Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citrompite Szofikától

Citrompite Szofikától
Citrompite Szofikától
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Többször sütöttem már citromtortát, mivel nemes egyszerűséggel a kedvenc tortám. Nálam mindent maga mögé utasít, élek-halok a citromosért. Nyáron meg főleg.

Most egy újfajta krémet próbáltam ki, -én eddig a krémet is sütöttem-, itt azonban egy mascarponéval felturbózott lemon curd kerül a pitébe. 

Ki kell próbálni, elmondani nem lehet...

hozzávalók / 4 adag

Az alaphoz

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához egy tálba tesszük a lisztet, porcukrot. Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és elmorzsoljuk. Néhány gyors mozdulattal beledolgozzuk a tojássárgáját, és folpackba csomagolva a gombócot 1 órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a krémet.
  2. A tojásokat a porcukorral, citromhéjjal, citromlével habosra keverjük, robotgéppel. Ezután egy lábasba öntjük, és vízgőz felett, időnként kézi habverővel kevergetve, hogy ne csomósodjon és ne rántottásodjon le, sűrűre főzzük. Mikor a krém láthatóan sűrűsödik, kiveszünk pár evőkanálnyit, elkeverjük a keményítővel csomómentesre, és visszaöntjük a krémhez.
  3. Miután a krém pár percet hűlt, szitán átpasszírozzuk, kézi habverővel hozzákeverjük a kis kockákra vágott vajat, majd a mascarponét. Ha a krém szobahőmérsékletűre hűlt, felhasználásig hűtőbe tesszük.
  4. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kapcsos, levehető aljú piteformát.Ha nehezen tudjuk nyújtani, csak lapítsuk el a gombócot, és ujjainkkal nyomkodjuk a forma aljába és oldalára. Villával sűrűn szurkáljuk meg, tegyük 30 percre hűtőbe.
  5. Sütőpapírt teszünk a tésztára, száraz babot nehezéknek, és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig vakon sütjük, majd a babot és a sütőpapírt kivéve további 5-10 percig. Ha a tészta közepe még nem sült meg, a széle viszont már barnul, tegyük vissza a babot, és süssük még így tovább.
  6. A kihűlt pitében oszlassuk el a krémet, és tegyük 1-2 órára hűtőbe, hogy könnyebben tudjuk szeletelni.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 376
elküldve: 3
receptkönyvben: 103
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Szofika

Mióta szakács: 2010.09.24.
104 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tarte au citron, citromtorta, francia citromtorta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1129
finomliszt 125 g
vaj 100 g
porcukor 50 g
tojássárgája 1 db
citromhéj 3 citromból nyert
citromlé 150 ml
porcukor 240 g
tojás 4 db
étkezési keményítő 2 evőkanál
vaj 100 g
mascarpone 250 g