Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos szőlőlekvár

Citromos szőlőlekvár
Citromos szőlőlekvár
13 perc / előkészület: 10 perc főzés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elutazunk egy hétre. El kellett használnom az összes fellelhető romlandó gyümölcsöt. Volt egy rakás szőlő. De mit lehet vele kezdeni? Sütihez sok, bornak kevés.
Lekvár - szőlőből. Megőrültél? - kérdezte édesmama.
Nem, nem, bizony megcsinálom.
Megcsináltam. Nagyon finooom.
A dzsemfix kiváló találmány. Olyan dolgokból is készíthető vele lekvár vagy dzsem, amiből hagyományos eljárással sosem vagy bajosan. Nem baj, ha a szőlő savanyú, a hozzáadott cukor majd megédesíti. 
Ha a szőlő édes, használjunk sima pektint (gyógyszertárban is kapható), akkor cukor sem kell.
Ha a szőlő magos, az sem baj, adjunk neki a botmixerrel. Én bennehagytam a magokat, a mixer jól megzúzta őket. Rendkívűl jótékony és hasznos anyagokat tartalmaz, érdemes elfogyasztani ahelyett, hogy fáradtságos melóval átpaszírozzuk, majd máshol drága pénzen megvesszük a szőlőmagból készült olajakat, kapszulákat... 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat


Ebből az adagból 7 db kettő decis üvegem lett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szőlőt megmossuk, leszárazzuk, fazékba dobáljuk. Összeturmixoljuk botmixerrel.
  2. Belereszeljük a citromhéjat, beleöntjük a limoncellot, citromlevet.
  3. Feltesszük melegedni. Ha már bugyog, beleöntjük a dzsemfixet, és még 2-3 percig forraljuk.
  4. Üvegekbe szedjük, ezeket lezárjuk és fejre állítjuk.
  5. Egy-két perc után állítsuk talpra, mehet a száraz dunsztba, vastag pokrócokba bugyoláljuk 1-2 napra.
  6. Ha kihűlt, kamrapolcra téve tároljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 488
elküldve: 13
receptkönyvben: 398
elkészítve: 8/16
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 5-15 perc
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szőlőlekvár

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ebelle
ebelle Mon, 2013-09-02 15:36

Szia!

1,5 kg szőlőből hány üveg(? dl) jön ki?:)

jucus60
jucus60 Thu, 2012-09-27 16:03

Köszönöm a receptet. Limoncello helyett muskotályos bort tettem bele. Nagyon finom lett.
Üdv: Jucus

henesz
henesz Thu, 2012-09-13 08:39

Mindenképp kipróbálom én is.Köszi a receptet,örömmel olvastam.Van szőlőnk itthon és nem szeretném ha kárba veszne.

catwalk
catwalk Mon, 2012-09-10 14:14

Nekem nem stimmel valami, aztán lehet, hogy tévedek:) A recept 500g dzsemfixet kér. 1 zacskó dzsemfix 25g ( most vettem) ergo ebbe a lekvárba 20 csomag fix kell?? Ez horror sok pénz! Többe kerül a fix mint a szőlő. Én megcsináltam a receptet, igaz 1 csomag fix-el. A végén tűnt fel az 500g így most nem is tudom sikerült-e

trixi
trixi Thu, 2012-09-13 14:21

Sikerült az 1 csomag (25g) dzsemfix-el? Szeretném én is kipróbálni, de nem tiszta, hogy kell-e bele 500g?

catwalk
catwalk Thu, 2012-09-13 17:02

Nem , nem sikerült folyt rendesen így másnap felfőztem 4:1-es Haas lekvár dzsemesítővel, így lett jó

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2012-09-24 19:46

Lányok elnézést, ritkán járok erre.
A dolog nyitja annyi, hogy Németországban, ahol akkor éltem, amikor ez a recept felkerült, a dzsemfixet eleve cukorral bekeverve árulják és azt hívják annak. Sajnos nem tudtam, hogy itthon ugyanezt befőzőcukorként árulják. Javítom is, természetesen befőzőcukorról beszélünk, a végeredményt a szőlő nedvtartalma is befolyásolhatja.
Eszter

Pintér Lászlóné
Pintér Lászlóné Wed, 2011-11-09 20:21

Nagyon jól sikerült , otelló szőlőből készítettem el- gyümölcs centrifuga, szitán paszirozás..kicsit babra munka- de megérte.Kellemes és különleges zselé sikeredett. Köszi! Bori

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-11-09 22:06

Babra, az már igaz, de otellóból...hmmmmmm...finom lehet! :-)
Örülök, hogy jól sikerült!

zsu83
zsu83 / zsu83 Mon, 2010-11-15 17:38

A gyümölcscentrifuga nagyszerű találmány:))) Azzal oldottam meg. Üvegben van az isabella szőlőből készült zselém:) De mivel van még szőlő a lugasban, szerintem még egy adagot készítek!

zsu83
zsu83 / zsu83 Thu, 2010-09-30 09:57

Isabella szőlőből szerintetek elkészíthető? Elég magos fajta...Valahogy paszírozva...? Ötlet? köszönöm előre is...

bokine
bokine / bokine Mon, 2010-09-27 16:42

Kedves Eszter! Ez fantasztikus ötlet, mindig irigykedtem a pasikra, hogy télen ihatják a szőlőlevét én meg csak az érése alatt csipkedhetem a tőkéről....:-D
De most vigyázat, főzőm az Eszter féle szőlő lekvárt. Köszi a receptet. Szép napot. Üdv: Bokros Erika

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-09-27 19:24

Erika kedves, ezt is köszönöm! Kérlek, ha édes a szőlő, próbálj meg sima pektint használni, kevés cukorral.
Remélem, ízleni fog!
Puszi!
Eszter

cafika
Cafika / cafika Wed, 2010-09-22 15:15

szia Eszter,
èn tavaly màr kèszìtettem szòlòlekvàrt, nagyon finom lett. èn mèg tettem bele pirìtott pinoli-fenyòmagot. pròbàld ki majd igy is.
ùdv. Cafika

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Wed, 2010-09-22 10:22

Nagyon sok, és sokféle lekvárt főztem életemben, de szőlőt még nem. Ezt most ki kell próbálnom. A szőlő egyik kedvenc gyümölcsöm. Vajas piritósra, meg egyáltalán, ahogy modosa írta.
Köszi, puszi. Zsókanyó.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-09-22 10:32

Zsóka néni, drága!
Tudom ajánlani, nagyon finom. Viszont ha édes a szőlő, akkor csak pektint tessék használni, mert a dzsemfixtől túl édes lesz.
Sok puszi!
Eszter

modosa
modosa / modosa Wed, 2010-09-22 06:29

A szőlő nem tartozik a kedvenceim közé, de ezt biztosan ki fogom próbálni, annyira jól hangzik :)))
Előre látom, hogy pl. sült kacsa/ libamájhoz, pástétomokhoz, sültekhez milyen isteni lesz! pusziA

355
szőlő 1.5 kg
dzsemfix 1 csomag
citrom 1 db
limoncello 1 dl