Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos szörbet

Citromos szörbet
Citromos szörbet
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szörbet (soerbet, serbet) elnevezés sokkal "hangzatosabb", kifinomult édességet ígér, mint amennyire egyszerű az elkészítése.
Gyakorlatilag egy villa és némi odafigyelés segítségével tudunk készíteni fagyit házilag.
Eredetét tekintve megoszlanak a vélemények: van aki Kínából, mások Törökországból származtatják, de abban mindenki egyetért, hogy a középkorban először olasz cukrászok készítették, majd francia szakácsok vitték tökélyre.
A megfelelő cukortartalom, illetve hozzáadott alkohol segítségével lehet szabályozni a szörbet fagyáspontját.
Ügyeljünk a megfelelő arányokra, mert ha túl "hígra" sikerül a cukorszirup, akkor hirtelen keményre fagy; míg a túl sok cukor egyáltalán nem engedi megfagyni.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ezt a desszertet természetesen készíthetjük fagylaltgéppel is. Közeledik az eper-, málna- és különböző bogyós gyümölcsök szezonja. Mindegyik egy-egy újabb íz a szörbet-palettán.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kristálycukrot egy zománcozott fazékban főni tesszük a vízzel.
  2. A citromfűről 8-10 db szép levelet félretesszük, a többit kicsit kézzel megtörve a fővő sziruphoz adjuk.
  3. Kb. 10 percig forraljuk, majd a tűzről levéve szobahőmérsékletűre hűtjük.
  4. A citromfű leveleket szépen egymásra tesszük és szorosan felcsavarjuk, mint a szivart és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
    Lereszeljük egy citrom héját és kifacsarjuk a citromok levét.
  5. A kihűlt cukorszirupot egy kb. 2 l-es fedeles műanyagdobozba szűrjük, és belekeverjük a citromok levét, a reszelt citromhéjat és a citromfű csíkokra vágott levelét.
  6. Egy éjszakára a fagyasztóba tesszük, másnap reggel a félig fagyott jégkását egy villa segítségével fehéredésig keverjük.
    Tálalásig ezt a műveletet még párszor megismételjük. Igyekezzünk minél több levegőt a szörbetbe keverni, mert ezáltal finom könnyű lesz.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 42 617
elküldve: 8
receptkönyvben: 336
elkészítve: 10/15
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: török
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: sorbet
hasonló kategóriák: parfé, vaníliafagyi, fagyitorta, gyümölcsfagyi, házi fagyi, karamellfagyi, fagyikehely

egyéb elnevezések

Citrom sorbet, citrom szorbet

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kardelt995
kardelt995 Sat, 2016-08-06 15:12

Sziasztok!
Ha szárított citromfüvet teszek hozzá, úgy is jó lesz?

durcy1
durcy1 Fri, 2013-06-28 11:23

Sziasztok!
Én is megcsináltam, eszméletlen finom, a gyerek folyamatosan enné, na jó én is :)))
Köszi a receptet :)

sziszi01
sziszi01 Sat, 2011-07-23 09:25

Szia!
igazán "pikáns" citrom fagyi lett belőle! naggyon fincsiííííí :-)
biztos többször el fogom készíteni
köszi a receptet
Sziszi

cafika
Cafika / cafika Fri, 2010-06-25 16:56

nagyon fincsinek tùnik, ès egyszerùnek is, kifogom probàlni!!
ha alkoholos vàltozatban kèszìted, pezsgòt teszel bele?
kòszi a receptet :)

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2010-06-26 09:20

kedves Cafika!
köszönöm az elismerő szavakat!
pezsgőt, vodkát, bort lehet használni a különböző változatokhoz, ízlés szerint. de ügyelni kell a hozzáadott mennyiségre, mert az alkohol is befolyásolja a fagyáspontot.
sok sikert a próbálkozásokhoz!
üdv,
toma

cafika
Cafika / cafika Sat, 2010-06-26 16:11

Kedves Toma, kòszi a vàlaszt ! ha hiszed, ha nem, most àllok neki èppen a szòrbetnek :) egyelòre alkohol nèlkùl, mert hamarosan jòn a gòlya :)
kàr hogy vàrni kell a hùtès miatt, de estère màr kèsz lesz. èn megpròbàlom fagyigèppel, majd jelentkezem, hogy milyen lett, addigis kellemes hètvègèt,
ùdv. cafika

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2010-06-26 19:40

szia Cafika!
örülök, hogy nekiláttál ;-) fagyigéppel biztosan egyszerűbb, nem kell annyit figyelni, meg várakozni...
gratulálok a bébihez! ;-)
szép hétvégét!
toma

cafika
Cafika / cafika Thu, 2010-07-08 21:34

szia Toma,
elkészùlt a szòrbet, el is fogyott :)
DE tùrelmetlen voltam, nem hùtòttem le kellòkèppen a levet, ìgy nem fagyott meg a fagyigèpben. igy folyèkonyan lefagyasztottam porciòzva a szorbettet, ami jèg lett, de ezt fogyasztàas elòtt joval hamarabb kivettem a jègròl, ès mikor picit felolvedt, lemixereltem. finom lett, kòszi a receptet.
idòkòzben a baba is megszùletett :)
ùdv., kùldj mèg sok ilyen finom, frissitò receptet,
cafika

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-07-08 23:01

kedves Cafika!
gratulálok az új jövevényhez!
a szörbet készítése igazi türelemjáték ;-) folymatosan figyelni, lesni, hogy ne fagyjon túl, ne legyen folyós... de megéri!
üdv,
toma

316
víz 5 dl
cukor 300 g
1 csipet
citromfű 0.5 csokor
citrom 4 db