Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromtorta 9.

Citromtorta 9.
Citromtorta 9.
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tejfehérje allergiás kisfiam citromtortát kért a szülinapjára. A bolti sütiket jobbára csak ovis ünnepre vesszük meg, (mert nem lehet házit vinni) így adott volt, hogy sütök. Nagy sikert aratott a tejmentes ételeket alapból szkeptikusan szemlélő családtagok körében is. :D Elsőként sütöttem, de biztosan nem utoljára.
 

hozzávalók / 10 adag

A piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első körben megsütjük a piskótát. Ehhez a tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót, egyenként a tojások sárgáját.
  2. Kanalanként hozzáadjuk (habverővel leglassabb fokozaton, vagy fakanállal óvatosan) a keményítővel elkevert lisztet, majd kikent tepsibe simítjuk.
  3. Készre sütjük, kiborítjuk a formából és hagyjuk kihűlni. 3 lapba vágjuk.
  4. Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet.
  5. A tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet, a tejet alaposan kikeverjük és folyton keverve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük.
  6. Ha a krém kihűlt, hozzáadjuk a margarint és ízlés szerint a citrom levét.
  7. Friss citromból készítjük, ha nagyon savanyú, mehet hozzá pici porcukor is. Habosra keverjük.
  8. A 3 lapba vágott piskótát megkenjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson.
  9. Díszítjük ízlés szerint. (Ezen most marcipános cukormáz, citromkarika és csokicsíkok voltak, az oldalára pedig darált mogyoró került.)

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 16x23x5 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 164
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
946 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejmentes torta, citromtorta tej allergiásoknak

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2011-06-30 14:26

Kedves Dia! A rizst kezd el főzni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. A továbbiakban az ízesített forró rizstejjel főzd tovább. Ne feledd, a rizstej esetében az ízesítésnek intenzívebbnek kell lennie! Több citromhéj,vaníliás cukor. Szoktam a végén belekeverni mag-nélküli mazsolát vagy kandírozott citromhéj-kockákat. (Piacon lehet kapni.) Sőt, ha van elfekvő tojásfehérje, akkor a habnak valót meg szoktam fejelni még 1-2 fehérjével. Ez azért is jó, mert a rizstej nagyon sok folyadékot képes magába szívni, és így tudod lazítani. Házi sárgabaracklekvárral esszük. Remélem tudtam segíteni. Szívesen állok rendelkezésedre a továbbiakban is. Üdv: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Wed, 2011-06-29 14:30

Kedves Herdia! El tudom képzelni, hogy sikered volt ezzel a tortával. Hétköznapi finomságnak ajánlom a rizsfelfújtat rizstejből. Már ott tartok, hogy majdnem gáztepsivel kell csinálnom, annyira szeretik rászorulók és nem rászorulók egyaránt a családban. Üdv: Éva

herdia
herdia Thu, 2011-06-30 14:02

Kedves Éva,
köszönöm a tippet. 1:1-ben rizstejből készíted vagy teszel hozzá mást is? a többi hozzávaló ugyanaz, mint a normál rizsfelfújtnál?
én még nem mertem kipróbálni (mert tejbegrízt pl szoktam rizsest csinálni, de nekem az nem ízlik) holott régóta kacérkodok a gondolattal. amúgy érdekes, mert sütikhez 99%-ban már csak rizstejet használok, szóval nem tudom mi tart vissza a felfújttól :)) de ha írsz hozzávalókat, kipróbálom :)
köszi, üdv, Dia

405
tojás 5 db
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 0.5 csomag
víz 2 ek
1 csipet
finomliszt 10 dkg
étkezési keményítő 7 dkg
tojássárgája 7 db
cukor 7 ek
finomliszt 2 evőkanál
növényi tej 2 dl
citromlé 1 citromból nyert
margarin 15 dkg
csokoládé 5 dkg