Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos vargánya

Citromos vargánya
Citromos vargánya
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sok esőt követően rengeteg a gomba az erdőben, közöttük sok ehetőt is találni, amelyek közül a vargánya a legfinomabb. Egy teli kosárból mindig  jut a szárítóba, mélyhűtőbe, és persze frissen elkészítve az asztalunkra is. Most egy kevésbé ismert elkészítési módot ajánlok, amely az észak-olasz Trento régióból (Bolzanóból) való, ahol a környező hegyekben szintén lehet vargányát (funghi porcini) szedni.

Az erdei gomba nagyon finom, de csak abban az esetben készítsük el, ha 100%-ig ismerjük a szedett fajtát! Ellenkező eseten be kell vizsgáltatni! Minden piacon van gombaszakértő, a vizsgálat pedig INGYENES! Ne kockáztasson senki!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Gyorsan elkészíthető, ízletes fogás. Nem érdemes mással kombinálni, mivel a vargányának annyira finom és domináns az íze, hogy önmagában élvezhető legjobban.

Melegen és behűtve egyaránt tálalható, hozzá száraz fehérbort kínáljunk!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombákat tisztítsuk meg, a legjobb gombakefével (de bármilyen kis kefe megteszi). Mosni nem szabad, mert elázik, és nem is érdemes, mert az erdőben lesz koszos, legfeljebb földes, de ezt a kefével eltávolíthatjuk. A csigarágta vagy kukacos részeket, illetve a nagyon földes részt a tönkről lefaraghatjuk kis késsel.
  2. A tönköt és a kalapot szedjük szét. Kockázzuk fel a gombák használható részeit. Ha a tönk nem szivacsos vagy férges, akkor azt is felhasználhatjuk.
  3. Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olajat, és dobjuk rá a gombát. Fűszerezzük borssal, szegfűszeggel, rozmaringgal és sóval. Öntsük rá a bort, és fedő alatt, lassú tűzön kb. 20 percig pároljuk.
  4. Mikor elkészült a gomba, egy citrom levét facsarjuk rá, és úgy tálaljuk. Nemcsak forrón, hidegen is fogyasztható.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 132
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
66 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Párolt vargánya

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

120
vargánya gomba 60 dkg
fehérbor 1.5 dl
rozmaring 1 szál
bors 1 csipet
szegfűszeg 3 db
citromlé 1 citromból nyert
0 ízlés szerint
olívaolaj 3 ek