Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos vajas keksz kevés mosogatnivalóval

Citromos vajas keksz kevés mosogatnivalóval
Citromos vajas keksz kevés mosogatnivalóval
20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudom, ki hogy van ezzel, de én utálok mosogatni. Sokszor a „mit süssek-főzzek ma?” megválaszolásában döntő szempont a hátramaradó szennyes edény mennyisége. Ez egy olyan recept, ami rendkívül szennyes edény-barát, ezáltal háziasszony-barát és nem utolsósorban nagyon-nagyon finom. Ha nincs itthon kézműves vajas kekszünk, akkor legyártok egy adagot és nyugodt szívvel csomagolom gyermekem uzsonnás pakkjába, illetve előszeretettel fogyasztjuk kávéhoz, cappucino-hoz, vagy forró csoki mellé. És a lényeg most jön: nem kell formázgatni (megspórolok ezzel egy nyújtót, egy gyúródeszkát és megannyi kiszúró-formát), csak egy nagy hengerré göngyölni és „szeleteket” vágni belőle, majd azokat kisütni. Ráadásul gyorsan el is készül, csak a tészta előhűtésére érdemes szánni legalább egy órát. A citrom íze egyébként nem érződik, csak megbolondítja az összhatást...

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót és a tojást.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, amire ráöntjük a citromlevet és az egészet összekeverjük a vajas masszával.
  3. A tejet kanalanként adagoljuk hozzá, elképzelhető, hogy kicsit kevesebb is elég, vagy több kell a tejből. Puha, de rugalmas tésztát kell kapnunk, amit tudunk formázni.
  4. Folpack fóliába csomagoljuk be és tegyük pihenni a hűtőbe, legalább egy órára.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, a tepsibe tegyünk sütőpapírt.
  6. A tésztát formázzuk kb. 3 ujjnyi átmérőjű hengerré és papírvékony szeleteket vágjunk belőle.
  7. Ízlés szerint forgassuk nádcukorba, majd tegyük be sülni. Pillanatok alatt elkészül, még forrón húzzuk le a sütőpapírt róla.
  8. Ha csokimázasat szeretnénk, akkor a csokimázba még forrón mártsuk a kekszet, majd hagyjuk hűlni, hogy megszilárduljon rajta a csokoládé. Készíthetünk linzerhez hasonló formát is, ekkor szúrjunk ki egy lyukas és egy teli formát, majd sütés után lekvárral ragasszuk össze őket. 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 22 711
elküldve: 10
receptkönyvben: 343
elkészítve: 25/27
Facebookon megjelent: -

szakács

ÍZEK BLOGJA

Mióta szakács: 2013.01.07.
21 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vajas keksz, citromos keksz, gyors citromos-vajas keksz

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

307
vaj 20 dkg
finomliszt 30 dkg
porcukor 10 dkg
sütőpor 1 kk
citromlé 1 fél citromból nyert
1 csipet
tojás 1 db
tej 2 ek
csokoládé 5 dkg
nádcukor 2 ek
lekvár/ dzsem 6 ek