyon jól sikerült , otelló szőlőből készítettem el- gyümölcs centrifuga, szitán paszirozás..kicsit babra munka- de megérte.Kellemes és különleges zselé sikeredett. Köszi! Bori
Babra, az már igaz, de otellóból...hmmmmmm...finom lehet! :-)
Örülök, hogy jól sikerült!
A gyümölcscentrifuga nagyszerű találmány:))) Azzal oldottam meg. Üvegben van az isabella szőlőből készült zselém:) De mivel van még szőlő a lugasban, szerintem még egy adagot készítek!
Zsu, ez nagyon jó ötlet! :-)))
Örülök, hogy sikerült!
Isabella szőlőből szerintetek elkészíthető? Elég magos fajta...Valahogy paszírozva...? Ötlet? köszönöm előre is...
Szia Zsu!
Paszírozva működhet.
Kedves Eszter! Ez fantasztikus ötlet, mindig irigykedtem a pasikra, hogy télen ihatják a szőlőlevét én meg csak az érése alatt csipkedhetem a tőkéről....:-D
De most vigyázat, főzőm az Eszter féle szőlő lekvárt. Köszi a receptet. Szép napot. Üdv: Bokros Erika
Erika kedves, ezt is köszönöm! Kérlek, ha édes a szőlő, próbálj meg sima pektint használni, kevés cukorral.
Remélem, ízleni fog!
Puszi!
Eszter
szia Eszter,
èn tavaly màr kèszìtettem szòlòlekvàrt, nagyon finom lett. èn mèg tettem bele pirìtott pinoli-fenyòmagot. pròbàld ki majd igy is.
ùdv. Cafika
Köszi!
Nagyon sok, és sokféle lekvárt főztem életemben, de szőlőt még nem. Ezt most ki kell próbálnom. A szőlő egyik kedvenc gyümölcsöm. Vajas piritósra, meg egyáltalán, ahogy modosa írta.
Köszi, puszi. Zsókanyó.
Zsóka néni, drága!
Tudom ajánlani, nagyon finom. Viszont ha édes a szőlő, akkor csak pektint tessék használni, mert a dzsemfixtől túl édes lesz.
Sok puszi!
Eszter
A szőlő nem tartozik a kedvenceim közé, de ezt biztosan ki fogom próbálni, annyira jól hangzik :)))
Előre látom, hogy pl. sült kacsa/ libamájhoz, pástétomokhoz, sültekhez milyen isteni lesz! pusziA